Opinii

Opinie Adrian Vasilescu: Dacă am convinge timpul să lucreze pentru noi...

Opinie Adrian Vasilescu: Dacă am convinge timpul să lucreze pentru noi...

Autor: Adrian Vasilescu

14.06.2011, 23:35 516

De recesiune nu putem spune că am scăpat definitiv. Consolidarearezultatului din primul trimestru este obligatorie. Şi tot nu va fide ajuns. Problema-problemelor este ieşirea din criză.

Desigur, crizele vin şi trec. Va trece şi criza asta. Nu înainteînsă ca societatea românească să rezolve trei urgenţe. Prima: opolitică fiscală care să stimuleze munca performantă, economisireaşi investiţiile. A doua: o politică a veniturilor ferm orientatăcătre asigurarea corelaţiei normale între productivitate şisalarii, ca bază pentru o activitate eficientă. Şi, nu în ultimulrând, o politică a ocupării forţei de muncă destinată formării uneinoi clase de mijloc, care să contribuie la dinamizarea societăţii.Sunt trei condiţii esenţiale pentru o creştere economică sănătoasăşi de durată.

Nouă, românilor, timpul nu ne este acum prieten. Şi am în vederenu doar decalajele ce ne despart de ţările dezvoltate, care seadâncesc în loc să fie reduse, adevăr cu rădăcini bine înfipte înistorie, ci şi evenimente recente. Dacă vrem ca, în anii viitori,timpul să lucreze şi pentru noi, va fi nevoie să ne potrivimceasurile cu zona euro, cu pretenţiile ei de competitivitate,eficienţă şi performanţă. În această privinţă, nu va fi de-ajuns săîmpingem lucrurile către simple ajustări ale deficitelor. Va finevoie de performanţe.

Locul codaş al României în clasamentele europene e profundnedrept. Dar acest fapt, de ordin emoţional, are prea puţinăimportanţă. Un alt fapt este important: acela că, de mai bine de ojumătate de secol, niciodată nu am reuşit să evadăm din zonalanternei roşii. Ceea ce nu înseamnă că trebuie să avem aceeaşisoartă şi în veacul XXI. Dar asta depinde de noi, de rezultatelenoastre şi nu de cei care întocmesc clasamentele. Ei doarînregistrează. Atât.

Referitor la zvonistica privind eventuale conspiraţii împotrivanoastră, în cazul în care ar exista aşa ceva, important este ca noisă le blocăm prin performanţe economice şi nu să le sprijinim printărăgănarea reformelor şi menţinerea unor rezultate modeste. Putem?Calculele arată că avem resurse pe care, valorificându-le bine,le-am putea transforma în argumente prin care să convingem timpulsă lucreze pentru România. Dar mai întâi ar trebui să cunoaştembine ce ne-a ţintuit în poziţii codaşe. Un diagnostic corect eprima condiţie esenţială a revitalizării economiei noastre.Televiziunea, cu filmele occidentale, cu reclamele, ne-a trezitgustul pentru un nou standard de consum. Cu mult sub posibilităţileeconomiei noastre de a ni-l asigura. Şi nici nu va putea fiasigurat atât timp cât întreprinderile, cu deosebire cele de stat,vor continua joaca de-a producţia, de-a directorii, de-a manageriifinanciari, menţinând în scheme funcţii, ierarhii, salarii fărăproducţii care să le justifice. Pentru că multe dintre acesteîntreprinderi nu fac altceva decât să întoarcă spatele pieţei,prefăcându-se că au comenzi, că producţia lor e căutată şi că...reformele mai pot fi amânate. Aşa s-a ajuns la arierate şi laimense pierderi în societăţile comerciale. Iar toate aceste boli seagravează pe măsură ce trece timpul.

Motorul de care economia românească are nevoie, acum, estecapitalul. O parte o aşteptăm să vină din afara ţării. O altă parteeste însă aşteptată din ţară. Va veni însă numai prin consolidareaunei noi clase: investitorii. Este limpede însă că investitorii,români sau străini, vor consimţi să-şi plaseze capitalul în afaceriromâneşti numai dacă se vor simţi încurajaţi de condiţii bune, caresă-i stimuleze şi pe unii şi pe ceilalţi, să le creeze şanse egale,obligaţii egale. Şi dacă atât unii, cât şi alţii vor simţi în egalămăsură că se bucură de înţelegere, atunci îşi vor asuma şiriscuri.

Numai cu investiţii mai multe creşterea economică va fi reală,în sensul că va aduce profit şi nu pagube; inflaţia se va domoli şimai mult; performanţele nu vor întârzia. Şi, peste toate acestea,piaţa românească de consum va trăi revirimentul atât de multaşteptat: ieşirea din criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO