Politică

Ambasadorul Olandei: Va fi mult de muncă în România şi UE. Poziţia privind Schengen, neschimbată

Ambasadorul Olandei: Va fi mult de muncă în România...

Autor: Cătălina Mănoiu

19.11.2015, 12:30 449

"Ştiu despre noul dvs Guvern recent instalat. Va fi foarte mult de muncă de acum înainte nu numai pentru România , dar şi pentru întreaga UE. Acesta este unul dintre subiectele dezbătute. S-au întâmplat o mulţime de lucruri în UE , atacuri dramatice în Paris în weekendul trecut, care s-au succedat crizei refugiaţilor”, a declarat noul ambasador al Olandei la Bucureşti, Stella Ronner-Grubacic, după o întâlnire cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Stella Ronner-Grubacic a afirmat aceste subiecte se află pe agenda UE, iar ţările membre le discută în cadrul întâlnirilor de la Bruxelles, iar pentru Olanda sunt extrem de relevante pentru că va prelua preşedinţia UE de la 1 ianuarie 2016. Ambasadorul Olandei la Bucureşti a mai afirmat că statele membre UE trebuie să arate solidaritate şi să coopereze pentru că lupta împotriva terorismului poate fi purtată cu succes doar dacă statele membre lucrează împreună

Stella Ronner-Grubacic a spus că a avut discuţii şi cu actualul ministru de Externe, Lazăr Comănescu, care la acea vreme avea calitatea de consilier prezidenţial.

"Am avut acelaşi gen de conversaţie cu el pe care am avut-o şi cu Valeriu Zgonea. I-am prezentat mandatul meu în contextul dinamicilor din România şi din regiune. A fost o întâlnire productivă şi aştept să lucrez cu el în calitate de ministru de Externe al României", a spus ambasadorul olandez la Bucureşti.

Întrebată dacă România poate spera să fie primită în Schengen, anul viitor, Stella Ronner-Grubacic a declarat că poziţia Olandei a rămas neschimbată în această privinţă, afirmând că va discuta despre acest aspect atunci când va fi înscris pe agenda Consiliului European.

Stella Ronner-Grubacic a mai spus că ce se întâmplă acum va influenţa agenda de la Bruxelles şi că rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în anul următor. Ea a ţinut să precizeze că nu a discutat cu Valeriu Zgonea despre aderarea României la Spaţiul Schengen, în cadrul întâlnirii de joi.

"Am venit aici ca nou ambasador, sunt în România de două luni. În calitate de nou ambasador am avut vizite de curtoazie cu toate personalităţile relevante din ţară dar şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. A fost o vizită de curtoazie în care am discutat despre noul mandat ca ambasador", a mai spus Stella Ronner-Grubacic.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO