Politică

Biserica Ortodoxa Romana isi alege cel de-al saselea patriarh

Biserica Ortodoxa Romana isi alege cel de-al saselea patriarh

Din ratiuni de imagine, oamenii politici se afiseaza alaturi de preoti ori de cate ori pot

12.09.2007, 18:03 39

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) se intruneste astazi pentru a-l alege pe succesorul Patriarhului Teoctist. Acesta va fi cel de-al saselea patriarh al BOR.
Pana in urma cu cateva zile, favoriti pentru scaunul patriarhal erau mitropolitul Daniel al Moldovei si mitropolitul Teofan al Olteniei. Insa in cursa a anuntat ca ar putea intra Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania - una dintre cele mai proeminente figuri ale Bisericii - lucru care face orice pronostic sa fie greu de de facut.
Viitorul patriarh este ales de Adunarea Electorala Bisericeasca din care fac parte clerici cu rang inalt, dar si credinciosi de rand (aproximativ 70), iar intre ei se afla fosti si actuali politicieni.
Intre acestia sunt Sorin Frunzaverde (PD), Gheorghe Benea (PSD), Constantin Balaceanu Stolnici (PNL), Nicolae Noica (fost ministru PNTCD), Enache Mandrescu (PSD), Catalin Flutur (PNL), Gheorghe Hoha (fost PSD), Corneliu Bucur (PLD), Marian Milut (presedintele PNTCD), Dorel Onaca (fost PRM, actualmente PD), Ion Dumitrel (PD), Vasile Lupu (fost deputat PNTCD), Nicolae Bud (PSD), Constantin Catrina (PSD), Constantin Tudor (deputat PD), Teodor Maghiar (fost senator PSD), Valentin Dolcea (PNL), Constantin Nicolescu (fost senator PSD).
In anii de dupa revolutie, oamenilor politici romani le-a placut sa se afiseze alaturi de preoti - din ratiuni de imagine - insa intre cei care il vor alege pe patriarh se numara si o serie de oameni de afaceri. Intre acestia: Francu Udrea (directorul Lafarge Bucuresti), Petre Badea (patronul firmei Aedeficia Carpati), Marian Milut (actionar principal la Prefab Bucuresti) sau Liviu Luca (liderul sindicatelor libere Petrom).
Alegerea noului patriarh a fost precedata de o disputa dura intre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) si cler. CNSAS ar fi dorit sa-i verifice pe potentialii candidati la functia de patriarh pe fondul unor informatii potrivit carora mai multi inalti prelati au colaborat cu Securitatea.
Mai multi ierarhi au fost invitati la CNSAS, dar nu au mers, acuzand institutia ca pateaza obrazul Bisericii. Politicienii au intrat si ei in disputa, de exemplu asa numitul "grup de rugaciune" din Parlament a acuzat CNSAS ca se amesteca in treburile bisericii.
Lucrurile au mers si mai departe - ministrul economiei, Varujan Vosganian, a anuntat ca doreste sa majoreze salariile preotilor (jumatate din leafa unui preot este platita de la buget), in vreme ce Senatul a adoptat o initiativa ce obliga statul sa contribuie financiar la ridicarea Catedralei Neamului.
Intre cei care au refuzat sa mearga la CNSAS s-a numarat Bartolomeu Anania care, de altfel, a recunoscut mai demult ca, sub presiune si sub efectul "serului adevarului", a dat relatii Securitatii despre o serie de preoti.
(Totusi, Anania este o figura respectata in randul clerului, nu doar pentru vasta lui cultura - el este autorul ultimei traduceri din greaca a Bibliei BOR -, ci si pentru ca a stat multi ani in inchisorile comuniste si este un anticomunist convins.)
Daca va intra in cursa (a spus ca va intra doar daca Sfantul Sinod i-o va cere), el s-ar putea confrunta cu Daniel al Moldovei si Teofan al Olteniei. Daniel este considerat a fi liderul curentului modernist din BOR, in vreme ce Teofan este asociat cu traditionalismul Bisericii Ortodoxe Romane. Ei sunt insa tineri (ambii cu ceva mai mult de 50 de ani), iar acest lucru i-ar putea aduce castig de cauza lui Anania (care are peste 80 de ani) in cazul in care inaltii prelati nu doresc ca viitorul patriarh sa aiba un madat prea lung. Initial, Anania a spus ca nu candideaza pentru ca nu vrea sa moara in scaunul de patriarh, doar din orgoliu. El a spus ca va candida doar daca ii va cere Sfantul Sinod: "Nu-mi pasa cum mor, ci cum voi invia."
In cursa pentru scaunul patriarhal pot candida numai mitropolitii, arhiepiscopii si episcopii eparhioti. - care, in cadrul BOR, sunt in numar de 29.
Numele noului patriarh va fi cunoscut in aceasta seara. Candidatii sunt propusi de Sfantul Sinod care are 49 de membri. Apoi, Adunarea Electorala Bisericeasca, care ii cuprinde si pe laici, va alege prin vot secret. Sedinta este prevazuta pentru aceasta dupa-amiaza la orele 17.00, in vreme ce rezultatul ar urma sa fie cunoscut la orele 19.00.
Daniel al Moldovei nu poate candida teoretic pentru ca a avut interimatul patriarhiei. Dar pentru el s-a facut o exceptie, iar daca va decide sa candideze locul sau va fi luat pe durata alegerilor de Nicolae Corneanu, Mitropolititul Banatului.
Pentru a deveni patriarh, un candidat trebuie sa obtina jumatate plus unul din voturile electorilor. Daca in prima runda niciunul dintre candidati (ei vor fi doi sau trei) nu obtine aceasta majoritate, in cursa raman primii doi care au obtinut cele mai multe voturi.
Devine patriarh cel care obtine cele mai multe voturi, iar in caz de paritate se trage la sorti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO