Politică

Cererea de anulare a alegerilor a facut imediat inconjurul lumii

01.12.2004, 00:00 15

Stirea potrivit careia Alianta PNL-PD a cerut anularea alegerilor de la 28 noiembrie a facut raid inconjurul lumii. La cateva minute dupa ce Traian Basescu anunta intentia Aliantei de a cere anularea scrutinului, Reuters includea stirea pe flux si o marca site-ul agentiei cu semnul luminos "alerta."
Stirea a fost transmisa rapid si de agentia Associated Press si de sit-ul CNN.



Associated Press
Potrivit Associated Press, "Liderul partidului de opozitie din Romania a cerut marti ca rezultatele alegerilor parlamentare si prezidentiale care au avut loc in week-endul trecut sa fie anulate pentru a fi organizat un nou scrutin reclamand existanta unor fraude".
Agentia l-a citat ieri pe Traian Basescu cu mai multe declaratii: "Nu ne indoim ca este vorba de fraude. Vrem revocarea imediata a autoritatilor electorale. Nu ma mai bat doar pentru presedintie, ci pentru reinstaurarea democratiei in Romania. Cer sprijin international".
Agentia reia afirmatiile opozitiei, potrivit carora 160.000 de voturi anulate, (reprezentand 2,5% din voturile  exprimate) ar fi fost trecute, in timpul procesul electronic de numarare a voturilor, "in contul rivalului sau Adrian Nastase".
AP aminteste si de afirmatia lui Traian Basescu potrivit careia pentru pentru Camera Deputatilor si pentru Senat, 100.000 de voturi au fost transferate de la nule la PSD, ceea ce a marit, in ziua de luni, diferenta dintre PSD si Alianta la 4,5 procente.
AP aminteste de unele acuzatii privind existanta unor fraude constatate de observatorii mai multor ONG-uri, dar noteaza ca ambasadorul OCE, Stephen Nash, a apreciat ca administrarea alegerilor "apara ca fiind organizata intr-o maniera profesionista si eficienta".
AP spune ca nici BEC si nici PSD nu au reactionat imediat la acuzatiile opozitiei.



Reuters
Sub titlul "Opozitia din Romania cere repetarea alegerilor", Reuters a transmis ieri ca Alianta PNL-PD "denunta existanta unei fraude electonice orchestrate."
Reuters il citeaza pe Traian Basescu care afirma ca "este necesar reperarea procesului electoral. Suntem preocupati  de faptul ca procesul electoral a fost  foarte mult afectat de frauda".
Reuters aminteste ca, dupa numararea a aproximativ 90% dintre voturi, PSD se afla in frunte cu aproximativ 36% din voturi, iar Alianta "condusa de Traian Basescu" are 31% din voturi, diferenta fiind de aproximativ 470.000 de voturi. Reuters spune ca Basescu a  acuzat faptul ca 160.000 de voturi nule i-au fost transferate lui Adrian Nastase, ceea ce inseamna 2,5% din totalul voturilor exprimate.
Reuters aminteste de faptul ca au existat, zilele trecute, suspiciuni privind existenta unor fraude in alegerile de duminica, banuieli legate de faptul ca unii au votat de mai multe ori. Acuzatiile au venite din partea unor organizatii ale societatii civile. Reuters aminteste si de faptul ca OSCE considera ca organizarea alegerilor a fost una profesionista.



CNN
CNN reia argumentatia Aliantei pentru reluarea procesului electoral si acuzatiile de fraude. CNN aminteste ca, dupa numararea a 90% dintre voturi, PSD are 39%, iar Alianta 31%. Noul presedinte al Romaniei va trebui puna umarul la implementarea reformelor economice si juridice pentru ca Romania sa devina membru al UE in 2007, spune CNN.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO