Politică

Ambasadorul SUA la Bucuresti ia apararea Bechtel

23.10.2008, 18:59 23

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, a criticat ieri problema infrastructurii rutiere din Romania, dar a aparat compania americana Bechtel care construieste autostrada Transilvania afirmand ca aceasta isi respecta contractul. Si a mai afirmat Taubman: Guvernul roman este cel care a ales compania pentru a construi autostrada.

Aflat la Szeged la sedinta comuna a guvernelor roman si maghiar, premierul Calin Popescu-Tariceanu a sustinut in fata jurnalistilor ca problemele la constructia autostrazii Transilvania nu sunt determinate de lipsa fondurilor bugetare, ci de incapacitatea companiei Bechtel de a respecta termenele contractuale.
Intrebat in legatura cu criticile aduse companiei Bechtel, ambasadorul Taubman a spus, fara a pronunta numele premierului roman: "Bechtel construieste autostrada la timp, conform prevederilor contractului, iar calitatea acesteia este in afara oricarui dubiu".
Proiectul de constructie a autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov-Bors, a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta. Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.
Taubman, al carui mandat de ambasador expira, a avut ieri un discurs de adio, un fel de bilant al sederii sale de trei ani la Bucuresti. El a sustinut ca, atunci cand, in unele ocazii, a criticat coruptia din Romania, aceasta nu a fost o cruciada personala, intrucat combaterea coruptiei este "o prioritate a guvernului si a presedintelui SUA, a UE si ONU".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO