Opinii

Arthur Suciu: Diversiunea scandalului politic

14.07.2006, 19:13 26

Este lesne de observat ca, in descrierea conflictelor dintre Basescu si Tariceanu, precum si dintre PD si PNL, analistii folosesc mult mai des limbajul Codului familiei decat pe acela al Constitutiei. Sunt utilizati termeni ca "mariaj", "divort", "impacare" pentru a caracteriza evenimente si atitudini cu deosebire politice. Aceasta retorica face fenomenul inteligibil unui numar cat mai mare de persoane, dar este si o ironie permanenta la adresa celor care ne conduc. Ni se sugereaza ca nu este potrivit a vorbi in jargonul legilor si al analizei politice: asta ar insemna ca luam lucrurile prea in serios. Nu merita: cearta dintre presedinte si premier abia daca depaseste anvergura unei afaceri private intre sot si sotie.
Trebuie spus mai intai ca, daca lucrurile ar sta asa, Tariceanu si Basescu dau un prost exemplu de convietuire. Dar lucrurile nu stau asa: cearta dintre cei doi este, mai degraba, o alegere gresita de problema politica si o diversiune. In cartea cautarii timpului pierdut, Marcel Proust incearca sa-si imagineze cum ar arata un cotidian daca, in loc de stiri, ar edita cugetarile lui Pascal. Sa facem un exercitiu de imaginatie asemanator si sa inlocuim nu un an, ci o luna, in toata presa, replicile lui Basescu si Tariceanu cu cele ale sotilor unei familii "cu probleme". Am putea observa, cred, ca Alianta este departe de a fi o familie, dar si ceva important: ca problemele din aceasta familie mediatizata sunt reale si mai grave decat cearta dintre Tariceanu si Basescu. Sunt, la drept vorbind, adevaratele probleme politice.
Supozitia, potrivit careia conflictul dintre presedinte si premier este cauzat in parte de defecte constitutionale, nu poate fi exclusa. Dar nici macar aceasta chestiune nu este discutata. Pe de alta parte, conflictul, minor din punct de vedere politic, ascunde si lasa nediscutate subiecte urgente. Este o diversiune tipica pentru intreaga perioada postdecembrista.
Ne-am obisnuit sa credem ca politica inseamna ceea ce i se intampla lui Traian Basescu atunci cand scapa in fata camerelor de luat vederi. Un astfel de comportament, insa, nu tine de politica, ci de psihologie. Este de inteles, atunci, de ce romanii manifesta un interes tot mai scazut pentru acest domeniu: problemele dezbatute nu-i privesc.
Ce este politica? Desigur, ea inseamna si guvernare, si relatiile dintre partide, poate si, uneori, declaratiile presedintelui. Dar nu asta alcatuieste partea esentiala a politicii.
Sa continuam exercitiul cu familia mediatizata. Ea vrea sa faca un copil, dar se teme ca un concediu de maternitate de sase luni i-ar putea afecta cariera. Ce sa aleaga: copilul sau cariera? Iata o intrebare politica. Mama nu a avut aceasta problema in tineretea ei, cand femeile, in majoritate, erau casnice. Concediul de maternitate - platit acum cu 800 de lei lunar - ii va aduce o reducere la jumatate a veniturilor (sau, poate, dimpotriva, o crestere). Se va descurca? Este o problema noua pentru un tip nou de femeie. Barbatul ii va intelege indoielile? Ar trebui sa oferim doar cateva date statistice despre natalitate si rata divorturilor pentru a demonstra cat de importanta este aceasta tema pentru Romania. Cine o abordeaza? Nimeni, cu exceptia telenovelelor si emisiunilor de duzina, ca "Iarta-ma!" sau "955". Audienta foarte ridicata a acestor emisiuni (in contrast cu audienta emisiunilor politice) arata care sunt, cu adevarat, problemele romanilor si este ea insasi o problema politica. Nu are nici o importanta ca, in alte tari, lucrurile stau la fel: aceasta este doar o confirmare ca societatile au probleme asemanatoare.
Problemele politice sunt acele probleme in care ne vedem obligati sa mediem dorintele si deciziile noastre cu dorintele si deciziile celorlalti. Este vorba de dorinta unei femei de a da nastere unui copil, care se intalneste cu dorinta sotului (sa participe, sa nu participe?), cu imaginea spitalului in care il va naste (E curat? E bine echipat?), a medicului (E bine pregatit?), cu dorinta de a-l creste sanatos pe copil (Va avea ce sa manance?) si de a-i oferi o buna educatie (Va avea parte de o scoala buna?). Spuneti-mi: cat conteaza cearta interminabila dintre Basescu si Tariceanu pe langa aceste probleme politice?

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO