Politică

Comisia Europeana nu recomanda inchiderea capitolului Concurenta

03.12.2004, 00:00 24

Comisia Europeana a luat decizia de a nu recomanda statelor membre ale Uniunii Europene inchiderea negocierilor cu Romania la capitolul Concurenta.
Principala nemultumire a Executivului european fata de Romania este modul de functionare a Consiliului Concurentei si de acordare a ajutoarele de stat.
Drept urmare, in documentul de pozitie pe care l-a inaintat, la inceputul saptamanii, statelor membre ale UE, pentru ca acesta sa-si pregateasca un punct de vedere pentru summitul UE, din 17 decembrie, Comisiai nu recomanda incheierea capitolului amintit, au declarat pentru corespondentul BBC la Bruxelles, surse din preajma negocierilor.
Romania mai are de inchis doua capitole foarte dificile, Concurenta si Justitie si afaceri interne (JAI).
Este in obisnuinta Comisiei de a transmite statelor membre recomandari de inchidere a negocierilor cu tarile candidate.
Romania se astepta ca recomandarea Comisiei catre membrii UE de a incheia negocierile pana la sfarsitul anului, sa fie continuta in documentul de strategie, care a insotit rapoartele de tara pentru Romania si Bulgaria, publicate in octombrie.
Asa s-a procedat in cazul primelor 10 state care au aderat in primul val, sau in cazul celor care au aderat mai devreme. Pentru Romania nu exista, asadar, o astfel de recomandare in documentul de strategie privind extinderea si, iata, nici in documentul de pozitie transmis membrilor UE de Comisia Europeana.
Raportul de tara critica Romania si organismul specializat in verificarea ajutoarelor de stat - este vorba de Consiliul Concurentei. Sunt amintite ajutoarele prea mari si acordate discretionar, fata de care Consiliul nu a luat pozitie.
Potrivit BBC, daca pana in prezent se credea ca principala cauza a tergiversarilor in negocieri il reprezinta ajutoarele de stat acordate siderurgiei, Comisia arata acum ca principalul motiv este reprezentat de incapacitatea Consiliului Concurentei de a-si face datoria.
UE si-a exprimat, in trecut, nemultumirea fata de modul in care Consiliul Concurentei a aprobat, in 2002, ajutoare de stat pentru Sidex Galati.
S-a reprosat Consiliului Concurentei ca a aprobat ajutoarele de stat - convenite in procesul de negociere - fara sa precizeze, apoi, in informarea obligatorie catre Comisia Europeana ca ajutorul de stat a fost restrictioat la minimum (cum cer regulamentele UE) si nici ca acest este ultimul ajutor acordat Sidex.
In urma negocierilor cu Comisia, Romania a fost obligata, saptamanile trecute, sa retraga o serie de facilitati pentru Sidex, cum ar fi scutirea de la impozitul pe profit. Alte facilitati pentru zonele libere si defavorizate vor fi anulate si ele, la un an sau doi dupa integrare, - desi in unele cazuri fusesera aprobate chiar si pentru 50 de ani.
Surse de la Bruxelles au mai declarat pentru BBC ca fiecare decizie a Consiliului Concurentei in privinta ajutoarelor de stat a fost gresita, deci "nu exista un track-record credibil" in acest domeniu.
"Daca ar fi fost vorba de cazuri izolate poate mai mergea, dar nici una dintre decizii nu a fost corecta" a transmis BBC, punctul de vedere al unor oficiali europeni.
Nici la celalalt capitol, JAI, Romania nu sta mai bine, o serie de tari avand lungi liste de obiectii privind acest dosar.
Negociatorul sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, a declarat ieri ca negocierile, atat pe Concurenta, cat si pe JAI, "merg inainte, cautandu-se solutiile cele mai convenabile pentru ambele parti".
Ministrul a declarat ca aspectele aflate in discutie la capitolul Concurenta se refera la perioadele de tranzitie pentru zonele defavorizate si libere, la acordarea ajutoarelor de stat si industria siderurgica.
In privinta JAI, mai sunt aspecte de clarificat la reforma justitiei si aplicarea aquis-ului Schengen.
Ieri, purtatorul de cuvant al Departamentului extindere din cadrul Comisiei Europene,  Krisztina Nagy, a declarat, pentru Reuters ca, in acest moment,  nu vede o legatura intre procesul de negociere si alegerile din Romania (afectate de acuzatii de fraude) care, in opinia Comisiei, par sa se fi desfasurat corect.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO