Opinii

Dragoş Damian, Terapia Cluj: The Road to Serfdom. O carte pentru politicienii-economişti şi economiştii-politicieni care vor să intervină în preţul combustibililor

Dragoş Damian, Terapia Cluj: The Road to Serfdom. O...

Autor: Dragos Damian

17.06.2022, 17:40 666

Legea cererii si ofertei sta la baza societatii capitaliste. Atata vreme cat exista cerere, cu atat mai mult cerere mare, oferta va fi pe masura, scumpa. Guvernelor! Nu interveniti, nu planificati central, nu luati decizii contra acestei legi, este risc de tiranie.

Daca exista cerere de combustibil, si ea exista, uitati-va la cozile din benzinarii si la furnicarul de pe drumuri, cel mai gresit lucru ar fi ca guvernul sa intervina. Mai bine da bani pentru orice altceva in loc sa intervina pe o piata atat de clar guvernata de legea cererii si ofertei.

Iata cateva posibile scenarii ca efect al propunerilor care circula in piata.

 
  1. Plafonare de pret? Va genera specula, cumpar cu 5 lei si vand la cineva cu 6 lei, sigur va avea nevoie.
  2. Plafonare de pret plus rationalizare? Va genera specula plus posibila penurie, daca scade artificial cererea scade si productia, asadar oferta in piata.
  3. Scadere de acciza? Ponderea accizei in pret a scazut, la peste 10 lei pretul nu va fi impactat si mai mult ca sigur ca scaderea va fi “inghitita” de noul pret, asadar zero impact.
  4. Scadere de TVA? Sunt necesare mecanisme complicate de punere in opera, pe langa acordul UE trebuie sa existe parghii de control in asa fel incat scaderea de TVA sa nu fie “inghitita in noul pret”, asadar zero impact. Si da, ati ghicit! Specula. Cumpar ieftin si vand la cineva scump, sigur va avea nevoie.
 

In toate situatiile statul va colecta mai putin in timp ce fortele din piata isi vor face de cap, poate chiar mai rau decat in scenariile descrise mai sus. Injurati cresterile de pret cat doriti, dar atunci cand regula simpla de cerere si oferta functioneaza avem dovada ca regulile capitalismului functioneaza si ca nu trebuie intervenit sub nici o forma.

Aruncarea vinei pe Consiliul Concurentei este o incercare de a gasi un vinovat de serviciu pentru o crima care nu a fost comisa.

Iar restul discutiilor si solutiilor sunt pur populiste. Oamenii se vor plange sperand ca poate primesc ceva de pomana, pentru ca asa ne-au invatat politicienii in ultimii 30 de ani. Politicienii se vor arata preocupati de situatie in loc sa fie preocupati de evaziunea fiscala, munca la negru, regimurile fiscale discriminatorii, amnistiile fiscale clientelare, supradimensionarea si risipa din sistemului bugetar, etc., din cauza carora Romania pierde anual scoli, spitale si strazi mai bune.

PS – opinia este scrisa cu ajutorul unui prieten care prefera sa ramana anonim, asteptand sa vada ce o sa patesc eu daca le dau sfaturi politicienilor;

PPS – The Road to Serfdom, cartea scrisa in 1940 de economistul austro-britanic Friedrich Hayek, poate fi achizitionata in limba engleza pe diverse site-uri cu de la 35 la 78 Ron, semn ca legea cererii si ofertei functioneaza;

PPPS – opinia nu este sponsorizata de comerciantii de combustibili, ei probabil ma urasc, am masina electrica.

 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO