Opinii

Cristian Hostiuc: Cea mai mare oportunitate

02.10.2006, 19:22 11

Timp de 16 ani, in toate sondajele de opinie principalul inamic al romanilor a fost cresterea preturilor, iar intrarea in Uniunea Europeana este vazuta din aceasta perspectiva.
Celelalte tari foste comuniste care au intrat in UE inainte s-au confruntat cu cresteri de preturi, iar exemplele de acolo - va amintiti reportajele de pe TV cu ungurii care veneau la Arad , Timisoara sau Oradea sa cumpere zahar si ulei - staruie in mintile romanilor.
"Ce-o sa ne aduca Europa? Cresteri de preturi. Fabricile romanesti or sa se inchida, iar oamenii vor ramane fara locuri de munca. O sa fim numai o piata de desfacere.Nu o sa mai lase taranii sa vanda marfa la piata si o sa mancam produsele lor cu ingrasaminte". Acestea sunt reactiile uzuale ale oamenilor, si tineri si batrani, care intampina cea mai importanta decizie politica din ultimele decenii, aderarea la UE la 1 ianuarie 2007.
O decizie trebuie privita si din perspectiva alternativei. Exista o alta solutie mai buna pentru Romania? A venit cineva cu o alternativa? Nu. In Romania, de cele mai multe ori se bate pasul pe loc, pentru ca cel care critica o decizie nu vine cu o alta solutie. Si asa se blocheaza tot.
Este o iluzie sa crezi ca ai putea sa o duci mai bine, nu maine, ci in urmatoarele decenii in afara UE.
In ceea ce priveste preturile, cu exceptia celor de la utilitati, ele au crescut de mult. Romania este o tara scumpa. La apartamente, haine, restaurante, hoteluri, chiar si la multe produse alimentare, preturile de aici sunt peste cele din Ungaria, Polonia sau Cehia. Chiar si peste cele din tarile europene. Cand cineva iti spune ca a fost la Paris sa-si cumpere haine, nu il priviti ca pe un snob. Se duce acolo pentru ca este mai ieftin si are de unde alege. Aici sunt prea putine magazine, iar proprietarii nu au niciun motiv sa reduca preturile pentru ca nu le sufla nimeni in ceafa.
Aparitia marilor lanturi de supermarketuri in Romania, dupa 2000, a dus la temperarea majorarilor preturilor la produsele alimentare. Inainte erai la mana producatorilor care stateau cu ochii pe dolar tot timpul. Piata era fragmentata si nu era concurenta. Acum producatorii au ajuns la mana retailerilor, care la randul lor sunt la mana populatiei, pentru ca ei isi scot banii din volum.
Principala problema din punctul de vedere al preturilor va fi la utilitati. Cei care au fost la putere au protejat "mamutii" romanesti si nu au deschis pietele, incercand sa-si mentina electoratul aproape, amagindu-l ca are grija de el.Preturile la gaze, apa, benzina tot trebuia sa urce. In loc ca acest lucru sa fie facut acum 10 ani, se face acum, iar durerea este mai mare. Si asta nu din cauza intrarii in UE, ci din cauza celor care au condus tara.
Este cel mai usor sa-ti aperi industria nationala protejand companiile prin subventii, curs valutar sau platind oamenii sa stea degeaba. Este cea mai buna retorica intr-un discurs. Este doar o amagire, pentru ca in final cineva tot va plati. Cine isi apara companiile locale in acest mod va pierde.
Eu cred ca in UE pietele noastre de lapte, paine, haine, retail, electronice etc. vor deveni mai concurentiale, iar preturile nu vor creste.
Si nici nu vor disparea locuri de munca pentru ca necesarul de pe piata este peste oferta. Pana vor iesi de pe bancile facultatilor noile generatii va mai dura. Cei 2-3 milioane de romani care lucreaza afara au creat un deficit local, care aduce spre binele romanilor majorari de salarii. Managerii sunt nevoiti sa ridice salariile pentru ca altfel raman fara forta de munca. Inainte de 2000 salariatii nu aveau unde sa se duca cu serviciul pentru ca nu intrasera pe piata investitorii straini si acceptau oferta patronatului. Acum au alternativa.
Pentru cei in varsta, Uniunea Europeana nu va aduce "triplarea pensiilor" de la 1 ianuarie 2007. Si poate nici in anii urmatori. Timpul lor a trecut. Asta-i realitatea. Ei nu au alternativa. In schimb, pentru cei tineri este cea mai mare oportunitate de a face bani si de a se realiza. Totul e sa privesti piata unica cu spirit antreprenorial si nu sa te gandesti ca este de datoria statului sa te asiste in viata.

Cristian Hostiuc este directorul editorial al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO