Politică

Croitoru testeaza bunavointa partidelor, PSD si PNL se cearta pe Johannis

18.10.2009, 23:25 23

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, incepe astazi o runda dediscutii cu partidele politice pentru formarea Guvernului, insasansele sale de a-si trece echipa prin Parlement sunt, incontinuare zero, de vreme ce PNL, PSD si UDMR sustin ca nu vor votapentru aceasta propunere.

Partidele si-au dat acordul pentru "a discuta", insa doar atat.Premierul va merge la sediile partidelor astazi si maine. Doar PD-Lil sustine pe Croitoru pentru formarea Guvernului, lucru cepresupune ca echipa sa va fi formata din oamenii acestui partid(daca el isi mentine decizia ca Guvernul sa fie politic) si,posibil,

dintr-o serie de specialisti neafiliati.

Timpul il preseaza pe Croitoru. Termenul constitutional de 10zile pe care il are la dispozitie pentru formarea Guvernului ainceput sa curga de joi, 15 octombrie, odata cu desemnarea sa decatre presedintele Romaniei. Cel mai tarziu lunea viitoare (desi siacest termen este, constitutional, depasit) Croitoru trebuie savina in Parlament si sa-si prezinte echipa si programul, care vorfi supuse votului.

Nici PD-L nu crede ca Guvernul lui Croitoru va trece de votulParlamentului, caz in care misiunea lui se incheie aici.Prim-vicepresedintele PD-L Adrian Videanu a spus ca guvernul vatrece la cea de-a doua incercare. Numai ca presedintele TraianBasescu a anuntat ca, daca propunerea sa initiala cade inParlament, va desemna un premier din zona politica pentru formareaGuvernului. O a doua respingere de catre Parlament a propuneriideschide calea anticipatelor (dupa alegerile prezidentiale).

Potrivit lui Croitoru, la intalnirile de astazi, el va cerepartidelor sa desemnezse oameni in guvernul sau, afirmand insa ca,daca acest lucru nu se petrece, are solutii de rezerva "pe care nule divulg". Cat despre programul de guvernare, acesta va fi, spuneel, in acord cu cele convenite de FMI, UE si Banca Mondiala:"Ruperea acordului cu FMI va fi un dezastru".

In aceeasi vreme, in sanul "noii majoritati", cum seautointituleaza triunghiul PNL-PSD-UDMR, au inceput disputelelegate de "paternitatea" premierului propus, Klaus Johannis.

Mircea Geoana a anuntat pentru aseara o intalnire, la Bucuresti,cu Johannis, in vreme ce ceilalti lideri ai coalitiei ad-hoc seaflau in teritoriu.

Reprezentantii UDMR au anuntat ca nu vor participa la intalnire,dar il sustin in continuare pe acesta pentru functia de premier.Vicepresedintele executiv al Uniunii, deputatul Borbely Laszlo, amotivat decizia UDMR de a nu participa la intalnire prin faptul caniciun reprezentant al Uniunii nu mai este in Bucuresti, mai alesca ora stabilita pentru intalnire s-a schimbat de trei ori.

Nici presedintele PNL, Crin Antonescu, nu a participat laintalnirea cu Klaus Johannis, ei fiind reprezentati de RaduStroe.

Cu o zi inainte Geoana il acuzase pe Antonescu, care i-a facutla finele saptamanii o vizita la Sibiu lui Johannis, ca ilfoloseste pe primarul Sibiului in scop electoral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO