Politică

Cosmar in ziua votului pentru alegatorii aflati in tranzit

13.12.2004, 00:00 21

In fata sectiei de votare 1131, din Gara de Nord, sunt, la ora 13.30, aproape 1.000 de oameni asezati pe patru-cinci randuri.
Este, practic, mai rau ca la alegerile din urma cu doua saptamani. Cel putin atunci secta era organizata in incinta salii de asteptare pentru clasa I intr-o zona mai ferita de vant. Acum este organizata intr-un spatiu stramt, in zona cladirilor administrative, care se intind de-al lungul ultimului peron al Garii de Nord.
In Bucuresti au fost organizate ieri sase sectii speciale pentru cei care erau in tranzit sau nu au viza de domiciliu pentru Bucuresti.
Slaba informare a facut ca majoritatea celor aflati in situatia de mai sus sa aleaga sectia 1131 din Gara de Nord. Sunt tineri, in majoritate, si par decisi sa infrunte si  frigul si timpul. "Mai bine stau patru ceasuri acum decat sa stau dupa aia cinci ani!", spune Mirela Voinea, din Curtea de Arges, fara sa desluseasca talcul spuselor ei. Unul dintre putinii batrani aflati la coada infrunta frigul "ca sa ne fie mai bine".
Tarziu, asociatia Pro Democratia incepe sa imprastie fluturasi cu adresele celorlalte cinci sectii speciale din Bucuresti. Sunt cate una in fiecare sector si incep, intre oamenii de la rand, discutii aprinse despre trasee de autobuz, metrou, retele de strazi, puncte de reper. Cu ce se ajunge mai usor in soseaua Panduri, sau in autogara Militari. "Dar nu va duceti la liceul Mihai Viteazul, pentru ca e ca aici", face recomandari observatorul Pro Democratia.
La colegiul Mihai Viteazul, de pe bulevardul Pache Protopopescu, coada este la fel de mare. Multi au venit aici din gara, in speranta ca vor scapa mai usor.
Unii pleaca dar nu stii daca spre noi adrese, sau, dezamagiti de ce vad, spre casa. "Oare in aeroport cum o fi?" intreaba un cuplu mai in varsta, venit la Bucuresti la copii care "si-au facut un rost aici".
Din nou in Gara de Nord. La 13.50 multimea incepe sa framate, iar pe peron isi face aparitia Traian Basescu. Spune ca a fost informat despre nebunia de aici si a venit sa vada cu ochii lui. Este imediat inconjurat de cei care ochesc de pe de laturi fara sa indrazneasca sa se aseze, deocamdata, la coada. Se aud aplauze de la distanta, dar cei care aplauda nu indraznesc sa paraseasca randul.
 "Da drumul sefu' la calorifere, ca-si frig!" ii striga glumind, lui Basescu, un barbat din rand care tremura maruntel.
Basescu spune ca va reclama la BEC situatia din gara. "Au vazut ca am fost votat aici, acum doua saptamani, de 75% si fac tot ce pot sa voteze cat mai putini", acuza el. "Voi nu ati mai vrut ca cei in tranzit sa voteze la orice sectie", vine raspunsul reprezentantului PSD, care isi face imediat aparitia. Acum doua saptamani Alianta a reclamat ca a fost furata tocmai cu liste speciale.
Legal, un candidat are dreptul sa intre in orice sectie de votare vrea, dar nu poate sa dea autografe si sa-si critice contracandidatii in fata sectiei de votare. Or, dupa ce a dat primul autograf, Basescu se trezeste aproape sufocat de cereri.
"Nu domnisoara, nu dau autografe pe buletin", refuza Basescu o invitatie. "Da dom'le ca-i nu-i buletinul dumitale! Macar pe coperta.", vine raspunsul. Isi face aparitia un observator strain, probabil al OSCE, care-i explica, lui Basescu, in engleza, ca nu este bine ce face. "Oameni buni, oameni buni, n-am voie, n-am voie auziti!", se lamenteaza Basescu incercand sa-i indeparteze pe iubitorii de autografe. Apoi, pur si simplu fuge din multime spre masina care este parcata undeva in spate. "Ma duc la aeroport sa vad ce-i si acolo, arunca din geamul masinii".
La o ora dupa plecarea lui Basescu, organizatorii anunta ca s-a mai deschis o sectie in apropiere pentru cei in tranzit. O bucata buna de coada se rupe si incepe un maraton pe Calea Grivitei, spre Muzeul CFR, unde este sectia 31, care-i lasa pe trecatori cu gura cascata.
Bucuria nu dureaza mult. La sectia 31, doar presedintele biroului ii inregistreaza pe oameni, iar in fata usii sunt deja, dupa cateva minute, 200 de persoane. Dureaza cam cinci minute doar cat voteaza o singura persoana. Iar din Gara de Nord se scurg spre sectia 31 altii si altii.
Coada inainteaza greu, iar oamenii incep sa vocifereze. "Bataie de joc. Suna domnule la BEC sa trimita mai multi oameni, sa mearga mai repede!".
Cu greu este crezuta explicatia ca, potrivit legii, doar presedintele sectiei de votare are dreptul sa-i inregistreze pe cei in tranzit. Oamenii cred, cu adevarat, ca cineva nu vrea ca ei sa voteze si asta ii indarjeste si mai mult in asteptarea lor.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO