Politică

Cine isi disputa cel mai bogat sector al Bucurestiului - sectorul 1

Cine isi disputa cel mai bogat sector al Bucurestiului - sectorul 1

Click pentru imaginea marita

22.05.2008, 19:53 196

Sectorul 1 al Capitalei a avut un venit in 2007 de peste 800 de milioane de lei (peste 200 de milioane de euro), potrivit datelor Trezoreriei statului. Mult, putin?
In orice caz, veniturile sectorului 1 al Capitalei sunt, de pilda, mai mari decat veniturile sectoarelor cinci si sase la un loc.
Daca sectorul 1 ar fi judet, atunci in topul veniturilor el s-ar clasa undeva pe locul 17 sau 18, inaintea unor judete precum Braila, Calarasi, Bistrita sau Covasna. Daca ar fi el singur un oras, s-ar situa undeva pe locul patru, sub Timisoara si Cluj, dar inaintea Iasiului, a Brasovului, a Constantei sau a Ploiestiului.
Cine se lupta pentru primaria acestui "oras"?
Actualul edil Andrei Chiliman candideaza pentru inca un mandat. "M-am nascut, am copilarit si am crescut pe strazile din acest oras care a fost candva micul Paris si care treptat se intoarce la normalitate", spune Chiliman pe site-ul sau de campanie. Chiliman are 51 de ani si este inginer (a terminat Politehnica) si un liberal convins inca din anii '90 (a fost deputat al acestui partid inainte de a fi primar). In 1990 a fost ales secretar executiv al PNL, iar in 1993 membru in Biroul Permanent Central al partidului.
In 1996 a devenit deputat de Bucuresti. Iata principiile lui, asa cum sunt ele expuse si asumate in prezentarea de campanie: "libertarea, individul, proprietatea, libera concurenta si egalitatea de sanse".
Daca Chiliman este cunoscut ca primar, un contracandidat al sau, Razvan Murgeanu (49 de ani), este, poate, la fel de bine cunoscut, ca viceprimar al Capitalei. Murgeanu candideaza din partea PD-L.
Prima sa experienta cu administratia Bucurestiului a avut-o in 1992, cand a fost ales consilier local la Primaria sectorului 1. Are la baza studii de inginerie (a absolvit Facultatea de Hidrotehnica din Bucuresti).
Pe linie politica nu a ajuns prea sus, dar a fost intotdeauna in structurile de decizie, fiind intre 1996 si 2000 presedinte al PD sector 1 (partid care s-a transformat in PD-L prin preluarea unei aripi disidente din PNL). Murgeanu a fost acuzat in trecut ca ar fi semnat in tinerete un angajament cu fosta Securitate.
Murgeanu a spus ca a fost doar o incercare nereusita de racolare, iar Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a dat dreptate. Un astfel de document nu exista fizic si nici din dosarele colaterale nu rezulta ca aceasta colaborare ar fi existat, a spus Consiliul.
Un alt candidat cu pretentii la fotoliul de primar al sectorului 1 este Dan Tudorache (PSD). Are 44 de ani, este inginer si a absolvit Facultatea de Transporturi.
In prezentarea sa de campanie este foarte ferm: "Vreau sa reprezint cetatenii sectorului 1 in calitate de viitor primar". Pe ce se bazeaza?
"Imi place sa ajut oamenii si sa imi duc proiectele pana la capat." Tudorache are la randul sau experienta in administratia locala.
A fost consilier general din partea PSD la Primaria Municipiului Bucuresti intre 2004 si 2007, cand a plecat prin demisie impreuna cu toti ceilalti consilieri ai PSD. A fost vorba atunci de un protest anuntat de social-democrati fata de instrainarea unei parti a Parcului Bordei.
Anca Petrescu candideaza din partea PRM si este una dintre persoanele cu notorietate al acestui partid. Are 58 de ani, este, in plan politic, parlamentar al Romaniei Mari, iar de profesie este arhitect.
Este chiar arhitectul Casei Poporului (acum Parlamentul Romaniei). Criticata de unii, cladirea ramane pentru candidatul Petrescu cea mai mare realizare a sa.
La Primaria sectorului 1 isi mai incearca sansele Damian Spiridon din partea Partidului Verde, Paul Tanasescu din partea Partidului Conservator si Marian Oprea din partea Partidului Noua Generatie - Crestin Democrat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO