Opinii

Opinie Cristian Hostiuc: Închideţi minele, strămutaţi-i cu forţa pe mineri, iar copiii lor sigur o vor duce mai bine

Autor: Cristian Hostiuc

06.02.2011, 23:50 53

Aproape în fiecare an are loc o explozie într-o mină, care lasăîn urmă morţi, răniţi, lacrimi, durere, plus o săptămână de ştiri,breaking-news-uri, discursuri, deplasări la faţa locului aleautorităţilor, miniştrilor, inspectorilor, o şedinţă de guvernspecială în care se analizează situaţia sectorului minier şirezultă o nouă tranşă de bani pentru susţinere. Plus, să nu uităm,începe returul la fotbal, iar Pandurii Târgu Jiu joacă în liga 1 şiare nevoie de bani pentru contractele de sute de mii de euro pe anale fotbaliştilor.

De partea cealaltă avem 21.000 oameni care mai lucrează directîn minele de cărbuni, faţă de 130.000 în 1997. În 1990 în totsectorul minier lucrau 350.000 oameni direct şi 700.000 indirect peorizontală. Salariul mediu net în acest sector este acum de 2.200lei, peste salariul mediu din economie şi aproape dublu faţă de celdin învăţământ sau sectorul medical.

Din 1990 până în 2006 statul a alocat 6,3 miliarde de dolaripentru susţinerea sectorului minier, iar din 2007 până în 2009 încă300 milioane de euro (circa 1 miliard de dolari). Deci în total în20 de ani, peste 7 miliarde de dolari. Pentru a ajunge în acelaşipunct: morţi, răniţi, dotări precare, consfătuiri naţionale pe tema"mineritului în context european", oameni care ei singuri nu se vădlucrând în alt domeniu, soţii care stau acasă şi plâng.

Poate acum 30-40 de ani merita să investeşti în acest sector.Mai merită acum? Cu investiţii de 2 miliarde de dolari în cele douăreactoare nucleare funcţionale de la Cernavodă se asigură 20% dinenergia ţării cu un cost de producţie mult, mult mai ieftin decâtcostul energiei termo, ce se bazează pe cărbunele din Valea Jiuluişi care are o pondere de 30% în total.

Toate guvernele au dat în fiecare an sute de milioane dedolari/euro sectorului minier şi au aprobat pe bandă rulantăprograme de restructurare, de reconversie şi plăţi compensatoriipentru că nu au vrut să se trezească cu ei la Bucureşti. GuvernulVictor Ciorbea sau numai premierul Ciorbea a fost singurul care aavut curajul să se confrunte cu ei şi să înceapă programul derestructurare. Iar minerii îl ţin minte şi acum pentru că i-aînfruntat şi a pus în discuţie viabilitatea lor economică.

Sigur cei 7 miliarde de dolari puteau fi cheltuiţi altcumva. Aşacum au fost aduşi în Valea Jiului acum 4-5 decenii, aşa puteau fistrămutaţi într-un deceniu în alte zone ale ţării care aveaupotenţial economic. Cu 1-2 miliarde de dolari puteau fi făcuteblocuri noi unde să stea, iar cu 5 miliarde se dezvoltau noiindustrii care să-i angajeze. Cu 5 miliarde de dolari se făceauîncă două reactoare nucleare.

Şi credeţi că nu ar fi plecat minerii din Valea Jiului? Păi eiau plecat singuri, de bună voie, la muncă în străinătate şi s-aurecalificat direct la faţa locului. În construcţii, turism,hoteluri, în agricultură, în fabrică, unde era nevoie. Iar copiiişi nepoţii lor au scăpat de mină şi au o viaţă mai bună.

Celor de la putere, adică cei care au decizia şi banii, le estefrică de a pune în discuţie viabilitatea unor sectoare şi mutareaforţată oamenilor de aici în altă parte. Cum să te duci să le spuiminerilor că trebuie să-şi părăsească casă aşa pur şi simplu, săuite de mină, de viaţa de acolo şi să se mute în Bucureşti, Cluj,Timişoara, Constanţa, Piteşti, sau în alte oraşe unde vin noiinvestiţii în alte sectoare? Păi ei l-au înfruntat pe Ceauşescu, peRoman l-au dat jos, iar la până la Constantinescu mai aveau puţin!De frica voturilor, a opiniei publice, a vaietelor tuturor că seomoară un sector, care odată era puterea şi mândria ţării s-aubăgat 7 miliarde de dolari.

Ce se întâmpla cu America sau Anglia dacă rămâneau la mine? Darei le-au părăsit şi au inventat alte sectoare, de la auto şi bancarpână la soft. Au băgat banii în altceva, iar oamenii s-au dusîntr-acolo.

Îmi pare rău de mineri pentru că îşi pierd şi distrug anii şichiar viaţa în subteran, dar sunt foarte bucuros că în IT şitelecom, spre exemplu, lucrează aproape 200.000 de tineri pe carepărinţii i-au forţat/obligat/bătut/trimis de acasă să facă altcevadecât au făcut ei, ca să o ducă mai bine.

Şi tocmai duminică seară ministrul economiei Ion Ariton aanunţat că nicio mină nu va fi închisă pentru că nimeni nu areinteresul să crească numărul de şomeri. Păcat, se îngroapă încă osută de milioane de euro în subteran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO