Opinii

De ce am votat pentru FMI

01.12.2008, 19:07 17

Dupa exuberanta irationala a promisiunilor electorale, viitorul guvern, indiferent de coloratura sau coalitie, va trebui sa se adapteze de urgenta la restrictiile pe care le impune viata reala in situatie de criza globala fara precedent. O analiza realista a situatiei economiei romanesti duce la concluzia ca "solutia FMI" va fi cea pentru care vor opta cei care vor lua puterea. Alfel spus, indiferent cu cine am votat, votul a fost pentru FMI, cel putin din urmatoarele motive:

n Implementarea unor masuri nepopulare de austeritate, in perioada de criza (de genul inghetarii salariilor, reducerii cheltuielilor administratiei de stat etc.) se poate face numai prin institutii puternice capabile sa aplice fara a face compromisuri deciziile de politica economica. Slabiciunea institutiilor statului, cat si asumarea unor masuri nepopulare va determina nevoia de "import de autoritate" de la institutii internationale. In Romania "solutia FMI" nu va reflecta atat nevoia de a raspunde la criza financiara, cat neincrederea, pe care o avem, ca institutiile statului ar putea fi consecvente si ar avea rigoare in aplicarea unor politici economice fara a se sprijini si pe autoritate externa. FMI poate impune perspectiva bugetelor multianuale care sa analizeze si costurile finantarii deficitelor si mai ales impactul acestora in orizontul anului 2010, cand se estimeaza iesirea din criza. Dimensionarea cheltuielilor facute cu stimulentele fiscale si infrastructura va fi contextualizata cu obiectivul iesirii din criza. Este un loc comun faptul ca reducerea de impozite de azi se va traduce intr-o supraimpozitare maine. Majorarea impozitelor in momentul cand economia va da semne ca isi revine spre rata naturala de crestere ar fi de natura sa amane revenirea la normalitate. Insasi mentinerea cotei unice este legata de luarea in calcul a necesitatii cresterii impozitelor pe termen mediu (simultan cu apararea categoriilor defavorizate), pentru recuperarea stimulentelor fiscale initiate in prezent.
n FMI este pe cale sa devina o "alt fel de institutie". In conditiile crizei internationale, FMI a devenit Keynesist pe termen scurt, promovand investitiile in infrastructura sau stimulentele fiscale pentru cresterea cererii interne. Acestea merg de la neimpozitarea profitului reinvestit la diverse tipuri de credite fiscale. In acelasi timp, gama de "produse" oferite depaseste clasicele "stand-by agreements", mergand pana la conditionari mai putin tari de genul acordurilor "swap", menite sa asigure accesul la facilitati de finantare in cazul in care au loc atacuri asupra monedei nationale. Or, in perioada urmatoare, descurajarea speculatiilor asupra leului se va putea face fie prin accesul la facilitati de finantare de genul acordurilor swap, fie prin taxarea fluxurior de capital speculative. Realizarea consensului politic pentru aplicarea celei din urma alternative este dificil de atins. Solutia plauzibila ramane cea de utilizare a facilitatilor de finantare oferite de FMI. Indiferent insa de situatie, capacitatea partii romane de definire a prioritatilor si de negociere in relatia cu FMI este de esenta. Altfel, asa cum au dovedit-o in cateva randuri, specialistii FMI sunt departe de a fi infailibili si vin uneori cu o agenda proprie ce aproximeaza grosier prioritatile si echilibrele din economia romaneasca.
n Acum patru ani, competitia dintre state pentru atragerea de investitii straine era determinata de nivelul fiscalitatii. Discutam, in acea perioada, de modelul slovac sau rus de cota unica. Azi discutam de conditionalitatile din modelul ungar sau polonez de acord cu FMI. In prezent, garantia stabilitatii economiilor emergente este data de asigurarea finantarii deficitelor, cu accent pe cele care vor genera cresterea cererii interne (investitii in infrastructura etc.). Competitia intre statele din Europa Centrala pare sa se fi mutat in asigurarea accesului la finantarea FMI pentru economia respectiva.
 
Florin Pogonaru este presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania
 
Opiniile din prezentul articol apartin autorului si nu angajeaza in niciun fel institutiile cu care acesta este asociat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO