Politică

Bugetul RADET va fi de 825 de mil.lei, Oprescu spune că suplimentarea este aberantă

Autor: Roxana Alexe

01.03.2011, 11:04 122

Bugetul RADET în 2011 va fi de 825 de milioane de lei, după ceconsilierii generali au votat suplimentarea acestuia, primarulgeneral Sorin Oprescu descriind situaţia drept "aberantă şiinechitabilă".
Primarul Capitalei a susţinut că Guvernul trebuie să-şi respecteobligaţiile faţă de populaţie şi să-şi plătească datoriile faţă detoate autorităţile locale din ţară, inclusiv faţă de Bucureşti,adăugând că suplimentarea bugetului RADET nu poate fi trecută cuvederea în acest mod.
"Solicit în mod imperativ luarea de măsuri urgente pentru anulareadatoriile şi penalităţilor existente de ani de zile, care sunturmare a unor politici incorecte şi incoerente în ceea ce priveştesistemul energetic naţional la nivel guvernamental. Pentru cetrebuie să suporte populaţia aceste greşeli?", a susţinutOprescu.
El a precizat că dominanta amendamentelor aduse, luni, proiectuluide buget al Capitalei este acela de a acoperi "pierderile şiineficienţa din găurile negre numite RADET şi RATB care sunt subconducerea nemijlocită a Consiliului General".
Potrivit primarului Capitalei, după votarea amendamentelor aduseproiectului de buget al PMB, bugetul RADET este de 825 de milioanede lei, iar cel al RATB de 600 de lei. Pentru RADET bugetul conformproiectului iniţial era de 625 de milioane de lei, iar pentru RATBde 400 de milioane de lei.

"Anul acesta este pentru prima dată când RADET este o regiecare a obţinut profit şi când se doreşte ca bugetul să fie aprobatde consilierii municipali", a susţinut Sorin Oprescu, care aadăugat că inclusiv impozitul pe acest profit de aproximativ 16milioane de lei este plătit tot de cetăţean.
Primarul Capitalei a explicat că, pe lângă faptul că RADET este oregie care a obţinut profit, salariul mediu al unui angajat este de27 de milioane de lei vechi, iar suplimentarea bugetului pentruaceastă instituţie este "aberantă şi inechitabilă".
Oprescu a susţinut că s-a dorit strângerea în mod artificial apeste 500 de milioane de lei pentru a fi ştearsă datoria istorică aRADET către ELCEN.

Potrivit primarului general, deşi în ultimii ani s-au făcutplăţi regulate către ELCEN, iar în prezent municipalitatea trebuiesă mai plătească o singură rată în valoare 50 de milioane de lei,ELCEN consideră aceşti bani doar ca fiind plăţi care fac parte dinpenalităţile care s-au adunat de-a lungul timpului la datoriaexistentă.
Oprescu a caracterizat această situaţie ca fiind o poveste fărăsfârşit, atâta timp cât penalităţile sunt de ordinul câtorvamiliarde de lei şi nu vor fi finalizate niciodată.
În privinţa "datoriile istorice" ale RADET către ELCEN, Oprescu aexplicat, în 21 ianuarie, că Guvernul nu şi-a onorat obligaţiilefaţă de Primăria Capitalei privind plata pentru subvenţii.
"Deşi datoria Guvernului nu a fost onorată, pentru că trebuie săprimim sume restante încă de anul trecut, municipalitatea a plătitanul trecut întreaga sumă, astfel încât subvenţia la gigacalorie săfie acoperită", a spus Sorin Oprescu.
Primarul general a explicat atunci că deşi, iniţial, în 2010,Guvernul datora municipalităţii 320 de milioane de lei, în urmaemiterii unei ordonanţe de urgenţă această datorie a fost redusă la142 de milioane de lei, din care la începutul anului trecut a fostvirat în bugetul Primăriei Capitalei suma de 100 de milioane delei.
"Nu mă întrebaţi de unde a apărut această ordonanţă şi aceastăsumă, care a fost redusă de la 300 de milioane la 142 de milioanede lei, pentru că nu ştiu să vă răspund. Ştiu doar că nici din cei142 de milioane de lei nu am primit decât 100 de milioane de lei laînceputul anului trecut. Am suportat tot din bugetulmunicipalităţii, însă în felul acesta ajungem la fundul sacului", aexplicat primarul general.

Edilul Capitalei a mai arătat că va cere Guvernului să onorezeplata datoriilor.
Oprescu a reafirmat că în această iarnă nu vor fi probleme dinpunct de vedere al creşterii facturilor la energia termică.
"Trebuie să primim sume restante de la Guvern încă de anul trecut.Nu întind mâna la Guvern şi am să-l rog să-şi onoreze datoriile, şimă refer aici în primul rând la Ministerul Administraţiei şiInternelor", a mai spus Oprescu.
De asemenea, primarul general a arătat că "singură soluţie" arezolvării problemelor existente între municipalitate, RADET şiELCEN este concesionarea acestor servici şi a precizat că va supunediscuţiei Consiliului General al Municipiului Bucureşti în curândaceastă propunere de concesionare.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în 27ianuarie, proiectul de hotărâre prin care municipalitateasubvenţionează mărirea preţului la gigacalorie, astfel încâtbucureştenii să plătească acelaşi preţ, ca în 2009, la energiatermică.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, după aprobareaproiectului, că în cazul în care ELCEN va decide o altă mărirea apreţului gigacaloriei, municipalitatea nu va mai avea resursepentru a suporta acest lucru.

Astfel, la cele aproximativ 450 de milioane de lei pe care PrimăriaCapitalei le plătea pentru subvenţionarea creşterii preţuluigigacaloriei se mai adaugă alte aproximativ 100 de milioane de leireprezentând ultima majorare a acestui preţ.
Tarifele la energia termică livrată de ELCEN în Bucureşti a fostmajorat, la 1 ianuarie, cu 9%, printr-o decizie a AutorităţiiNaţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), adoptată lasfârşitul anului trecut, pe baza solicitărilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO