Politică

Basescu catre UE: Daca noi nu muncim la voi, nici voi nu munciti la noi

Basescu catre UE: Daca noi nu muncim la voi, nici voi nu munciti la noi

Traian Basescu presedintele Romaniei

31.08.2006, 20:01 12

Presedintele Traian Basescu avertizeaza Uniunea Europeana ca Bucurestiul va adopta masuri de retorsiune, daca statele occidentale vor impune restrictii romanilor care vor sa munceasca in strainatate dupa aderare.
Intr-un interviu pentru International Herald Tribune, Basescu transmite membrilor UE: "Nu contati pe timiditatea noastra". Replica sefului statului roman vine pe fondul dezbaterilor din ultima luna din unele state membre - cea mai aprinsa disputa este in Marea Britanie, ea extinzandu-se in Irlanda, dar si in Ungaria - pe marginea ipotezei ca muncitorilor romani sa le fie interzis accesul pe piata muncii din aceste tari.
"Daca unele tari vor alege sa aplice acest sistem (al interdictiilor - n. n.), Romania va aplica si ea masuri similare in cazul cetatenilor din respectivele tari. Nu trebuie sa se conteze pe timiditatea noastra". Presedintele spune, in interviul citat, ca tarile Uniunii nu trebuie sa se teama de un val de imigranti romani dupa aderare. Romania va fi, intr-adevar, cel mai sarac stat din Uniune, insa acesta nu reprezinta un motiv ca ea sa fie tratata ca o tara de mana a doua, spune presedintele si adauga: "Mobilitatea fortei de munca este parte a ideii de integrare europeana".
Potrivit sefului statului, temerile europenilor referitoare la numarul mare de imigranti sunt nefondate acest lucru il arata stabilitatea relativa a economiei: "Cresterea salariilor in companiile private a inregistrat o adevarata explozie, iar Romania se confrunta acum si cu problema locurilor de munca vacante, in special in constructii (...) Dar mobilitatea fortei de munca este parte a ideii de integrare in UE".
Presedintele admite, asadar, ca plecarea fortei de munca ar putea crea probleme Romaniei, dar se arata optimist: "Credem ca piata romaneasca va ramane un stimulent, astfel incat migratia nu va fi o problema". Potrivit sefului statului, discutiile din cadrul UE privind forta de munca din Romania si Bulgaria sunt "generate de interese politice, nu de realitatea din Romania".
Dupa interventia presedintelui, premierul Calin Popescu-Tariceanu a reactionat ieri, la randul sau, afirmand ca UE este un spatiu liber, in care forta de munca are dreptul sa circule: "Asa cum noi avem in momentul de fata angajati ai firmelor straine, inteleg sa fim tratati pe baza de reciprocitate". El a dat asigurari ca statele membre UE nu se vor confrunta cu "valuri de romani care sa migreze in cautarea unui loc de munca", deoarece acestia vor avea in tara salarii mai bune.
Tratatul de aderare prevede ca un stat membru poate limita in timp - pe o durata de maximum sapte ani - accesul pe piata muncii pentru muncitorii din Romania si Bulgaria. Acest lucru este stipulat si in Tratatul de aderare a celor 10 noi state, primite in UE la 1 mai 2004. Dar aceleasi documente prevad si dreptul statelor afectate de a lua masuri "de reciprocitate".
Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Leonard Orban a declarat ieri, citat de Mediafax, ca Romania nu a luat o decizie de restrictionare a pietei muncii pentru statele UE care ar limita accesul muncitorilor romani pe piata interna. El a spus ca se asteapta pozitia oficiala a statelor membre UE in legatura cu accesul muncitorilor romani pe pietele interne de munca si ca, in functie de aceste pozitii, Romania va lua o decizie, a carei natura este politica, privind o eventuala reciprocitate.
"In negocierile pentru aderarea la UE, partea romana si-a rezervat dreptul de a adopta pozitii reciproce in cazul in care unul sau mai multe state din Uniune ar decide sa restrictioneze accesul muncitorilor romani pe pietele interne ale acelor tari. Asta nu inseamna ca automat vom adopta o astfel de pozitie", a precizat Orban.
Dupa dispute aprinse in presa, Londra a anuntat, pe 20 august, ca nu a luat inca o decizie in ceea ce priveste accesul cetatenilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii din Marea Britanie, aceasta urmand a fi adoptata dupa raportul UE de monitorizare a celor doua state din 20 septembrie.
Marea Britanie este una dintre cele trei state membre UE, alaturi de Suedia si Irlanda, care au permis in 2006 accesul liber pe piata muncii cetatenilor est-europeni ale caror tari au aderat la UE in 2004. Pana in prezent, doar Finlanda si-a anuntat oficial deschiderea totala a pietei muncii pentru muncitorii romani si bulgari.
Un avertisment similar cu cel lansat de Traian Basescu a venit inaintea aderarii si de la Polonia. In martie 2004, cu mai putin de doua luni inainte de aderare, Polonia a amenintat ca va adopta masuri de reciprocitate daca actualele membre ale UE vor impune restrictii accesului muncitorilor polonezi pe pietele lor.
In momentul in care s-au anuntat limitari pe pietele vestice pentru noii veniti acestia si-au exprimat dezamagirea, dar au actionat prudent. Guvernul ceh a decis sa nu restrictioneze intrarea in tara a cetatenilor din UE extinsa, sperand ca, in acest fel, va atrage in tara personalul calificat de care avea nevoie. Nici Polonia si nici un alt stat nu au dat curs amenintarilor.
In aprilie curent Marea Britanie a anuntat ca accepta muncitori straini in tara lor fara niciun fel de restrictii. Tot atunci, Germania, Austria, Danemarca, Franta, Italia si Olanda au anuntat ca accepta muncitori straini cu anumite conditii, dar ca nu vor ridica restrictiile.
Portugalia, Irlanda, Grecia, Finlanda si Luxemburg si-au exprimat dorinta de a ridica restrictiile fata de accesul muncitorilor straini, in timp ce Franta s-a angajat sa renunte gradual la restrictii. Abia de cateva luni Marea Britanie a dat semnalul ca isi va schimba pozitia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO