Opinii

Europa ne arata mai multa bunavointa decat meritam

21.06.2004, 00:00 12

"Romania a facut progrese importante".  "Este in mod substantial mai aproape de a realiza obiectivele de inchidere a negocierilor". Romania nu va fi deculpala de Bulgaria, "obiectivul comun" al UE este de a primi cele doua tari in Uniune in 2007. Daca...
In toate declaratiile Uniunii, facute de-a lungul timpului, exista un "daca", atunci cand vine vorba de Romania. Se va integra in 2007, daca va asigura "implementarea deplina si la timp a tuturor angajamentelor negociate", suna o fraza din declaratia finala a summitului Consiliului Europea de la Bruxelles, de la sfarsitul saptamanii trecute.
Consiliul a dat semnalul pentru inceperea redactarii Tratatului de aderare, care ar urma sa fie semnat in 2005, "cat mai curand posibil". Documentul Consiliului afirma ca membrii UE vor respecta in negocieri aceleasi principii ca si in cazul tarilor din primul val. In ciuda eternului "daca" Uniunea ofera, asadar, Romaniei, inca o data, garantii puternice. Pare ca nu era tocmai momentul pentru bunavointa, Uniunea trece prin mari dificultati. Valul de pesimism a lovit puternic Europa. Nu doar britanicii, sceptici din fire, se indoiesc de viabilitatea proiectului Europei unite. Euroscepticii - arata votul dat pentru Parlamentul European - au luat o optiune serioasa in toata Uniunea European. Pretentiile noilor veniti au infuriat si ele pe multi. Polonia vrea sa manance la aceeasi masa cu Germania si Franta si, daca se poate, nota de plata sa fie achitata de acestea din urma. Letonia, Estonia, Lituania, ar fi vrut sa aiba aceeasi putere de blocaj ca Marea Britanie care, in ciuda insistentelor lui Tony Blair - cel mai proeuropean dintre britanici -  ar putea decide la un moment dat sa se retraga. Nu sunt putine vocile in Europa care sustin ca Uniunea a trebui sa vada cum se impaca nu noii veniti pana a se decide sa deschida usa unui nou val de aderare. Si, totusi, liderii Europei nu obosesc sa spuna ca obiectivul UE este primirea Romaniei si a Bulgariei, ca cele doua tari fac parte din acelasi val de aderare ca si primii 10 - desi este cat se poate de evident ca lucrurile nu mai stau la fel ca in urma cu cinci ani cand au inceput negocierile.
Ce trebuie sa intelegem de aici? Ca, in Uniunea Europeana, exista multa bunavointa pentru Romania, mai multa chiar decat meritam. Ca Uniunea garanteaza puternic ireversibilitatea procesului de extindere cu Romania si Bulgaria. Daca... Adica daca "acestea (Romania si Bulgaria - n.n.) sunt pregatite". Pentru a fi pregatite "este cruciala asumarea tuturor obligatiilor pe care statutul de membru le implica".
Aici bunavointa ia sfarsit. Incep durerile de cap. Este Romania pregatita sa faca fata "tuturor" obligatiilor pe care le presupune statutul de membru al UE? In iarna, Parlamentul European tragea un semnal de alarma privind nerespectarea de catre Romania a criteriului politic de aderare - justitie, drepturile omului, ale copilului. Saptamani in sir voci autorizate de la noi au pus situatia pe seama nervozitatii provocate de apropierea alegerilor europene. Intr-o oarecare masura, chiar asa a fost, dar faptul ca drepturile omului nu sunt, pe deplin, respectate in Romania nu a putut fi contestat. Abia sub spectrul blocarii negocierilor Romania s-a decis sa adopte un set de masuri care sa ne duca mai aproape de UE: restrangerea rolului ministerului si a ministrului de justitie, o legislatie noua in domeniul protectiei copilului, o legislatie mai buna pentru presa. Multe astfel de legi va trebui adoptate in viitorul apropiat pentru ca negocierile sa poata fi incheiate cu succes in acest an. Este esential ca, in ciuda campaniei electorale si, cu orice risc, administratia sa insiste pe aceste aspecte. Pentru ca, vedem, bunavointa are si ea limite. Clauza prin care un stat poate fi amanat de la aderare daca nu-si face temele (chiar daca a incheiat negocierile) nu va fi aplicata doar Bulgariei, ci si Romaniei.
Mai mult, proiectul Constitutiei europene, abia adoptat, contine o clauza in care se spune ca Uniunea poate decide excluderea unui stat, daca acesta incalca valoriile si princiipiile UE. Si daca un stat care nu mai respecta calitatea democratiei ceruta de UE poate fi eliminat, cum putem noi crede ca Uniunea ne va primi daca nu respectam din start aceste principii?
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO