Opinii

Arthur Suciu: Zimbrul european

27.10.2006, 19:17 19

Un prieten, plecat pentru o vreme la lucru in Londra, mi-a povestit despre fascinatia pe care a starnit-o intr-un grup de englezi afirmatia ca poporul roman este latin. Neincrezatori, la inceput, au devenit foarte interesati cand li s-a spus ca la Roma exista o columna care atesta acest fapt.
Nu sunt specialist in istorie si nici in lingvistica. Nu stiu cat de mult mai suntem noi urmasii lui Traian si cat de latina este limba noastra. Cred, ca roman, ca lucrurile sunt discutabile, dar ca ceva din povestea asta este neindoielnic adevarat. Oricat am incerca sa revizuim teza continuitatii daco-romane, e clar ca un suflu latin ne-a ramas. Dincolo de istorie insa, conteaza si ceea ce credem noi despre noi insine. Caci, dorindu-ne sa fim latini, adesea am reusit in multe privinte. Columna lui Traian este, orice ar spune deconstructivistii, o axis mundi, la care ne intoarcem periodic, la care am aspirat mereu. Oare se va duce cineva, vreun politician cu nume predestinat, la locul acela pentru a sarbatori victoria peste timp a latinitatii noastre, reintegrarea in lumea din care ne-au alungat barbarii? Ar fi aceasta o oportunitate de imagine, dar si inscrierea pe adevarata "axa". Daca nu suntem latini, cel putin ne-am dorit sa fim; si-au dorit asta si cumanii si pecenegii si altii care au calarit pana la poarta Imperiului si s-au descalecat aici.
Cand nu sunt cu totul ignoranti si indiferenti in privinta noastra, vest-europenii au despre noi o parere proasta si foarte proasta. Restrictiile de pe piata muncii din Marea Britanie, impuse romanilor, pot fi considerate un efect electoral fara o cauza la Bucuresti. Presa britanica a criticat aproape la unison decizia Guvernului, determinata de scaderea drastica a popularitatii laburistilor. Oricum ar sta lucrurile, ceea ce se proiecteaza este imaginea unei Romanii ca tara de mana a patra. Nu suntem nici macar de rangul cehilor sau al polonezilor!
S-a spus ca restrictiile introduse romanilor pe piata muncii din Marea Britanie reprezinta dovada cea mai clara a esecului politicii "axei Bucuresti-Londra-Washington".
Afirmatia este inexacta. Londra este la finalul epocii Blair, caracterizata printr-o orientare ferma catre Washington si prin sustinerea razboiului impotriva terorismului. Marea Britanie este insa un Ianus. Este de asteptat ca, pe fondul esecurilor inregistrate in Irak, Londra sa caute o reechilibrare a relatiilor cu Uniunea Europeana. Ca atare, din "axa" va ramane Washingtonul, iar Romania va incerca sa identifice in aceasta relatie o contrapondere la indiferenta europeana. De cand romanilor li s-a spus ca pierd oportunitati de a tacea, americanii au devenit mult mai tentanti pentru noi. Ei ne ajuta, oarecum, sa fim bagati in seama de Uniunea Europeana.
Trebuie sa recunoastem ca intram in Uniunea Europeana foarte prost imbracati. Dar asta nu este o tragedie. Dimpotriva, este o sansa. Ar trebui sa ne gandim ca in fata noastra nu-i avem pe turci sau pe rusi, care, prin forta imperiilor lor, ne-au afectat grav identitatea, economia, istoria. Ii avem pe vest-europeni si super-exigentele lor. Marea miza este de a face fata acestor exigente pentru a deveni credibili si, de ce nu, pentru a ne impune.
Uniunea Europeana ne forteaza nu sa renuntam la identitatea noastra, ci sa o construim. Aceasta este sansa de a deveni ceea ce vrem sa fim. Trebuie sa ajungem sa avem toate drepturile si inca ceva in plus, sa redevenim "urmasii Romei". Integrarea in Uniunea Europeana este prilejul ideal pentru a ne rezolva problemele de identitate.
Propunere. Avem despre noi parerea ca suntem un popor vechi. Pentru occidentali suntem putin excentrici, necivilizati (salbatici) si venim cam de departe, de pe la granitele Europei. Nu gasesc un simbol mai bun pentru a exprima toate aceste lucruri decat zimbrul sau capul de bour de pe stema Moldovei. Zimbrul poate fi o expresie identitara puternica, cu atat mai mult cu cat trimite la un trecut de glorie (epoca marilor domnitori medievali), ceea ce denota vechime, stabilitate, perenitate. El ar trebui sa anuleze simbolistica slaba a spatiului fatal mioritic si sa proiecteze imaginea fortei si ascensiunii (inclusiv sau, mai ales, economice). Romania, zimbrul Europei! Suna bine, nu-i asa?

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO