Politică

Basescu domina Capitala, Ardealul, Banatul. Nastase, Moldova si sudul tarii

14.12.2004, 00:00 16

Traian Basescu si-a prezentat ieri prioritatile generale ale mandatului prezidential, dupa ce victoria sa a fost confirmata de Biroul Electoral Central si recunoscuta de contracandidatul sau, Adrian Nastase.
Basescu si-a prezentat prioritatile la sediul partidului unde ieri sute de oameni s-au perindat pentru a-l felicita. Discursul sobru al castigatorului, construit pe mai multe paliere, a contrastat, intrucatva, cu atmosfera de sarbatoare de la sediul partidului. Basescu a parut mai concentrat pe ceea ce va urma, decat pe ceea ce a fost.
Primul obiectiv al viitorului sef al statului a tintit chiar esenta mandatului prezidential: acea de a asigura coeziunea natiunii in jurul unor proiecte comune. Iar, potrivit lui Basescu, obiectivul principal al natiunii este, in acest moment, integrarea in Uniunea Europeana, la 1 ianuerie 2007. Traian Basescu a adus o noua perspectiva, enuntata deja cu alte ocazii: pregarirea pentru integrare se face in tara. Dar, daca in urmatorii doi ani clasa politica nu va explica cetatenilor costurie integrarii, acestea vor fi platite cu varf si indesat dupa aderare. La fel vor fi platite "favorurile facute pe baze politice", a declarat Basescu , care s-a referit - fara patima de aceasta data - la contractele internationale acordate fara licitatie.
Cea de-a doua prioritate enuntata de viitorul presedinte a fost combaterea saraciei, care nu mai trebuie, a spus el, sa mai fie ascunsa in dosul statisticilor.
O parte din electoratul caruia i s-a adresat Basescu cu acest mesaj, nu l-a votat. Dar mesajul social intareste primul punct, acela al coeziunii natiunii pentru proiecte si obiective comune.
Potrivit lui Basescu - care a sustinut intotdeauna ca este un social democrat convins - sunt prea multe persoane in varsta a caror pensii nu le ajung pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitatile, sunt prea multi tarani saraci care nu au cu ce trai nici cand recoltele sunt bune, sunt prea multi tineri care nu mai cred ca au vreo sansa in Romania. Aceste lucruri trebuie sa inceteze. "Demintarea trebuie redata poporului roman. Dar oamenii nu pot fi demni atata vreme cat statul ii umileste prin saracie. Nu este doar o problema de buget, este o problema de politici", a spus Basescu.
Mesaje ferme a avut viitorul presedinte si pentru institutiile statului, - justitie, politie, parchete - despre care a spus ca trebuie scoase de sub control politic. Basescu a avut un mesaj clar si pentru sefii acestor institutii. Ei nu trebuie sa se "reorienteze" spre noua putere pentru ca schimbarea puterii "nu inseamna schimbarea stapanului": "Ii rog sa nu se pregateasca sa se reorienteze, ci sa respecte lega, incepand de astazi, daca nu au facut-o pana acum".
Legata de functionarea institutiilor este si o alta prioritatea anuntata de Traian Basescu: coruptia care "a devenit sau este pe cale sa devina institutionalizata". Traian Basescu a afirmat ca, in calitatea sa de viitor presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, va introduce in Strategia de aparare a tarii problema coruptiei care va fi tratata ca un element de siguranta nationala. Astfel, SRI, SIE, sau Ministerul de Interne "vor avea ca prioritate combaterea coruptiei".
Traian Basescu a tinut in mod deosebit sa aiba un mesaj pentru societatea civila. S-a adresat societatii civile in ansamblu si in mod special presei, ca parte componenta a acesteia.
El a spus ca organizatiile societatii civile vor avea in el un sprijin, pentru ca doar societatea civila poate prelua rolul de "averizare timpurie" la derapajele puterii.
Profitand de prezenta masiva a presei la expunerea sa, Basescu s-a adresat direct ziaristilor: "Vreau sa stiti un lucru extrem de important, pe care Romania l-a pierdut in ultimul timp. Presa va redeveni libera. Orice stat, orice politician care submineaza libertatea presie se pregateste pentru procesul urmator: acela de a lua libertatea poporului. Voi apara aceasta libertate."
Vorbind despre politica externa a mandatului sau, Traian  Basescu a spus ca intarirea axei Washington-Londra-Bucuresti, va fi una dintre prioritati, intrucat mai important element pentru garantarea sigurantei nationale este relatia de parteneriat strategic cu SUA si Marea Britanie.
Un alt obiectiv al politicii externe al Romaniei va fi, potrivit lui Basescu, consolidarea pozitiei in NATO.
"Suntem la zona de contact intre NATO si UE, pe de o parte si statele fostei URSS, pe de alta parte. Din acest punct de vedere, prin bune relatii cu Rusia, Ucraina, Belarus, Gruzia, trebuie sa fim factori de stabilitate la frontierele NATO", a mentionat Basescu.
Referitor la relatia cu Republica Moldova, Romania are obligatia sa ii trateze pe moldoveni ca pe buni romani. El si-a mai exprimat speranta ca relatia cu Republica Moldova sa fie ca intre doua tari care au acelasi popor pe teritoriul lor.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO