Politică

Bugetul ajunge in Parlament, dar nu se stie cand va fi votat

Bugetul ajunge in Parlament, dar nu se stie cand va fi votat

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor: Noi speram ca bugetul sa fie votat in actuala legislatura. Asa cum este el construit, alocam sume importante infrastructurii, 20% din sumele prevazute in buget merg spre cheltuieli de capital - drumuri, poduri, scoli, spitale.

19.10.2008, 19:27 17

"Proiectul legii bugetului este gata si va ajunge miercuri in Parlament. Noi speram ca el sa fie votat in actuala legislatura. Asa cum este el construit, alocam sume importante infrastructurii, 20% din sumele prevazute in buget merg spre cheltuieli de capital - drumuri, poduri, scoli, spitale. Transporturile primesc 4,5% din PIB, sanatatea 4%, educatia 6%, agricultura 3%", a declarat pentru ZF ministrul economiei si finantelor. Ieri, ministrul apararii, Teodor Melescanu, a afirmat ca bugetul alocat Ministerului Apararii va fi pentru 2009 de aproximativ 1,5% din PIB.

Declaratiile sefului finantelor vin in contextul in care opozitia cere ca votarea bugetului de stat sa fie amanata pana dupa alegeri in conditiile in care rezultatul scrutinului de la 30 noiembrie este necunoscut, cum necunoscuta este si ecuatia viitoarei guvernari.
Totul intervine pe fondul crizei economice, dar si al cererilor salariatilor din sectoarele de stat care, dupa aprobarea de catre Parlament a majorarii salariilor profesorilor cu 50%, se pregatesc de revendicari similare.
Premierul s-a intalnit vineri cu reprezentantii partidelor parlamentare pentru a obtine un punct de vedere identic privind majorarea salariilor profesorilor, majorare pe care, spune Tariceanu, bugetul nu o poate sustine fara a dezechilibra major economia.
Oricum, proiectul legii bugetului care va fi transmis Parlamentului nu cuprinde majorarea aprobata de Legislativ pentru salariile profesorilor.
Nu este exclus, in aceste conditii, ca Executivul sa aleaga sa-si angajeze raspunderea in fata Parlamentului pe acest proiect cu tot ceea ce presupune un astfel de demers: initierea unei motiuni de cenzura care sa conduca la caderea Guvernului.
La intalnirea cu reprezentantii partidelor, premierul a spus ca majorarea salariilor la nivelul decis de Parlament nu este sustenabila si va genera o criza economica majora: "Nu este normal ca actualul Guvern sa angajaze politici salariale pentru viitorul Executiv in numele unei viitoare majoritati care nu stim cum se va putea configura. Eu consider ca asa este corect din partea mea, sa nu iau o decizie care sa greveze viitorul Guvern si viitoarea majoritate prin anumite politici salariale si economice foarte grele".
Premierul a insistat ca o masura de crestere a salariilor nu este sustenbila economic si conduce obligatoriu la o criza economica majora, la reaprinderea inflatiei, lucru agravat de situatia de pe pietele financiare.
Premierul a sustinut ca toate tarile membre ale UE sunt ingrijorate ca aceasta criza financiara se transforma progresiv intr-o criza economica severa, cu efecte comparabile celor din perioada 1929-1933.
Tariceanu a declarat ca ii deplange pe viitorii guvernanti care ar fi obligati sa acopere financiar majorari salariale exagerate si a avertizat ca responsabilitatea este "a tuturor", dar in principal a celor care adopta astfel de decizii.
El a aratat ca nu a intentionat sa roage partidele parlamentare sa renunte la legea de majorare a salariilor, pentru ca nu are, ca prim-ministru, "un rol in acest sens".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO