Opinii

Opinie Sorin Paslaru: O problema falsa: pe umerii cui este datoria

04.08.2009, 00:00 64

Pornind de la declaratia de saptamana trecuta a premierului Emil Boc privind creditul luat de la FMI, s-a iscat o intreaga dezbatere: plateste sau nu poporul roman imprumutul de la FMI?

Oficialii guvernului sustin ca imprumutul intra in conturile Bancii Nationale, care este independenta de guvern, iar dobanzile si rambursarea nu vor fi, asadar, o povara pentru contribuabilul la bugetul de stat, pe care il administreaza Guvernul. Mai mult, s-a sustinut, Banca Nationala poate face si profit daca vinde euro la un curs, cumpara la un alt curs si poate plati inclusiv dobanda la credit din acest profit, astfel incat contribuabilul roman nu are nicio apasare. La cata energie s-a consumat pentru discutia acestei chestiuni, ar fi fost cazul sa fie intr-adevar o problema care sa merite sa fie discutata, dar nu este din pacate. Problema pusa este falsa de la un capat la altul.

Nu exista nicio dilema. Banca Nationala apartine la fel de mult statului roman ca si guvernul Romaniei, iar functionarea sa este sustinuta din banii romanilor la fel ca si o primarie, un minister sau o judecatorie. De altfel, Banca Nationala raspunde in fata Parlamentului Romaniei, deci in fata alegatorilor, iar conducatorii sai sunt numiti de Parlament, deci, prin reprezentare, de catre alegatori sau contribuabili. Alegatorii sustin statul roman prin taxe, iar prin reprezentantii lor, parlamentarii, decid conducatorii guvernului, ai Bancii Nationale, ai Comisiei de Pensii sau ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Alegatorii platesc pentru functionarea acestora, intr-o forma sau alta, deci au dreptul sa le decida, prin reprezentantii lor din Parlament, modalitatea de functionare si conducerea.

Independenta BNR fata de guvern (benefica pentru economie) nu inseamna ca activele sale, rezerva sa, nu apartine statului roman. Cele 100 de tone de aur care se afla in cuferele sale sunt ale statului roman, care le detine prin intermediul institutiei sale Banca Nationala a Romaniei. Iar daca rezervele sale, adica activele, sunt ale statului, si obligatiile sale, deci creditele sale, sunt ale statului roman. Si asa cum cei 22 de milioane de cetateni ai Romaniei sunt reprezentati de guvern, intr-un raport contractual plati de taxe - furnizare de servicii publice, in egala masura le apartine Banca Nationala. Si daca le apartine Banca Nationala, le "apartine" inclusiv acest credit de 13 miliarde de euro de la FMI, pe care va trebui sa-l returneze Banca Nationala, dar in numele statului roman.

Daca maine statul roman, deci guvernul, ale carui ministere au castigat suprafata din Marea Neagra in litigiul cu Ucraina, ar gasi 10 tone de aur acolo, acest aur ar merge la Banca Nationala, care ar anunta - iata, a crescut rezerva de aur a BNR, deci a statului roman. Creditul de 13 miliarde de euro la FMI este o povara pentru contribuabilul roman, nu o binecuvantare. Este adevarat ca fara credite nu te poti dezvolta si ca, in functiile de conditiile pietei, cei indatorati pot fi castigatori in fata celor care nu au avut curaj si stiinta sa se imprumute. Dar cheia este cum cheltui banii sau cum iti sprijina viata si activitatea acesti bani, ce lasi in urma ta - un pod, un brand, o fabrica, o sera de legume.

Mai bine sa vorbim despre poduri decat despre pe umerii cui sunt datoriile.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO