Mediafax.biz Exclusiv

Universitatea Harvard are 35.000 de hectare de păduri şi o fabrică de placaje din lemn

Universitatea Harvard are 35.000 de hectare de păduri şi o fabrică de placaje din lemn

Autor: Gabriel Razi

14.11.2011, 18:05 468

"Deţinem o companie care produce placaje din lemn. Profitul nostru vine din lemnul pe care îl procesăm. Investiţia din România este pe termen lung, pentru că aşa trebuie gândite investiţiile în păduri", a explicat Jonas Jakobsson, reprezentantul din România al Phemus Corporation, după o întâlnire a proprietarilor străini de păduri.

Aceasta este prima informaţie în legătură cu operaţiunile de pe piaţa locală ale fondului de investiţii al universităţii americane Harvard după ce în acest an a apărut informaţia că Phemus Corporation deţine prin firma Scolopax din Focşani 35.000 de hectare de păduri.

Fondul de investiţii este şi cel mai mare proprietar străin de păduri de pe piaţa internă, potrivit datelor Ministerului Mediului.

"Suntem aici din 2005 şi am achiziţionat păduri în fiecare an. Momentan vrem să ne stabilizăm investiţia pe structura managementului. După ce ne vom stabiliza investiţia probabil că vom relua achiziţiile", a anunţat Jakobsson. Astfel, Phemus Corporation procesează lemnul pe care îl taie în România într-o fabrică operată prin intermediul firmei Romply Merops, înregistrată în Bucureşti. Compania, în acţionariatul căreia apar Phemus Corporation (cu 99,8% din acţiuni) şi Jonas Jakobsson (0,002%), a avut anul trecut afaceri de 6,9 mil. euro, în creştere de aproape trei ori faţă de 2009, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Compania, care a depus primul bilanţ în 2008, a înregistrat însă pierderi în fiecare din ultimii trei ani. Sumele pierdute de americanii de la Phemus în România se ridică în total la circa 5 mil. euro.

"Pentru noi investiţia din România vine cu avantaje pentru că pădurile sunt de calitate şi au fost administrate bine. Sunt însă şi probleme din cauza infrastructurii pentru că nu ne putem baza niciodată pe livrări constante ale materiei prime", a explicat Jakobsson.

Investiţia în păduri a americanilor este evaluată la peste 100 mil. euro, potrivit estimărilor ZF ce au în vedere că preţul unui hectar de pădure este de 3.000 de euro.

Pădurile româneşti - un plasament sigur pentru străini

Investitorii străini îşi arată în continuare interesul pentru achiziţia de păduri în România după ce au ajuns să controleze aproape 150.000 de hectare de pădure.

"Deţinem 7.000 de hectare de teren în România, suprafaţă pe care o administrăm pentru clienţii noştri", spune Juel Nielsen, director general al Juel Nielsen Holding, o companie daneză care investeşte în România în numele mai multor investitori străini.

Din totalul pădurilor controlate pe piaţa locală de compania daneză mai mult de jumătate sunt în apropiere de Sinaia, alte 1.500 de hectare lângă Suceava şi restul în comuna Caşin din judeţul Bacău.

"Investitorii pentru care lucrez sunt oameni foarte bogaţi, dar în acelaşi timp foarte ocupaţi. Pentru ei investiţiile în păduri sunt convenabile pentru că veniturile nu sunt atât de variabile ca în cazul terenurilor agricole. Dacă vremea nu este bună într-un an, se poate pierde o recoltă întreagă, în cazul pădurilor nu este aşa", explică Nielsen, care nu doreşte să precizeze numele investitorilor pentru care lucrează.

Danezii de la Nielsen Holding au făcut primele achiziţii de păduri în România în urmă cu patru ani, însă preluările s-au oprit în 2009.

În privinţa unor investiţii viitoare în pădurile din România Juel Nielsen spune că astfel de achiziţii sunt probabile în următoarea perioadă şi că investitorii pe care îi reprezintă ar putea cumpăra păduri de până la 50 de milioane de euro în următorii doi ani.

Pe piaţa locală Juel Nielsen Holding operează prin intermediul companiei Juel Nielsen Forest&Agriculture Investments, business care a încheiat anul trecut cu afaceri de 50.000 de euro, înregistrând pierderi de 120.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor (MF).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO