Opinii

"Dusmanii poporului"

30.05.2005, 19:23 10

De cand a inceput scandalul cu anchetarea lui Dinu Patriciu, valoarea companiei Rompetrol (Petromidia) a scazut cu aproape 220 mil. $. Joi, intr-o jumatate de ora compania a pierdut nu mai putin de 40 de mil. $. Se poate spune ca atat valoreaza retinerea lui Patriciu pentru 24 de ore.

Aceste pierderi sunt cuantificabile. Dar vor urma si altele. Bancile vor deveni mai reticente si poate vor mari costul creditelor avand in vedere ca Rompetrol se identifica cu Patriciu. Cui sa trimiti aceasta factura?

Intr-un caz fara precedent, oamenii de afaceri, organizatiile neguvernamentale si politicienii, in frunte cu premierul Tariceanu, au protestat fata de modul de retinere a lui Patriciu. Nimeni nu a spus ca omul de afaceri este vinovat sau nu - asta urmeaza sa stabileasca justitia.

Patriciu a fost retinut "ca un golan" dupa cum au spus reprezentantii mediului de afaceri, iar "lectia" aplicata lui va determina multi alti investitori sa se gandeasca bine daca mai fac afaceri sau nu. Nu frica de procurori si de modul in care interpreteaza o operatiune financiara trebuie sa stea la baza luarii unei decizii de afaceri.

Se fac analogii intre Patriciu si cazul Hodorkovski, magnatul petrolului din Rusia, care de doi ani se afla in inchisoare fiind acuzat de frauda. Intre timp, acesta a ramas fara companie, cea mai mare parte din Iukos fiind "renationalizata". Cazul Hodorkovski a indus frica in randul investitorilor, Rusia confruntandu-se acum cu o scadere a investitiilor straine. Si aici se discuta modul in care a fost tratat magnatul rus si nu vinovatia sau nevinovatia acestuia.

Pana in 2000, cand Petromidia era in fiecare an in faliment, iar pierderile se adunau constant, procurorii nu au cerut socoteala "statului" care administra rafinaria. Acum, dupa cinci ani de restructurare, cand rafinaria isi plateste datoriile si a inceput sa faca profit, procurorii au descoperit evaziunea fiscala, inselaciunea si spalarea de bani.

In urma cu doi ani, cei care detin lantul de farmacii Sensiblu au fost acuzati de spalare de bani intr-o tranzactie care nu era altceva decat "o maximizare a profitului" folosind diferite operatiuni financiare. Orice om de afaceri gandeste in termeni de maximizare a profitului, ceea ce se poate traduce direct si prin minimizarea taxelor platite. Este o realitate si nu este nimic incorect in acest lucru. In Romania insa aceste operatiuni sunt blamate si sunt automat incadrate in categoria "spalare de bani".

Toate cazurile de ancheta din mediul de afaceri sunt prezentate ca si cum cei care fac afaceri sunt "dusmanii poporului".

Aproape 70% din PIB al Romaniei se realizeaza in sectorul privat, iar statul, prin institutiile sale, in loc sa spijine oamenii de afaceri - incepand de la o legislatie clara, pana la taxe cat mai mici - mai mult pune piedici. Acum a intervenit si rafuiala politica.

Una dintre misiunile statului este si de a proteja investitiile si de actiona astfel incat "sa-si protejeze propriile interese", respectiv afacerile care aduc bani la buget si din care sunt platiti toti functionarii. Indiferent ce sta in spatele cazului Patriciu, nota de plata din punct de vedere economic se va vedea. Si se va cuantifica, nu in soarta lui Patriciu, ci in statistici de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO