Politică

BNS ar incropi un partid politic

20.04.2004, 00:00 20



Blocul National Sindical (BNS) a anuntat ieri ca va incepe negocierea cu celelalte confederatii sindicale din Romania pentru o eventuala fuziune si, in paralel, demersuri pentru crearea unei forte politice care sa reprezinte interesele salariatilor. Organizatia sindicala care numara 136.000 de membrii - potrivit liderilor sai - nu a stat departe de politica nici pana acum, in conditiile in care si-a anuntat public afinitatile politice inaintea fiecarui scrutin electoral.



Liderul BNS, Dumitru Costin, a explicat ca decizia apartine Consiliului National al organizatiei. Dumitru Costin nu a dat foarte multe detalii despre intentiile Blocului National Sindical si nu a explicat in ce conditii va fi constituit noul partid politic. Secretarul general al BNS, Matei Bratianu, a spus ca aceasta confederatie sindicala va ramane independenta, anume ca nu se va transforma in partid desi, ulterior, tot el a afirmat ca baza noului partid o va constitui chiar membri de sindicat ai BNS. In acelasi timp, Bratianu a anuntat ca liderii confederatiei sindicale nu vor avea functii de conducere in noul partid, ci vor fi doar simpli membri ai formatiunii politice.



Legea sindicatelor, aprobata in urma cu mai bine de un an, interzice insa liderilor sindicali sa faca politica. Nici unul dintre cei doi lideri sindicali nu a clarificat care va fi relatia BNS cu noul partid ce urmeaza sa fie infiintat.



Liderul BNS Dumitru Costin a explicat de unde provine ideea infiintarii unui nou partid politic. El a invocat un sondaj de opinie realizat anul trecut printre mebrii BNS, potrivit caruia, sindicalistii nu au increde in actualele formatiuni politice si 23% dintre ei ar fi de acord cu formarea unui nou partid care sa le sprijine interesele.



Si inainte de acest anunt Blocul National Sindical si-a facut cunoscut inclinatiile politice si si-a negociat sprijinul politic in schimbul obtinerii unor drepturi. Daca la alegerile din 1992 confederatia il sprijinea pe presedintele Ion Iliescu, patru ani mai tarziu BNS sustinea politic PD. Inaintea alegerilor din 2000, organizatia sindicala isi oferea sprijinul tot unei formatiuni de centru-stanga, ApR, condus de Theodor Melescanu, partid ce a fuzionat cu PNL. Dupa alegerile din 2.000, BNS semna cu Cabinetul Nastase un protocol, "pacea sociala", pe care l-a denuntat dupa numai un an.



Asemenea BNS si celelalte organizatii sindicale si-au impletit interesele, la un moment dat, cu politicul. Dupa alegerile parlamentare din 2000, de pilda, mai multi lideri sindicali au intrat in Parlament, alesi pe listele electorale ale PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO