Opinii

Arthur Suciu: Haos si intelegere

13.10.2006, 19:17 17

Preocuparea pentru politica a cetateanului obisnuit are doua explicatii importante. Economistii politici au gresit atunci cand au stabilit ca nu exista nici un motiv pentru care cetatenii ar trebui sa se prezinte la vot. Politica este atat de departe de viata lor sociala, au spus initial acestia, iar votul fiecaruia conteaza atat de putin, incat orice persoana rationala isi da seama ca nu are niciun rost sa depuna vreun efort in directia aprofundarii acestui subiect. Cu toate acestea, s-a constatat ca un numar relativ mare de cetateni se prezinta la urne la fiecare scrutin si ca, in general, acestia sunt suficient de informati in legatura cu viata politica. Ei prefera, asadar, sa cheltuiasca timp si bani pentru o actiune fara un beneficiu palpabil. Explicatia este cat se poate de simpla: "omul nu traieste numai cu paine", ci si cu politica, adica in acest domeniu el crede ca sunt implicate si asumate valori care dau sens propriei vieti. Mergem la vot nu atat pentru a vedea castigand un partid sau altul, cat pentru a participa la impunerea modului nostru de viata, a valorilor in care credem. Nu un vot punem in urna, ci - la urma urmelor - sensul vietii noastre.
O alta explicatie a preocuparii voluntare pentru politica nationala sau chiar internationala, care vine in continuarea celei dintai, tine de interesul pentru context. O parte a vietii noastre ne-o petrecem incercand sa intelegem ce se intampla cu noi insine. Facem acest lucru adesea, cautand ceva inlauntrul nostru. Cautarea de sine insa nu este deloc suficienta pentru a da consistenta unui inteles global cu privire la noi insine. Este usor de constatat ca, cel putin in aceeasi masura, suntem influentati de dorintele noastre si de dorintele celorlalti. Fara indoiala ca prin context se poate intelege doar familia sau doar cartierul, dar daca dorim sa mergem pana la capat si sa vedem cum stam in mod real, ajungem inevitabil la politica. Politica este aceea care, in ansamblu, organizeaza contextul vietii noastre. Nu putem intelege ce se intampla in jurul nostru fara apelul la politica. Nu putem fi liberi cu adevarat daca nu constientizam ceea ce ne determina din punct de vedere social. Interesul pentru politica rezulta, asadar, din dorinta de a depasi statutul de victima a istoriei. Nu este important ce a facut istoria din tine, spune Sartre, ci ceea ce ai facut tu cu ceea ce a facut istoria din tine.
Sa revenim la contextul actual. Trebuie sa recunoastem ca este foarte dificil sa dibuim valorile in jurul carora se misca viata politica din Romania. Ultimele sondaje constata cresterea alarmanta a numarului nehotaratilor si non-votantilor. Acestia nu se comporta util din punct de vedere economic, asa cum vor economistii, ci pur si simplu le vine greu sa se angajeze afectiv in sustinerea unor valori. Ei nu sunt dezinteresati, ci dezamagiti de politica. Nu vad un sens in masura sa-i motiveze, ci o dezagregare existentiala care ii inspaimanta sau, cel putin, ii tulbura. Dupa toate aparentele, asistam in prezent la caderea unui intreg sistem de valori, care a ghidat clasa politica din 1990 si pana astazi, fara ca deocamdata un alt sistem sa-si faca aparitia. O lume pare sa moara, dar nu stim, nu vedem ce lume are sa se nasca. Deocamdata, singura solutie, ca si cetateni, este sa ne suspendam judecata si sa asteptam.
Valorile sunt puse in cumpana, prin urmare este foarte greu sa intelegem contextul. Este adevarat ca vedem cu ochii, dar intelegem cu ajutorul unor grile de interpretare mentale, depedente de supozitii generale care tin de teoria valorilor. Marea problema este ca in acest moment nu putem aplica nimic, nicio metoda pentru a intelege ce se intampla cu clasa politica si, ca urmare, ce se intampla in Romania. Este imposibil sa vezi directia, daca esti invaluit de o ceata groasa. Clasa politica ofera spectacolul unui haos care se transmite la nivelul intregii societati. Degeaba cautam libertatea de la capatul determinarilor sociale. Nimeni nu poate fi liber in interiorul haosului. Sa adaugam la aceasta ca fiecare are si problemele lui personale? Vom intelege atunci de ce suntem o societate de rataciti.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO