Opinii

Un nou ministru de finanţe, metehne vechi: aruncatul cu procente să ameţească cititorii

Un nou ministru de finanţe, metehne vechi: aruncatul cu procente să ameţească cititorii

Autor: Sorin Pâslaru

18.04.2012, 00:06 1472

Avem un nou ministru la Finanţe, cu studii în străinătate, dar după modul cum răspunde la cel mai grav subiect - nivelul veniturilor bugetare în PIB, adică ce capacitate are instituţia pe care o conduce să strângă venituri din taxe şi contribuţii - dovedeşte metehne vechi: aruncă cu cifre şi procente doar-doar o ameţi publicul.

Despre ce este vorba?

Domnul Theodor Stolojan, fost premier şi actual europarlamentar PD-L, este de obicei ecoul iniţiativelor guvernamentale, dar câteodată mai pune şi câte o problemă valabilă. De data asta a ridicat problema ponderii în PIB a veniturilor bugetului consolidat: cum se explică faptul că ponderea veniturilor bugetare în PIB a fost de doar 31,4% în 2011?

Nu mai insistăm pe faptul că Ziarul Financiar a fost publicaţia care a ridicat această problemă imediat după publicarea de către Institutul de Statistică a datelor privind PIB pe 2011 în luna martie. ZF a arătat atunci că cele 181,6 miliarde de lei venituri la bugetul general consolidat anul trecut reprezentau doar 31,4% din PIB, cu 1,5 puncte procentuale sub ţinta stabilită la începutul anului de 32,9%.

Iar 1,5 % din PIB sunt bani serioşi, înseamnă 2 miliarde de euro, adică suma cheltuielilor statului cu dobânzile într-un an.

Ce răspunde ministerul? "Analiza trebuie făcută asupra veniturilor bugetare care sunt influenţate de evoluţia economică şi nu asupra tuturor categoriilor de venituri ale bugetului general consolidat.(...) PIB, exclusiv producţia agricolă, s-a majorat în termeni nominali cu 10%. Comparativ, veniturile bugetului general consolidat, exclusiv fonduri UE, s-au majorat tot cu 10%, menţinându-şi ponderea în PIB în anii 2010 şi 2011 (luând în calcul PIB exclusiv producţia agricolă), respectiv 32,4%."

Hocus-pocus, nu mai este vorba de 31,4% din PIB, cât este realitatea, şi nici de 32,9% din PIB, cât scrie negru pe alb în Raportul la Proiectul Legii bugetului de stat pe 2011, ci de 32,4% din PIB.

Şi discuţia trebuie purtată, ne spune doct ministrul sau cei pe care i-a însărcinat cu redactarea acestui răspuns, la nivelul "veniturilor bugetare influenţate de evoluţia economică". De aceea, trebuie exclusă din PIB agricultura şi din încasări fondurile europene!

Chiar aşa? Astfel se calculează mai nou raportul dintre veniturile la buget şi PIB, esenţial pentru orice ţară din lume pentru a evalua capacitatea Fiscului de a strânge venituri din taxe? Scoţând din calcul partea adusă la PIB de agricultură sau fondurile europene? Face cineva în lume - FMI, Banca Mondială (cu care se tot laudă ministrul că va reforma colectarea taxelor), Eurostat, statistici privind ponderea veniturilor la buget în PIB scoţând de la numitor sau de la numărător nu ştiu ce categorii pentru că nu ar "influenţa" veniturile la buget?

Aşa vă învăţaţi subordonaţii, d-le ministru Drăgoi, să "vopsească" statisticile (ca să nu spunem altfel) ca să dea bine ponderile?

Atunci ce-ar fi să tăiaţi salariile tuturor funcţionarilor din ANAF cu 7%, cât reprezintă ponderea agriculturii în PIB? Dacă tot nu se ocupă Fiscul şi de agricultură, la ce să îi mai plătiţi pentru această parte a economiei?

În loc să vă asumaţi faptul că doar prin reorganizarea sistemului de impunere şi strângere a taxelor şi contribuţiilor sociale veţi putea mări veniturile la bugetul consolidat ca procent din PIB, aruncaţi cu procente şi cifre doar-doar veţi ameţi pe cei care le citesc.

Întrebarea este simplă: a fost sau nu ponderea veniturilor bugetului consolidat în PIB în 2011 de 31,4%?

Nu mai bine vorbeaţi de unificarea bazelor de date ale ANAF cu cele de la Inspecţia Muncii, cu cele de la Direcţiile Locale de Taxe şi Impozite, de la Agenţia de Cadastru şi de la Registrul Comerţului şi de faptul că ar trebui pornit invers pentru a strânge venituri mai mari: dinspre active şi bunuri personale către activităţile economice care se desfăşoară ilegal sau gri?

Alături de Ministerul de Interne, Ministerul de Finanţe este cea mai puţin restructurată instituţie din România după 1990. Toată deriva României pe drumul modernizării poate fi explicată prin lipsa unui sistem coerent şi eficient de impozitare.

Nu întâmplător, şi la un minister şi la celălalt, eficienţa administrativă se exprimă prin statistici, iar funcţionarii nu ştiu cum să le "vopsească" mai bine.

Şi aşa cum poliţiştii de la secţie ştiu lecţia statisticii şi te trimit imediat la celelalte secţii dacă nu eşti în jurisdicţia lor când vrei să reclami ceva, ca să nu le iasă ponderea prea mare de AN-uri (cazuri cu autor necunoscut), acum oamenii din Finanţe apelează la aceleaşi tactici numai să iasă bine rapoartele.

Chiar credeţi că puteţi păcăli oamenii cu astfel de trucuri ieftine, domnule ministru? Că statul vă plăteşte scump, cu 200.000 de euro în 2011, ca să vă îndepliniţi îndatoririle, dintre care cea mai importantă este strângerea taxelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO