Politică

Autoritatile spun ca sunt in grafic cu respectarea promisiunilor facute UE

03.06.2004, 00:00 14

Romania ar putea inchide provizoriu in timpul presedintiei irlandeze a Uniunii Europene (care expira la finele lunii iunie) cinci din cele opt capitole ramase in negociere. Tot pana la sfarsitul acestei perioade Guvernul trebuie sa demonstreze Comisiei Europene ca si-a respectat promisiunile facute in luna februarie privind accelerarea pregatirilor de aderare. Este vorba de o lista cu 39 de puncte care privesc o evantai larg de domenii: reforma justitiei, masuri anticoruptie, libertatea presei, protectia copilului, reforma administratiei publice. Un capitol consistent se refera la reformele economice: reducerea arieratelor,  concurenta, finalizarea unor privatizari importante precum cea a Petrom si a doua companii de distributie a energiei electrice. Alte promisiuni privesc politica fiscala. Toate au termenul de finalizare 30 iunie. Tot atunci am putea sti si care este diferenta dintre promisiune si fapte, dintre intentie si realitate. Un grup de experti independenti va finaliza, la comanda Comisiei Europene si a MIE, un studiu privind gradul de adoptare in legislatia interna a legilor UE (aquisul), dar si modul in care legile deja adoptate sunt puse in practica. Victor Ponta, seful corpului de control al guvernului care coordoneaza si aplicarea legislatiei europene in administratia locala a spus ieri ca un studiu independent este necesar pentru ca institutiile spun de obicei ca lucrurile merg bine, in vreme ce situatia din teren este, de fapt, alta.
Angajamentele Guvernului au fost facute imediat dupa ce un raport al Parlamentul European afirma in februarie ca legislativul UE "regreta" ca, in ciuda eforturilor, Romania intampina mari greutati in indeplinirea criteriilor UE, mai cu seama a celor politice. Erau insiruite in raport un mare numar de conditii si se spunea ca, fara indeplinirea lor, incheierea negocierilor in 2004 si aderarea in 2007 nu sunt posibile. Guvernul a raspuns prezentand Comisarului pentru extindere, Gunter Verheugen, o lista lunga, cu masuri pe care le va adopta pana la 30 iunie. Ministrul integrarii europene, Alexandru Farcas a spus marti ca doua treimi dintre angajamente au fost deja bifate.
Parlamentul European spunea in iarna ca Romania trebuie sa accelereze reforma in justitie. Guvernul a spus ca va modifica legislatia si pana in prezent trei legi au trecut de Camera Deputatilor: Legea de reorganizare judecatoreasca, Legea privind statutul magistratilor si Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Ele mai trebuie adoptate de Senat.
In domeniul libertatii presei a fost modificat Codul penal, in sensul abrogarii infractiunii de insulta. Infractiunea de calomnie a fost mentinuta, dar nu se mai pedepseste cu inchisoarea, ci cu zile amenda. Proiectul a trecut de Camera si se afla la Senat. Promisiunea de a-i gasi pe agresorii jurnalistilor nu a fost pusa in practica, deocamdata. Despre cazul agresarii ziaristului timisorean  Ion Ardelean, de pilda, se stie inca mai nimic.
In cazul protectiei copilului au fost initiate modificari legislative. Legea adoptiilor, care ar urma, practic, sa interzica adoptiile internationale - sursa scandalului din iarna - a trecut de Senat. Saptamana viitoare Camera va da si ea votul final pe lege.
In privinta combaterii coruptiei, pana in prezent a fost instaurata o linie telefonica speciala unde se pot raporta cazuri de coruptie. Recent procurorul general al PNA, Ioan Amariei s-a plans ca ea este ineficienta. O alta linie speciala a fost inaugurata pentru investitorii straini. Prin legea de organizare judiciara s-a stabilit modul de numire in functie a sefilor PNA si competentele lor in raport cu celelalte parchete. Legea falimentului inscrisa si ea la capitolul combaterea coruptiei a fost promulgata.
In domeniul administrativ lucrurile au mers mai greu. Doua legi promise, legea descentralizarii si statutul prefectilor au ajuns abia recent la Senat. Statutul prefectilor, care ar urma sa-i transforme pe acestia in functionari cu rang inalt - nu a putut fi dezbatuta marti de senatori, din lipsa de cvorum. Premierul Nastase a spus recent ca ele vor ajunge la promulgare inainte de incheierea lunii.
In privinta promisiunilor care vizeaza criteriul economic, unele masuri tin de legislatie, dar multe doar de vointa politica. In domeniul legislativ a fost abrogat recursul in anulare in materie civila si comerciala. Crearea tribunalelor comerciale - amintita in to do list - a fost si ea aprobata prin legea organizarii judiciare.
Privatizarea Petrom este pe ultima suta de metri, la fel ca si privatizarea a doua companii de distributie a energiei electice - Oltenia si Moldova. In privinta reducerii arieratelor din economie, lucrurile sunt complicate. Guvernul a promis reducerea lor cu pana la 0,5% din PIB pana la sfarsitul, dar datele din piata arata ca arieratele sunt in continua crestere. Pe primele sase luni ale anului trecut ele reprezentau 19,3 mld. de euro (38,4% PIB, fata de 38,3% la sfarsitul lui 2002).
Bogdan Niculescu Duvaz (PSD), membru al Comisiei parlamentare pentru integrare europeana a declarat ieri ca toate cele cuprinse in to do list vor fi bifate pana la sfarsitul lunii, astfel incat unele capitole de negociere sa poata fi inchise in timpul presedintiei irlandeze, iar Comisia Europeana sa fie multumita de recuperarile Romaniei. Vor ramane pentru a doua parte a anului capitolele Justitie si afaceri interne, Mediul si Concurenta. Vor fi inchise provizoriu Agricultura, Libera circulatie a serviciilor, Politica regionala, Energia si Prevederi financiare si bugetare, a spus Duvaz. Bulgaria spera sa incheie pana la finele lui iunie toate capitolele de negociere. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO