Politică

Adoptarea bugetului ar putea fi amanata din cauza neintelegerilor dintre PD-L si PSD

Adoptarea bugetului ar putea fi amanata din cauza neintelegerilor dintre PD-L si PSD

Emil Boc (stg.), liderul PD-L, si Mircea Geoana, seful social-democratilor, sunt obligati sa impace in chestiunea bugetului si capra, si varza

28.01.2009, 19:25 19

Liderii celor doua partide nu au reusit marti aseara, nici dupa sase ore de discutii (sedinta de guvern s-a terminat la ora 1.00 noaptea), sa finalizeze discutiile pe marginea bugetului, iar aseara urma o noua discutie tensionata, dupa una pe aceeasi tema, ieri, la Ministerul Finantelor.

Ideea inghetarii salariilor - adusa pentru prima data in discutie de presedintele Traian Basescu - era inca de ieri ingropata, dupa refuzul categoric al PSD si amenintarile sindicatelor.
Premierul Emil Boc a sustinut ieri ca discutiile dintre Guvern si partenerii se afla in faza finala, dar nu a mai vorbit despre adoptarea proiectului in sedinta de astazi a Guvernului.
Lucrurile s-au complicat intre PD-L si PSD, acesta din urma controland ministerele cu un important impact social - sanatate, educatie, munca si protectie sociala sau agricultura -, in vreme ce PD-L care are ministerele economice - economie, finante, transporturi sau dezvoltare - este, intr-un fel, acoperit de insasi filosofia schitei proiectului de buget care va acorda sume importante pentru investitii (Boc a vorbit ieri despre 20% din buget).
In acest context, o intentie exprimata pentru prima data de Traian Basescu - anume un moratoriu care vizeaza inghetarea salariilor pentru o perioada - a fost primita cu ostilitate de ministrii PSD, iar ieri ea a fost inlaturata din discutie.
Insa, potrivit unor surse guvernamentale, Finantele au constatat - dupa ce PSD si PD-L s-au inteles sa nu mai discute despre inghetarea salariilor si a pensiilor - ca nu se mai pot incadra in deficitul maxim de 2,2%, iar cele doua partide urmau sa decida aseara ce ministere vor fi sacrificate.
PSD nu renunta la 6% din PIB pentru educatie, sustine cresterea in continuare a salariilor profesorilor si ar vrea majorarea cat mai grabnica a pensiilor. Sunt exact domeniile pentru care PD-L ar fi dorit un moratoriu pentru inghetarea cheltuielilor. De aceea, interventia lui Basescu pe aceasta tema, inaintea unei pozitii a Guvernului, a provocat furie in tabara social-democrata.
Social-democratii din Guvern nu au reactionat public, insa au facut-o cei din afara acestui cerc.
Fostul premier Adrian Nastase care s-a opus unei aliante intre PSD si PD-L a sustinut intr-o emisiune TV: "Am intrebat la sedintele noastre de partid daca si Traian Basescu a semnat protocolul de guvernare (dintre PD-L si PSD) si daca este si el parte a intelegerii dintre PSD si PD-L. Mi s-a raspuns ca nu si, de altfel, si el a afirmat ca nu. Criticile mele il vizeaza pe Traian Basescu si ele vor urma. Vad ca este cineva care se plimba cu bastoanele de dinamita, punand in pericol si dinamitand aceasta intelegere. Eu nu am criticat niciodata Guvernul din care si colegii mei fac parte, eventual mi-am exprimat unele rezerve, cu toata corectitudinea", a sustinut Nastase.
La doar o fraza distanta insa Nastase a criticat Guvernul, pentru ca, spune el, anuntul facut de Traian Basescu, despre eventualitatea unui imprumut extern, sub supravegherea FMI, trebuia facut de Executiv, nu de seful statului.
"In aceste conditii, Emil Boc pare un fel de joystick pentru Traian Basescu, iar Guvernul nu are niciun fel de credibilitate. Nu Traian Basescu trebuia sa faca anuntul legat de acest posibil imprumut, ci Guvernul", a declarat el.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO