Opinii

Faceti orice, dar nu taiati de la copii si batrani

11.05.2010, 23:00 21

Cand ajungi sa tai pensii de 700 de lei cu 15% pentru economii,iar mii de nou-nascuti sa plece din spitale nevaccinati pentru cain Ministerul Sanatatii este vraiste, cum se intampla acum, nuinseamna nici ca esti de dreapta, nici ca relansezi economia, nicica faci reforme pentru a nu fi un "stat social".

Nu mai inseamna nimic. Inseamna doar ca cei tineri, cei maturi,cei activi nu mai pot sa-si creasca copiii si sa isi intretinavarstnicii. Inseamna extinctia. Inseamna scaderea populatiei. Ceeace se si intampla, cu 166 de romani zilnic, asa cum a comunicatieri Statistica.

Si mai inseamna ceva: ca incercarea de a opri in sfarsit risipadin sectorul public poate fi subminata de catre cei care vorincerca sa-si conserve privilegiile chiar prin scoaterea in fata aacestor situatii, cu adevarat inacceptabile.

Contextul actual trebuie folosit in sfarsit pentru a pune ordinein salarizarea atat a bugetarilor, cat si a numarului de salariatidin administratia publica, care a scapat de sub control in ultimiicinci ani.

Pentru a scapa de bugetarii in plus, este simplu: se ia schemade personal din 2005, se compara cu situatia din 2010 si seajusteaza la nivelul din 2005. Spre exemplu, in 2005 erau 170.000de angajati in administratia publica, acum sunt 230.000. Luatibirou cu birou, in primarii si ministere, si taiati pana la niveluldin 2005. Simplu.

Taierile de cheltuieli de acum inseamna de fapt esecul legiisalarizarii unitare, care ar fi trebuit sa reduca risipacheltuielilor cu salariile si sa imbunatateasca nivelul desalarizare al profesorilor si al medicilor comparativ cu cel alfunctionarilor si politistilor. Ziarul Financiar a scris inca de lainceputul anului ca economiile obtinute prin legea unica asalarizarii erau infime: doar 0,1% din PIB. Din start bugetul afost construit gresit. Legea salarizarii unitare si cea a reduceriinumarului de agentii nu au avut niciun efect. Doar au mimatrestructurarea.

Acum este insa in sfarsit prilejul pentru alinierea tuturorsalariilor din sistemul bugetar la cel mai mare salariu, alpresedintelui, si in continuare este de neinteles de ce se totinvart in jurul cozii si nu iau aceasta hotarare. Cand actualaputere a facut legea unica a salarizarii, absolut salutara, nu aredus salariile la bugetarii care castiga mai mult decatpresedintele Romaniei, adica 7.200 de lei lunar, de 12 ori salariulminim pe economie.

Motivatia: ca nu se puteau scadea salariile aflate in plata sica puteau fi doar inghetate astfel incat presedintele sa ii ajungadin urma prin cresteri pe cei aflati acum inaintea sa, in 5-7 ani.O enormitate. De exemplu, in mod aiuritor, seful institutiei depaza a presedintelui, adica SPP, castiga si castiga in continuaredublu fata de presedinte. Adica paznicii sunt mai importanti decatcei paziti.

Aici se duc de fapt cei mai multi bani pentru cheltuielilesalariale bugetare: pe plata si pensiile paznicilor, adica aleangajatilor din Ministerul de Interne si din serviciile secrete.Impreuna, cheltuielile bugetare salariale si de pensii speciale aleacestora reprezinta 3 miliarde de euro.

Este de presupus ca, in acest moment, exista peste 100.000 debugetari din cei 1,36 milioane care castiga peste presedinte. La unsalariu mediu net de 8.000 de lei (2.000 de euro) rezultacheltuieli totale ale statului pe fiecare astfel de salariu de16.000 de lei (4000 de euro). In total, pentru 100.000 de bugetari"de lux", inseamna 4,8 miliarde de euro pe an din cele 11 miliardede euro cheltuieli ale statului cu salariile bugetarilor. Taiereadrastica a acestor salarii ar face de doua ori mai mult economii labuget decat tot ceea ce se prognozeaza acum.

Si inca treaba nu ar fi terminata astfel.

Ziarul Financiar face o propunere simpla pentru reformabugetarilor, sub numele "Bugetarii la control": publicarea numelui,a functiei si a venitului lunar ale fiecarui angajat de la stat pesite-ul institutiei unde este angajat, data angajarii si felul cuma fost angajat, precum si obligativitatea ca angajarile sa fiefacute doar prin concurs, anuntat cu 30 de zile inainte pe site-ulinstitutiei si pe un site special construit,e-angajari_guvernamentale.

Deriva institutionala trebuie oprita. Pentru ca daca maicontinua, in curand se va pune problema: de ce sa nu facem o lege alustratiei nu pentru cei care au lucrat in regimul comunist, cipentru cei care au fost platiti din bani publici in ultimii 20 deani! Ca numai pentru subminarea acestei economii se vede caactioneaza! Si sunt unii care sunt platiti de 20 de ani NEINTRERUPTdin bani publici, care dau lectii in continuare de la tribunadespre cum trebuie condusa aceasta tara. Nu ar putea sa mai ia opauza?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO