Opinii

Opinie Adrian Vasilescu: Ce investigheaza in banci Consiliul Concurentei?

26.04.2010, 00:00 57

In editia de vineri, Ziarul Financiar a publicat un articolreferitor la amendarea cu 8 milioane de euro a Bancii Raiffeisen,pentru... "furnizarea de informatii inexacte". Si cum autoareaarticolului mi-a solicitat un punct de vedere, in calitate deconsilier al guvernatorului BNR, am raspuns firesc ca acest litigiuconstituie o problema institutionala in a carei solutionare BancaNationala nu are prerogative sa se amestece. Instanta va stabilidaca amenda este legala sau nu. Pentru a risipi o posibila confuzieam adaugat: "Nu exista posibilitatea recursului la BNR, ci ininstanta".

A fost un punct de vedere oficial. Citind insa articolul, amretinut o multime de detalii care ma indeamna, acum, sa vin cu ocompletare in nume propriu. O opinie personala. Precizez insa cainainte de a ma apuca de scris m-am documentat temeinic.

M-am consultat cu oameni in care am incredere, dar mai ales amcitit cu atentie legile si alte acte normative care reglementeazaaceasta materie. In plus, am analizat comunicatul ConsiliuluiConcurentei. De la care si pornesc. Fiindca titlul acestui documentoficial mi-a trezit neincredere in intregul text. Motivul: siluirealimbii romane. Am aflat astfel ca Banca Raiffeisen este sanctionata"pentru de furnizare de informatii inexacte".

Am vazut apoi, parcurgand textul comunicatului, ce fel deinvestigatie "deruleaza" Consiliul Concurentei si pentru ce aaplicat o sanctiune atat de severa. Citez: "Informatiile inexactes-au referit la activitatea de tranzactionare privind depoziteleplasate si atrase la momentul fixingului, de catre bancileparticipante la stabilirea indicilor de referinta ROBID/ROBOR incursul lunii octombrie 2008". Ei bine, activitatea in cauza tinestrict de domeniul pietei monetare. Iar Legea 21/1996, carereglementeaza prerogativele Consiliului Concurentei, stipuleazatrei domenii in care respectiva autoritate nu se poate amesteca.Unul fiind piata monetara. Este locul sa invoc un principiu dedrept, care suna limpede: "Nimeni nu poate sa faca nimic din ceeace legea ii interzice sa faca". Prin urmare, nici ConsiliulConcurentei nu are vreun drept sa ignore cerinta expresa potrivitcareia legea nu se aplica pietei monetare.

Legiuitorul a dorit sa faca o precizare. Si anume, ca legea21/1996 nu se aplica... "pietei monetare si pietei titlurilor devaloare, in masura in care libera concurenta pe aceste piete faceobiectul unor reglementari speciale". Sa judecam: 1) nu se facereferire la alte legi, ci la "reglementari speciale"; 2)interdictia pentru Consiliul Concurentei este legata de specificulacestor piete, extrem de complexe si de specializate, care impunatat reglementari corespunzatoare naturii lor, cat si osupraveghere exercitata de organisme cu atributii speciale si cupregatire speciala. Asadar, cu privire la supravegherea pieteimonetare, e limpede ca numai si numai Banca Nationala esteindreptatita sa-i reglementeze activitatea, inclusiv sub aspectulliberei concurente. Si tot Banca Nationala este indreptatita sasupravegheze respectarea acestor reglementari.

De altfel, in Legea nr. 312/2004, privind Statutul BanciiNationale a Romaniei, se prevede ca banca centrala "are competentaexclusiva de autorizare a institutiilor de credit", fiind si unicaautoritate in masura sa "emita reglementari" si sa verifice"respectarea acestora", inclusiv "prin inspectii la fata locului".Iar potrivit art. 57, Consiliul de Administratie al BNR judeca, inprima instanta, contestatiile impotriva sanctiunilor aplicate decei in drept din Banca Nationala. In speta, "tranzactionareaprivind depozitele plasate si atrase, la momentul fixingului, decatre bancile participante la stabilirea indicilor de referintaROBID/ROBOR" nu este in niciun fel si sub niciun aspectreglementata de catre Legea Consiliului Concurentei. Si atunci: ince baza face autoritatea in cauza investigatia anuntata? Intrebarefireasca, in conditiile in care numai Banca Nationala, in norme sireguli speciale, reglementeaza toate aspectele, inclusiv pe celereferitoare la libera concurenta, privind principiile, modul destabilire si de publicare a ratelor de referinta, drepturile siobligatiile partilor implicate in stabilirea ratelor ROBID/ROBOR.Si, desigur, statutul participantilor la fixing.

Pun punct aici. Voi reveni, in ziarul de maine, cu detalii si cunoi argumente legate de acest subiect. Problema merita sa fiedezbatuta pe larg, in conditiile in care, in mass-media,presedintele Consiliului Concurentei a anuntat extindereainvestigatiilor si la alte banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO