Opinii

Stilul cazon si saracia liderilor politici

17.11.2003, 00:00 233



Fostul controlor-sef Ovidiu Grecea a fost recuperat din exilul exotic de la Rio de Janeiro sI facut prefect al Capitalei de acelasi Guvern care, suparat ca respectivul a facut prea multe valuri la Bucuresti, l-a trimis sa se linistesca privind valurile Atlanticului de pe plajele Copacabanei.



Ovidiu Grecea a plecat si s-a intors cu o reputatie inatacabila de om correct, cu un capital de simpatie mare si intact, pentru a fi instalat intr-un post ocupat pana acum de ilustrii necunoscuti, dar din care Guvernul spera ca, odata si odata, tot se va lansa cineva care sa-l faca praf pe "piratul" Basescu.



La primul contact cu aerul rece al Bucurestiului, noul prefect a facut niste declaratii in care s-au amestecat sangele, ninja, luatul capului, Matrix, ceea ce te face sa te intrebi daca din Ovidiu Grecea a vorbit reprezentantul Guvernului sau vreun frate balcanic a lui Chuck Norris. Dupa cum a inceput, din punct de vedere al exprimarii, prefectul are mari sanse sa-l bata pe primarul general cu arma cuvantului.



Trecand peste aspectul colocvial, "reactivarea" lui Grecea dovedeste, daca mai era nevoie, ca desI stilul "army" a trecut in moda, este o moda en vogue pentru guvernul Nastase.



Cu sau fara uniforma sI bocanci, apelul la militari sI "controlori" a intrat in reflexul Guvernului, pentru ca dintr-o vesnica stare de tranzitie romanii au ajuns sa traiasca intr-o vesnica stare de criza.



Criza fiind o stare acceptata caldut de blanzii sI rabdatorii bastinasi (evident nu brazilieni) nu e nevoie sa scotI tancul pe strazi, ci doar pe unii militari din cazarma si pe "controlori" din camuflajul lor interior.



Predecesorul lui Grecea a fost un general, dar care a sfarsit prin a se acoperi de ridicol. Predecesorul predecesorului lui Grecea a fost tot un general, care a sfarsit prin a fi ministru .Cutremurele care au adus Sanatatea in ruine au avut ca efect instalarea in fruntea bucatelor a unui colonel. Cand Guvernul a fost pus cu fata la perete de europeni omul zilei a devenit providentialul Ionel Blanculescu (care este mai mult decat militar, fiind "controlor").



Militarii sunt oamenii crizelor si arma lor se numeste controlul. Mai in gluma, mai in serios, se zice ca Guvernul daca nu-l avea pe Blanculescu trebuia sa-l inventeze.



Optiunea pentru stilul sI actiunea cazona dovedeste cat de saraca este piata potentialilor lideri dispusi sa se inhame in serviciul public.Cei care pot nu vor din motiv de scepticism cronic. Cei care vor s-ar putea sa nu fie agreati din motive oculte. Solutia: alegerea celor foarte disciplinati, pentru care raspunsul in litera ordinului superiorilor este mai mult decat o reactie pavloviana.



Moda "army" este un raspuns la dorinta secreta a romanului de rand de a avea asigurata o saracie linistita. Asezonata cu ceai de tei (distonocalmul nu-I pentru toate buzunarele) sI baieti duri care te anunta de pe ecranele televizoarelor ca au controlat si mazilit.



Nu in cele din urma, uniformele si bocancii sunt pentru prosperitatea linistita si somnul fara vise al celor care-i lanseaza pe emulii lui Rambo.



Intrebarea este ce va fi si ce se va pune in loc dupa ce toate controalele se vor fi sfarsit? Va incepe anotimpul civililor. Ne vom intoarce de la criza la tranzitie Militarii se vor incolona spre sfera lor mica, ordonata, precisa, fara indoieli. Controalele vor fi doar un "bau-bau". Poate si Ovidiu Grecea va motai intr-un sezlong pe o plaja aurie, mangaiat de briza oceanului si reflectand la fapte de vitejie. Poate Ionel Blanculescu se va plimba bonom prin parc. Dar aceasta-i doar o lume ideala...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO