Opinii

Ungureanu are şansa să pună în practică propriile rapoarte pe care le făcea la SIE şi să vadă cât sunt de valoroase pentru economie

Ungureanu are şansa să pună în practică propriile rapoarte pe care le făcea la SIE şi să vadă cât sunt de valoroase

Autor: Cristian Hostiuc

07.02.2012, 20:23 6018

Acum un an, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV l-am întrebat pe Mihai Răzvan Ungureanu dacă SIE - serviciul secret care acţionează şi strânge informaţii în afară cu implicaţii asupra României - a ştiut din timp că vine criza financiară şi economică peste noi. Şeful SIE atunci şi actualmente premierul desemnat a spus foarte sigur, într-un limbaj aseptic impecabil, şi fără să clipească că SIE a ştiut şi că a avertizat instituţiile abilitate să primească aceste informări despre criză, dar ce fac aceste instituţii cu aceste rapoarte nu este problema lui sau a SIE. E a altora, preşedinte, premier, miniştri, BNR, SRI şi cine-o mai primi rapoartele.

Adică i-a anunţat înainte pe preşedintele Traian Băsescu şi pe guvernatorul BNR Isărescu că vor lua în ianuarie 2009 de la FMI 20 de miliarde de euro, cel mai mare împrumut din istoria ţării, când ei în toamna lui 2008 declarau peste tot că România este izolată de criză şi că nu avem de ce să ne împrumutăm? Numai desecretizarea arhivelor, peste câteva decenii, ne va da răspunsul la această întrebare.

Până atunci Mihai Răzvan Ungureanu, 43 de ani, speranţa lui Traian Băsescu să aducă cresterea nivelului de trai, are ocazia unică de a lua în considerare rapoartele pe care le-a întocmit la SIE despre economie şi a acţiona efectiv pe baza lor în calitate de premier. De a le pune în practică şi a vedea cât sunt de valoroase.

Probabil că în acele rapoarte pe care le-a întocmit la SIE şi pe care le va găsi acum în mapa oficială de pe biroul de la Palatul Victoria scrie: cum şi de ce investiţiile străine s-au prăbuşit în aceşti ani de criză, iar toţi se duc în Polonia sau Turcia şi sunt sigur că deja are un plan de relansare; cum România se dezindustrializează şi că este nevoie de un plan al statului de industrializare, asa cum a făcut Coreea de Sud sau Singapore, de exemplu, iar alăturat să fie planul lor naţional ca să-l copiem; cum să câştigăm noi pieţe de export şi unde, că doar de asta avem ataşaţi comerciali, aşa cum fac lobby ataşaţii altor state la Bucureşti pentru companiile din ţările lor; în ce să investim astfel încât viitorul să nu ne prindă că nu suntem la masă sau cum să atragem o bancă mare germană în România astfel încât să nu stăm numai în grupurile austriece, franceze sau elene.

Sunt sigur că Ungureanu, cel care a fost la cârma SIE în ultimii 4 ani şi a putut să analizeze în linişte rapoartele cu ce se întâmplă în jurul nostru, ştie ce să facă în continuare cu economia românească, ştie cu ce program să treacă la deszăpezirea afacerilor, ştie cum să pună rapid pe masă un plan naţional de creare a cel putin 500.000 de locuri de muncă cât s-au pierdut în 4 ani luând exemplul altor ţări, ştie cum să bage plugul în companiile de stat, ştie cum trebuie să arate noua lege a sănătăţii şi nu trebuie să o ia de la zero, să mai pierdem un an în discuţii care nu duc nicăieri.

Am mari speranţe că ştie multe pentru că a declarat că este pregătit să facă faţă funcţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO