Politică

Cat pot atrage Adrian Nastase si Traian Basescu din alegatorii altor partide

09.12.2004, 00:00 13

Cu trei zile inaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, candidatii pentru Cotroceni care au iesit din cursa electorala s-au pronuntat in favoarea unuia sau altuia dintre prezidentiabilii ramasi in cursa: Adrian Nastase si Traian Basescu. Voturile nu pot fi insa contabilizate matematic in contul candidatului Uniunii PSD+PUR ori in cel al candidatului Aliantei PNL-PD. Electoratul nici unuia dintre candidati nu va merge incorpore in directia semnalata. In plus, balanta foarte stransa a acestor alegeri poate fi inclinata si de votul celor care nu au venit la urne la primul tur de scrutin. Din 1990 incoace, alegerile prezidentiale au fost din ce in ce mai stranse. Diferenta dintre actorii care joaca in ultimul act s-a micsorat pe masura ce anii au trecut.
Doua mesaje de sustinere au venit ieri, in favoarea prezidentiabilului Aliantei D.A. PNL-PD.
Theodor Stolojan, fostul presedinte al PNL si fost candidat la Presedintie al Aliantei D. A. i-a indemnat pe cei care au incredere in el sa-l voteze pe Traian Basescu. "Ii chem pe toti cei care au incredere in mine, pe toti cei care nu sunt multumiti de ce se intampla in Romania sa vina la vot si sa faca la fel ca mine - sa-l aleaga pe Traian Basescu". Drept argument, Stolojan afirma ca lui Basescu "ii pasa de Romania si de oamenii ei". Un alt atu al candidatului Aliantei D.A. este, potrivit lui Theodor Stolojan, cinstea, corectitudinea si faptul ca "e decis sa puna capat abuzurilor si coruptiei".  Mesajul public al fostului lider liberal ar putea fi adresat indeosebi alegatorilor de orientare liberala care au rezerve in a-l vota pe Traian Basescu si, prin urmare, a se prezenta la vot.
Fostul presedinte liberal si-a mai exprimat public sustinerea pentru Traian Basescu in interviuri date presei centrale dupa anuntarea rezultatelor primului tur de scrutin.
Un alt mesaj, indirect de aceasta data, a fost transmis ieri de Gheorghe Ciuhandu, presedintele PNTCD, care la primul tur al alegerilor prezidentiale a obtinut mai putin de doua procente.
Ciuhandu recomanda alegatorilor sa vina la vot, in numar cat mai mare si sa voteze cum le dicteaza constiinta. Insa, precizeaza ca in turul doi il va vota pe Traian Basescu "in ideea echilibrarii spectrului politic actual si in intampinarea dorintei de schimbare" manifestata de romani. Presedintele taranist tine sa precizeze, inca de la inceput, ca ambii candidati "provin din acelasi mediu politic" iar blocurile politice care ii sustin sunt "vinovate" de multiplele nereguli semnalate in timpul procesului electoral.
Intr-o maniera indirecta s-a pronuntat, in urma cu cateva zile, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a intrunit, in primul tur voturile a aproximativ 13% din electorat. Senatorul PRM a cerut votantilor sai sa boicoteze al doilea tur de scrutin, invocand fraudarea alegerilor. Insa, personal, C.V. Tudor a afirmat ca l-ar prefera castigator pe Traian Basescu. De asemenea, PRM a infirmat "categoric" existenta unor negocieri in vederea sigurarii prezentei la guvernare. Insa, anterior, senatorul C.V. Tudor a exclus din ecuatia politicii de aliantei a acestui partid doar PSD.
In pofida acestor declaratii, voturile adunate in primul tur de Corneliu Vadim Tudor nu pot fi contabilizate doar in contul lui Traian Basescu.
Atacurile lansate in campania electorala de liderul PRM impotriva PSD, precum si tonul discursului politic, apropiat de cel al primarului Capitalei, ar putea indrepta o parte a electoratului lui C.V.Tudor spre Traian Basescu.
Insa, temele abordate de PRM in discursul politic si proiectele comune cu partidul de guvernamant din Parlament, pot orienta o alta parte a electoratului prezidentiabilului acestei formatiuni spre Adrian Nastase.
Situatia ar putea fi similara si in ceea ce priveste electoratul UDMR. Presedintele Uniunii, Marko Bela, a indemnat electoratul maghiar sa-l voteze pe Adrian Nastase in turul doi al alegerilor, in conditiile in care UDMR negociaza cu PSD+PUR o guvernare comuna. In acelasi timp insa, surse din UDMR au vorbit despre negocieri pe care Uniunea le-ar purta in paralel cu Alianta PNL-PD, informatie neconfirmata insa oficial.
Indemnurile adresate de Marko Bela electoratului maghiar nu inseamna, matematic, transferul voturilor in dreptul lui Adrian Nastase. Inclusiv in campania electorala, candidatul PSD+PUR a fost in dezacord cu minoritatea maghiara, in momentul in care s-a pronuntat impotriva acordarii dublei cetatenii maghiarilor din afara granitelor Ungariei. Tema autonomiei, precum si regandirea zonelor de dezvoltare - doua chestiuni la care electoratul maghiar este sensibil - sunt vazute diferit de etnicii maghiari si prezidentiabilul Adrian Nastase. Pe langa subiectele recente, electoratul maghiar ar putea avea rezerve sa-l voteze pe Adrian Nastase. Aceste rezerve rezida din opozitia pe care actualul partid de guvernamant a facut-o in Parlament, ca partid de opozitie, in momentul in care erau puse in dezbatere legi ce acordau unele drepturi minoritatii maghiare.
Reticente sunt, se pare, si in privinta lui Traian Basescu. Candidatul Aliantei PNL-PD a afirmat in campania electorala ca este impotriva principiilor sustinute de UDMR privind autonomia. In plus, Basescu a avut un ton al discursului politic mai apropiat de cel al liderului PRM, ceea ce il poate indeparta de votantii lui Marko Bela.



Istoria prezidentialelor de dupa 1990
Alegerile prezidentiale din cei 15 ani de istorie postrevolutionara indica o lupta din ce in ce mai stransa pentru functia suprema in stat.
Daca in 1990, datorita conjuncturii de atunci, Ion Iliescu castiga din primul tur (85% din voturi) la o diferenta uriasa, de aproape 10 milioane de voturi de cel de-al doilea plasat, Radu Campeanu (10,6%), lucrurile s-au echilibrat de-a lungul anilor, diferenta dintre candidati fiind din ce in ce mai mica.
In alegerile prezidentiale din 1992, in turul al doilea intrau Ion Iliescu (FDSN) si Emil Constantinescu (CDR). La o prezenta la vot de 76% (11,8 milioane de alegatori), Ion Iliescu primea 47% (5,6 milioane de voturi), iar Constantinescu 31,3% (3,7 milioane de voturi). Diferenta de 1,9 milioane de voturi s-a marit in turul al doilea, Iliescu castigand in fata lui Constantinescu la o diferenta de 2,7 milioane de voturi (61,4%, la 38,5%). O parte dintre voturile lui Ion Iliescu parand sa vina de la candidatul Gheorghe Funar (PUNR pe atunci, care adunase 10,8% din voturi).
In 1996, intrau in turul al doilea aceeasi Ion Iliescu si Emil Constantinescu. In primul tur a fost respectata ierarhia din perioada similara a alegerilor din 1992. Iliescu primul, Constantinescu al doilea, cu mentiunea ca diferenta era mult mai mica, de aproximativ 500.000 de voturi. Iliescu lua 4 milioane de voturi, iar Constantinescu 3,5 milioane la o prezenta la urne de 76% (12,6 milioane de alegatori).
In turul al doilea, rolurile s-au inversat, Constantinescu a castigat 7 milioane de voturi (54,4%), iar Iliescu 5,9 milioane, (45,5%) asadar la o diferenta de 1,1 milioane de voturi. Intre turul intai si al doilea a intervenit insa o intelegere de sustinere intre CDR si USD (alianta compusa din FSN-ul lui Petre Roman si PSDR lui Sergiu Cunescu), a carei candidat, Petre Roman, se clasase pe locul al treilea, cu un scor bun, 20,5% (2,3 milioane de voturi). USD a guvernat apoi cu CDR, pana in 2000.
Pe fondul divizarilor din cadrul coalitei la putere, anul 2000 aducea surpriza clasarii lui Corneliu Vadim Tudor pe locul al doilea, in primul tur, ceea ce a facut posibila prezenta lui in actul final. Turul I: Ion Iliescu 36,3% (4 milioane de voturi), iar Corneliu Vadim Tudor, 28,3% (3,1 milioane de voturi). Cu 11,7%, respectiv 9,5% din voturi, Theodor Stolojan si Mugur Isarescu paraseau scursa. Castigasera impreuna, 2,4 milioane de voturi. Coalitia impotriva liderului PRM i-a adus castig lui Iliescu care a iesit invingator cu 66,6% (6,6 milioane de voturi), Tudor obtinand 33,1% (3,3 milioane de voturi).
Alegerile din 2004 consemneaza o diferenta in primul tur de aproximativ 700.000 de voturi - Nastase 4,2 milioane de voturi (41%) si Basescu 3,5 milioane de voturi (33,9%), la o prezenta la urne de 57%.



Incercari de eliminare a votului multiplu
Neregulile inregistrate in alegerile parlamentare si primul tur al prezidentialelor (care au adus cu ele acuzatii de frauda) au provocat cateva modificari in organizarea scrutinului de duminica. Este vorba, in primul rand, de persoanele care nu se vor afla duminica in localitatea de domiciliu Acestia nu-si vor mai putea exercita votul, potrivit unei decizii a BEC, decat in sectiile de votare special organizate - in statiile de cale ferata, in autogari, in porturi si aeroporturi. Este o incercare de a elimina votul multiplu - una dintre cauzele pentru care opozitia a solicitat repetarea scrutinului.
In urma cu doua saptamani, cei care nu s-au aflat in localitatea de domiciliu au au putut vota in orice sectie din localitatile in care se aflau. Pentru a evita suspiciunile, BEC a mai stabilit ca o copie de pe listele electorale speciale va fi pusa la dispozitia reprezentantilor aliantelor politice, a aliantelor electorale, a partidelor politice, precum si a observatorilor organizatiilor neguvernamentale acreditati
mirela.luca@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO