Opinii

Iulian Anghel: Culoar unic pentru politicieni

07.05.2008, 18:53 15

Luni seara, Bucuresti. Dupa orele 23.00 un om a murit in strada, pe Bulevardul Mihai Bravu, vizavi de Liceul Iulia Hasdeu, pentru ca salvarea chemata de la numarul de urgente 112 la ora 22.28 a ajuns probabil prea tarziu, la 50 de minute dupa primul apel.
Cand mi-a atras atentia, batranul avea o pozitie nefireasca. Statea rezemat de zidul unei bloc la parterul caruia era un magazin de electrice, asezat pe ceva ce parea a fi o masca pentru o gura de aerisire. Dar, aplecat pe spate, bratele ii alunecasera inert peste pervazul exterior al magazinului. Palaria ii cazuse pe pervazul pe care mai era o punga de plastic in care se aflau un cozonac si cateva cutiute cu iaurturi de fructe. Cineva statea langa omul inert si insista ca acesta sa-i spuna adresa de acasa.
Salvarea, insotita doar de un asistent si un brancadier, a ajuns dupa aproximativ 50 de minute. Asistentul s-a aplecat deasupra omului, i-a luat pulsul si i-a pipait gatul. "E mort." Mort. Cu 50 de minute inainte era viu, nu putea vorbi, dar clipea si isi misca mainile. "Avem doar 20 de salvari, venim din celalalt capat al orasului" - s-a scuzat asistentul in fata oamenilor care se stransesera in acel loc.
Marti dimineata, ora 9.30. In intersectia de la Foisorul de Foc, unei masini a salvarii cu sirenele pornite i-au trebuit 10 minute sa traverseze Bulevardul Ferdinand pana spre spitalul din colt (Spitalul Foisor) aflat la nici jumatate de minut de mers pe jos de locul in care ambulanta intepenise in trafic.
In ultimele zile la toate emisiunile electorale candidatii pentru Primaria Generala sau pentru primariile de sector viseaza cu ochii deschisi pasaje subterane si supraterane pentru fluidizarea traficului, zeci de mii de locuri de parcari si culoare unice pentru masinile salvarii sau ale pompierilor. De ani de zile am auzit aceste lucruri, m-am obisnuit cu Bucurestiul si am crezut, pana luni seara, ca aglomeratia sufocanta e doar un stres in plus si atat. Ei bine, nu. In emisiuni paralele cu cele ale candidatilor, analisti politici intepati, expirati sau mediocri isi dau cu parerea: cum e bine sa fie votul bucurestenilor? Sa continue sa fie politic sau sa fie un vot pe proiecte? Dileme interminabile: candidatii sunt cam la fel, cine are sanse, pe cine-l sustine Basescu, pe cine-l sustine Iliescu, cine castiga din scandalurilor politice continue din PSD pe marginea candidaturii lui Oprescu sau Diaconescu? Prostii.
Am stat si m-am gandit si cred ca, in ceea ce ma priveste, am gasit un motiv pentru a vota pe cineva la 1 iunie. Il voi vota pe acel candidat care imi va putea explica pe intelesul meu cum va realiza el culoarul unic pentru masinile salvarii, nu in toate intersectiile sufocante ale Bucurestilor, ci intr-una singura. Cea de la Foisorul de Foc unde ieri dimineata o masina a salvarii, in care se afla probabil un om care avea nevoie urgenta de ajutor, a ramas intepenita in trafic.
O singura pata de lumina. In noaptea tarzie de luni, o femeie tanara pe care nu am mai vazut-o pana atunci a incercat sa tina in viata un om pana la venirea salvarii. Un necunoscut care a murit practic in bratele ei. Umanitate. Inca putem merge mai departe.

Iulian Anghel este editor la departamentul politic al ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO