Mediafax.biz Exclusiv

Un furnizor al Nokia şi Ericsson a investit 16 mil. euro într-o fabrică de la Oradea

Autor: Laurentiu Cotu

20.12.2011, 18:58 598

"Compania va continua programul investiţional prin achiziţia unor noi utilaje, astfel ca până la finele anului 2012 valoarea totală a investiţiei din parcul industrial Eurobusiness Oradea să ajungă la 25 mil. euro", conform municipalităţiiOradea, proprietarul parcul Eurobusiness.

Potrivit unor informaţii anterioare furnizate de conducerea Faist Mekatronic, investiţia în noua unitate de producţie de laOradeaeste finanţată de grupul Faist şi cofinanţată de una dintre băncile din România.Lucrările de construcţie ale noii fabrici Faist Mekatronic dinOradeaau fost demarate în luna noiembrie a anului trecut.În prezent compania are 368 de angajaţi, însă intenţionează să crească personalul la 450 de oameni până la sfârşitul anului viitor.

Recent, Faist Mekatronic a cumpărat terenul din parcul industrial Eurobusiness Oradea, cu o suprafaţă totală de 24.000 mp, pentru care a plătit peste un milion de lei (circa 250.000 de euro).

"Contractul de vânzare-cumpărare pentru terenul în suprafaţă de 24.000 mp, ocupat de compania Faist Mekatronic în parcul industrial EurobusinessOradea, a fost semnat", au declarat reprezentanţii primărieiOradea.

Parcul industrial Eurobusiness, administrat de compania Eurobusiness Parc Oradea, are o suprafaţă totală de circa 121 de hectare (din care o suprafaţă de 27 de hectare este ocupată de utilităţi) şi se află în proprietatea primărieiOradea.

Parcul este ocupat în proporţie de 45%, printre investitorii mari de aici numărându-se, pe lângă compania Faist Mekatronic şi firma sud-coreeană Shinheung Electronics (furnizor Samsung care a finalizat deja o investiţie de 30 de milioane de euro în construirea unei fabrici de echipamente electronice) sau producătorul american de echipamente şi servicii pentru industrie şi telecomunicaţii Plexus (compania investeşte circa 30 mil. euro în construcţia şi dotarea tehnologică a fabricii).

Faist Mekatronic, filiala locală a grupului italian Faist, a intrat pe piaţa din România în anul 2005, având ca principală activitate producţia de componente pentru infrastructura telecom, fiind totodată unul dintre furnizorii giganţilor Nokia Siemens Network şi Ericsson Network.

Compania produce piese turnate din aluminiu, execută prelucrare mecanică de înaltă precizie şi tratamente de suprafaţă (galvanizare şi pasivare).

Până la finalizarea investiţiei din parcul industrial EurobusinessOradea, Faist Mekatronic îşi desfăşura activitatea într-o unitate de producţie cu o suprafaţă de circa 8.000 mp pe care o împărţea cu firma Faist Metalworking.

În afară de compania Faist Mekatronic, grupul italian Faist mai deţine pe piaţa locală şi companiile Faist Metalworking dinOradea(producător de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice) şi Faist România din Topoloveni, judeţul Argeş (producător de piese şi accesorii pentru autovehicule şi motoare).

Totodată, noua fabrică Faist Mekatronic din parcul industrial Eurobusiness va duce la creşterea de trei ori a capacităţilor de producţie ale companiei, până la 120.000 de filtre pentru infrastructura de telecomunicaţii pe lună, conform unor informaţii anterioare furnizate de producătorul italian.

De asemenea, va creşte şi producţia destinată sectorului auto, în condiţiile în care Faist Mekatronic fabrică componente auto pentru firmaamericanăBorg Warner, însă negociază şi cu producătorii BMW sau Volkswagen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO