Bănci și Asigurări

Croitoru: Creşterea de 1,5% în 2011 ar putea fi prea optimistă

Autor: Ciprian Botea

21.11.2010, 23:35 18

Guvernul ar putea fi prea optimist în momentul în careprognozează o creştere economică de 1,5-2% anul viitor încondiţiile în care consumul, principala componentă a ProdusuluiIntern Brut (PIB), nu dă semne de revenire, apreciază consilierulguvernatorului BNR Lucian Croitoru.

"Creşterea PIB cu 1,5% anul viitor este posibilă, dar existăsemnale care arată că această creştere ar putea fi mai mică. Tindemsă fim prea pesimişti şi de aceea consumul se va relua mai greu.Este însă cert că datele arată o reluare a creşterii economice în2011", a declarat Croitoru în cadrul unui seminar organizat de RBSRomânia.

Primul-ministru Emil Boc a reiterat la sfârşitul săpătmâniitrecute prognoza oficială de creştere economică pentru anul viitor,de 1,5-2%, subliniind că în aceste condiţii Executivul trebuie săfie prudent cu promisiunile privind majorarea salariilor însectorul bugetar începând cu ianuarie 2011. Croitoru spune căeconomia românească nu are capacitatea de a creşte la nivelul săupotenţial fără finanţare externă în condiţiile în care economisirealocală se află la un nivel foarte scăzut. El a arătat, citândprognozele Fondului Monetar Internaţional, că în România creştereapotenţială este de 2,9% în următorii cinci ani.

În ceea ce priveşte creditarea el spune că mai întâi este nevoiede reluarea creşterii economice şi după aceea va veni creştereavolumului finanţărilor acordate de bănci, până atunci instituţiilede credit fiind preocupate de problemele cu împrumuturileneperformante.

El a arătat că industria prelucrătoare şi comerţul cumuleazăpeste jumătate din împrumuturile cu întârzieri la plată de peste 90zile. Pe sectoare, cele mai mari ponderi ale creditelorneperformante în total împrumuturi sunt în comerţ (29,6%),industria prelucrătoare (23,55%), construcţii (14,43%), servicii(13,95%) şi imobiliare (12,92%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO