Opinii

Adrian Vasilescu: Ca sa spunem adevarul despre Romania nu avem nevoie de paravane

18.01.2008, 21:03 24

E un fapt deja cunoscut: o echipa de specialisti romani, de la BNR si de la Ministerul de Finante, va face prezentari in Europa. Dar nu va fi o "misiune de salvare a leului". Si nu vor fi facute demersuri in marile cancelarii europene. Fiindca nu e niciun pericol ca Romania sa intre intr-o criza economica de proportii. Echipa in cauza are in fata un singur obiectiv: intalniri cu investitori, scopul fiind sustinerea imprumutului in euro pe care il va lansa Ministerul Finantelor in februarie.
De la aceasta realitate si pana la mesajul public ca amintitul imprumut ar fi un paravan pentru ca BNR si Finantele sa trimita in Europa echipe care sa faca lobby pentru leu e o distanta mare. O distanta care cuprinde un mare neadevar. Caci un lobby pentru leu, prin Europa, ar fi o misiune lipsita de sens.
Rata de schimb leu-euro e dictata de piata, in conditii specifice pietei. Sunt vreo 11 indicatori economici care influenteaza rata de schimb pe termen lung. Pe termen scurt, insa, decisiva e confruntarea zilnica intre cererea de valuta acoperita cu lei si oferta de valuta sustinuta de intrarile de euro, dolari si alte monede. Si mai au un rol important miile si miile de participanti la viata pietei valutare, vanzatori si cumparatori, cu interesele lor, cu forta sau cu slabiciunile lor, cu capacitatea sau incapacitatea lor de a "citi" clipa de clipa sensul miscarilor monetare. Niciun fel de lobby nu ar avea cum sa schimbe realitatea pietei.
Exista insa o motivatie solida pentru demersuri ca miscarile din economia romaneasca sa fie corect prezentate. Pentru asa ceva nu e nevoie de paravane. Nu e nevoie de pretexte. Trecem prin momente care impun - in fata paravanelor si nu in spatele
lor - ample dezbateri cu investitorii, atat cei externi, cat si cei interni, pentru ca ei sa nu mai fie derutati nici de simple impresii, adeseori pe langa realitate, nici de analize facute cu scopul de a imprima directii. Ma refer la voci din afara tarii, al caror ecou se face insa auzit pana la noi. Si astfel ne trezim "incondeiati" ca am fi in pragul unei catastrofe. Desi nu suntem.
In primul rand, e bine sa spunem raspicat un adevar. Si anume, ca aceste voci de multe ori nu sunt deloc dezinteresate. Si ce ar putea fi mai concludent, in acest sens, decat faptul ca analistii reputati, din unele banci straine, dar si de la noi, vedeau in perspectiva anilor 2006-2007, pe piata noastra valutara, un euro de 2,7-2,9 lei. Unii chiar au sarit la gatul Bancii Nationale cand specialisti ai acestei autoritati au afirmat ca o interventie pe piata pentru stoparea aprecierii excesive a monedei noastre este oricand posibila. Exact aceleasi nume au aparut in toamna si apar acum cu idei diametral opuse: ba ca leul ar fi supraevaluat, ba ca rata de schimb se va duce la peste 4 lei pentru un euro. Cand au avut dreptate?
Sau un alt aspect. Acum doi-trei ani, cand se prognoza o apreciere nestavilita a leului, Romania avea cea mai mare inflatie din zona. Dar comentariile despre economia romaneasca ne erau favorabile. Acum, cand in zona au aparut inflatii mult mai mari decat cea de la noi, in jurul tarii noastre se strange surubul comentariilor defavorabile.
Oare nu e timpul sa punem pe tapet, in clar, astfel de contradictii? Pentru ca, iata, in timp ce in zona euro sunt mari framantari legate de PIB, care e posibil sa nu poata urca peste 2% in 2008, despre noi "se canta" ca am fi in pragul unei catastrofe... fiindca PIB-ul nostru nu va mai fi 8% ca in 2006, ci numai 6%. Tot felul de Casandre fac previziuni sumbre legate de inflatia noastra de 6% si de deficitul nostru de cont curent de 14% din PIB. Dar nu sufla o vorba despre inflatiile mari din Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania, cu rate de 12 sau de 14%. Ori despre deficitele de cont curent din aceleasi tari, intre 19 si 24% din PIB.
Exista, desigur, o explicatie la toate aceste contradictii. Pentru ca miza e Romania, o piata mare si atractiva. Iar batalia pentru pozitii pe aceasta piata e in toi. Mai cu seama ca, la noi, nici dobanda si nici cursul de schimb nu-s batute in cuie. Si unde, prin presiuni pentru "ajustarea" cursului ori a dobanzii de politica monetara, se poate castiga mult. Asa ca, inevitabil, echipa BNR - Ministerul Finantelor, ce va sustine obligatiunile romanesti, este chiar datoare sa aiba in grija si prezentarea corecta a starii lucrurilor in economia noastra.

Adrian Vasilescu este consilier al guvernatorului BNR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO