Politică

Basescu cere SRI sa se implice in lupta anticoruptie la nivel inalt

29.12.2004, 00:00 15

Presedintele Traian Basescu a avut ieri o intalnire cu conducerea SRI, solicitand institutiei o colaborare eficienta cu PNA si Parchetul Inaltei Curti de casatie si Justitie (ICCS) in lupta anticoruptie, precum si o serie de rapoarte privind activitatea de pana acum a Serviciului, garantand totodata depolitizarea si protejarea sa.
La finalul intalnirii, care a durat o ora, Traian Basescu a precizat ca ieri a vizitat SRI, iar astazi va merge la SIE pentru a-si exprima punctul de vedere in legatura cu ceea ce asteapta in calitate de presedinte al tarii de la cele doua mari servicii de informatii.
Seful statului a precizat care sunt prioritatile sale in raport cu cele doua servicii.
El a precizat ca, in primul rand, a informat conducerea SRI asupra punctului sau de vedere cu privire la amenintarile la adresa sigurantei nationale. In opinia sa, acestea sunt terorismul si coruptia la nivel inalt.
Presedintele a cerut SRI sa-si adapteze activitatea in raport cu aceste doua prioritati.
Traian Basescu a declarat ca a informat SRI ca ii solicita o colaborare eficienta cu institutiile statului care pot lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, respectiv PNA si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Seful statului a solicitat SRI un raport cu activitatea de pana acum, in special privind modul cum au fost valorificate informatiile puse la dispozitie de Serviciu celor doua institutii: PNA si Parchetul de pe langa ICCJ. Basescu a adaugat ca il intereseaza coruptia la nivel inalt, deoarece aceasta este o amenintare la adresa sigurantei nationale prin diminuarea masiva a resurselor bugetului de stat.
Traian Basescu a cerut SRI "sa evalueze acele cercuri de influenta de tip mafiot care influenteaza deciziile politice" si sa-i prezinte rapoarte in acest sens.
Presedintele a mai solicitat Serviciului sa-i prezinte o evolutie a absolventilor Academiei Nationale de Informatii incepind cu anul 1991, fiind interesat de "nivelul de improspatare a SRI cu cadrele create dupa Revolutie".
Seful statului a precizat ca, in cadrul intalnirii, a abordat problema crearii comunitatii de informatii, obiectiv care, in opinia sa, este prioritar in organizarea sistemului de informatii din Romania.
Traian Basescu a mai spus ca a cerut SRI, asa cum va cere si altor servicii, solutii de eliminare a paralelismelor din activitatea serviciilor de informatii, ceea ce este esential pentru utilizarea eficienta a resurselor financiare destinate informatiilor.
Presedintele Basescu a cerut, de asemenea, SRI sa gaseasca formula punerii la dispozitie a "informatiilor de cea mai buna calitate" catre membrii Guvernului care au nevoie de informatie pentru a putea lua decizia corecta.
Seful statului a declarat ca a garantat SRI depolitizarea acestei institutii si protejarea ei de orice influenta politica, plecand de la premisa ca "politicienii trec, dar nevoile de informatii in ceea ce priveste securitatea nationala raman intotdeauna acute". El a adaugat ca, in momentul de fata, statele care beneficiaza de informatii corecte si in timp util din partea serviciilor lor sunt state puternice.
Pe de alta parte, Traian Basescu a transmis SRI aprecierea unor ambasade in legatura cu evolutiile pozitive ale Serviciului. "Am cerut ca aceasta evolutie sa fie un factor cotidian in modernizarea institutiei, pentru ca atingerea unui palier de performanta, fie el apreciat si de importanti membri NATO, nu inseamna ca ne putem opri", a mai spus presedintele. El a adaugat ca va fi puternic si extrem de util acel serviciu care va fi in evolutie zilnica, deoarece realitatile nationale si internationale si viata evolueaza in fiecare zi.
Presedintele Basescu a precizat ca a garantat ofiterilor SRI ca nu se va intampla niciodata ca o informatie transmisa la institutii precum PNA sau Parchetul ICCJ sa se intoarca impotriva SRI din cauza influentelor politice.
"Au fost multe situatii cand SRI a transmis catre PNA, catre Parchetul ICCJ informatii cu privire la acte grave de coruptie si s-au suparat partidele si au facut din informatie un lucru care a fost considerat batalie politica. Nu voi accepta utilizarea serviciilor de informatii ca instrumente de colectare a informatiei si utilizarea ei in batalia politica", a mai spus seful statului.
Traian Basescu a precizat ca are constiinta faptului ca serviciile de informatii puternice se constituie in piloni ai securitatii nationale. El a adaugat ca, in calitate de presedinte al tarii, a cerut SRI sa aiba comportamentul unui serviciu care are un singur "stapan", care este si stapanul sau, respectiv poporul roman.
Directorul SRI, Radu Timofte, nu a facut nici o declaratie, iar presedintele Traian Basescu a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor. La insistentele acestora daca Radu Timofte ramane la conducerea SRI, Basescu nu a raspuns, in schimb directorul Serviciului a afirmat sec: "Raman!". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO