Politică

Basescu: Guvernul nu va mai intra cu picioarele in deciziile locale

21.12.2004, 00:00 10

Traian Basescu anunta o descentralizare rapida si masiva a administratiei locale si afirma ca, pe langa a fi presedinte al tuturor romanilor va fi un presedinte "pentru administratia locala".
Presedintele Traian Basescu a participat ieri pentru ultima data ca primar general al Bucurestilor la sedinta ordinara a Consiliului General al Municipiului. El a vorbit despre constrangerile pe care le-a simtit ca primar, din cauza amestecului administratei centrale in chestiuni care tineau de comunitatea locala si a spus ca din februarie astfel de lucruri nu se vor mai intampla.
"Am vazut pe pielea mea ce inseamna administratie locala lipsita de autonomie, ce inseamna posibilitatea ca politicul, de multe ori, sa infranga dorinta comunitatilor locale. Din acest motiv, va asigur ca una din primele masuri ce se vor manifesta extrem de rapid va fi descentralizarea si crearea conditiilor ca administratia locala sa decida pentru comunitate. Nu va mai fi posibil ca vreun guvern - fie el si al Aliantei - sa intre cu picioarele in deciziile locale, sa schimbe decizia si prioritatile unei administratii care nu are nici un alt obiectiv in afara de a face ceva pentru comunitatea", a spus Traian Basescu.
El a adaugat ca un guvern este cu atat mai puternic cu cat descentralizeaza mai mult. Iar o administratie locala descentralizata nu poate decat sa contribuie cu multa eficienta la procesul de integrare in Uniunea Europeana.
"Acum traim sub impresia ca Romania functioneaza cu un singur motor de integrare si acesta ar fi Guvernul. Eu cred ca cel mai eficient proces de integrare al comunitatilor, a Romaniei in Uniunea Europeana, se poate face cu mii de motoare, iar acestea ar fi comunitatile locale, lasate la un nivel de autonomie care sa le permita sa manifeste. Sunt convins ca procesul de integrare va fi o mare reusita, daca vom descentraliza rapid. Descentralizarea va fi, deci, un principiu de guvernare, un principiu de viata", a afirmat Basescu.
Traian Basescu a mai afirmat ca mandatul de primar i-a dat sansa sa capete o exterienta extraorodinara: "Eu cred ca n-ar trebui sa existe ministru care sa nu fi trecut prin functia de primar, macar si la o comuna. Este singura functie care face din politician un om care, in fiecare zi, se gandeste la cum sa rezolve problemele comunitatii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO