Opinii

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Indicele Gheorghe/ Mândruţescu – al creării de noi locuri de muncă

Autor: Cristian Hostiuc

20.03.2011, 23:55 38

Guvernul Boc şi-a făcut treaba. Acum e rândul vostru, alinvestitorilor, să creaţi locuri de muncă!

După 2 ani de lobby puternic din partea ConsiliuluiInvestitorilor Străini (CIS) şi a Camerei de ComerţRomâno-Americane (AmCham) şi 4-5 luni de lupte publice duse deministrul muncii Ioan Botiş şi de premierul Boc cu opoziţia, cu oparte din patroni (ironic, nu?), cu sindicatele, cu media, Guvernula trecut schimbarea Codului muncii prin Parlament. Dacă trecesăptămâna asta şi de Curtea Constituţională, în 30 de zile devinelege şi intră în vigoare.

Deşi modificările la Codul muncii au fost cerute de investitoriistrăini, iar preşedintele Băsescu şi premierul Boc le-au îmbrăţişatşi susţinut public punându-şi capul în joc, şefii CIS şi AmCham nuau fost în prima linie de luptă publică să explice de ce suntimportante schimbările.

Ei au spus doar, prin comunicate seci şi reci de la distanţă, căpiaţa muncii va fi mai flexibilă, că oamenii vor putea fi angajaţimai uşor, mai rapid, iar companiile nu vor mai avea o presiunesuplimentară atunci când vor fi nevoite să dea oamenii afară, cândmediul economic se deteriorează, iar afacerile lor scad. Şi înfinal au anunţat că dacă se va schimba Codul muncii, vor fi createaproape 90.000 de locuri de muncă.

Au fost prea puţine explicaţii şi susţineri publice din parteaCIS şi AmCham. Mariana Gheorghe, preşedintele CIS şi conducătorulcelei mai mari companii din România - Petrom - şi SorinMândruţescu, preşedintele AmCham şi şeful operaţiunilor gigantuluiamerican Oracle în România, nu au fost în luptă să se bată cuPSD-ul şi PNL-ul, cu Hossu, cu Dumitru Costin, cu Cezar Corâci saucu Marius Petcu. I-au lăsat pe Boc şi pe Botiş să iasă în faţă, săia toate înjurăturile. Premierul şi ministrul muncii au explicatcât au putut, cât au înţeles, dar problema e că pe ei nu-i credenimeni, pentru că sunt de la putere, iar lumea e nervoasă după cei2 ani de criză şi tăieri.

Iar oamenii ce au reţinut din toată această luptă? Că străiniine vor răul, că românii din fruntea companiilor străine suntvânduţi, că dacă vor fi adoptate prevederile noului Cod, angajaţiiromâni vor ajunge sclavi, că vor fi daţi afară pe capete fără nicioprotecţie socială, că Băsescu şi Boc sunt terminatorii ţăriietc.

Dacă CIS şi AmCham, organizaţii respectabile, serioase şi înprimul rând credibile, ar fi ieşit în faţă în fiecare zi să-şiapere schimbările pe care ele le-au cerut Guvernului, să motivezede ce este important ca perioada de probă la angajare să fie mailungă, de ce angajarea temporară poate fi o soluţie pentru mulţitineri ca să capete experienţă etc., sigur poate oamenilor nu le-arfi rămas în cap că ajung sclavi.

Paradoxal, schimbările din Cod au fost susţinute, involuntar, laBruxelles, de un laureat al Premiul Nobel pentru Economie,profesorul Christopher Pissarides, care nu are nicio treabă cuRomânia: dacă nu reformaţi piaţa muncii, veţi ajunge ca Spania;lumea economică se schimbă şi trebuie să deveniţi flexibili;trebuie să le daţi tinerilor o şansă prin contracte temporare.

De ce nu ies/sau ies prea puţin în faţă cei de la CIS şi AmChamsă-şi susţină public poziţiile? Că nu vor să intre în bălăcărealapublică, că pot să rezolve lucrurile prin lobby, prin discuţii înspatele uşilor. Este şi ăsta un mijloc.

Dacă Băsescu, Boc, Botiş au susţinut cât au putut Codul muncii,şi-au pus mandatele în joc, acum este rândul investitorilor străinisă-i susţină, să-şi facă treaba. Să creeze noi locuri de muncă, săaducă noi investitori în România, promovând-o ca o ţară undelegislaţia muncii nu este o problemă, să demonstreze practic căprin noile prevederi se schimbă ceva în bine. Atât pentru companii,cât şi pentru angajaţi. Noul Cod al muncii trebuie să creeze noilocuri de muncă, să aducă la suprafaţă munca la negru, nu să aducătăieri/concedieri mai uşoare cu un cost mai scăzut pentrucompanii.

Aşa cum ANOFM anunţă lunar situaţia şomajului, la fel ar trebuica Guvernul să anunţe numărul locurilor de muncă nou-create.Indicele Gheorghe/Mândruţescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO