Politică

Curtea Constitutionala nu recomanda suspendarea presedintelui Basescu

Curtea Constitutionala nu recomanda suspendarea presedintelui Basescu
06.04.2007, 21:29 29

Curtea Constitutionala a dat ieri un verdict negativ solicitarii opozitiei de suspendare din functie a sefului statului pe motiv de "incalcare grava a Constitutiei". Iar printre faptele grave enumerate de PSD se numara chiar numirea in fruntea Guvernului a lui Calin Popescu-Tariceanu, dupa alegerile din 2004, fara consultarea partidelor cum cere legea fundamentala.
PSD a anuntat prin vocea vicepresedintelui Victor Ponta ca social-democratii respecta decizia Curtii Constitutionale, urmand sa discute, saptamana viitoare, in conducerea partidului implicatiile acestei decizii. PRM a spus ca nu renunta la suspendare. PNL prin vocea vicepresedintelui Ludovic Orban a dat dreptate curtii, afirmand ca presedintele nu trebuie suspendat.
"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, constata ca propunerea de suspendare din functie a domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei, prezentata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si a Senatului, de 182 de deputati si senatori, la data de 21 martie 2007, se refera la acte si fapte de incalcare a Constitutiei, savarsite in exercitiul mandatului care, prin continutul si consecintele lor, nu pot fi calificate drept incalcari grave, de natura sa determine suspendarea din functie a presedintelui Romaniei (?). Ramane ca Parlamentul sa decida, pe baza datelor si informatiilor care-i vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor asupra existentei si gravitatii faptelor pentru care s-a propus suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, in concordanta cu dispozitiile art. 95 din Constitutie", se arata intr-un comunicat al forului constitutional. Motivatia Curtii nu a fost facuta publica, urmand sa fie cunoscuta saptamana viitoare.
Decizia Curtii este consultativa, ultimul cuvant avandu-l, practic - asa cum arata si judecatorii constitutionalisti -, Parlamentul care trebuie sa voteze in aceasta privinta. Daca presedintele este suspendat de Parlament, in decurs de o luna trebuie organizat un referendum.
Or, cu o zi inainte de decizia privind suspendarea, Curtea decisese ca legea referendumului modificata - care prevedea ca presedintele poate fi suspendat mai usor, adica cu voturile a jumatate plus unul din cei prezenti la vot - nu este constitutionala. Ramane in vigoare, asadar, vechea prevedere potrivit careia presedintele poate fi suspendat doar cu voturile a jumatate plus unul din numarul celor inscrisi pe listele electorale - adica aproape noua milioane de voturi.
Legea modificata fusese intoarsa in Parlament de Traian Basescu care contesta unele prevederi ale ei si, profitand de situatie, Parlamentul a facut mai usoara suspendarea sefului statului, legiferand ca el poate fi suspendat cu jumatate plus unul din numarul celor care vin la vot. Curtea a spus ca este neconstitutional sa iei in discutie intr-o lege retrimisa in Parlament alte articole decat cele incriminate de seful statului. Acest lucru vrea sa spuna ca Parlamentul inca poate sa decida o suspendare mai usoara, dar pe alte cai, de pilda printr-un proiect de modificare a legii. Daca Parlamentul decide repede sa-l suspende pe Basescu, referendumul se va organiza, probabil, dupa vechea lege, pentru ca nu mai este timp pentru schimbarea ei. In aceste conditii, demiterea presedintelui prin referendum devine cvasiimposibila din cauza numarului mare de voturi necesare pentru suspendare, dar si pentru ca un alt articol al vechii legi sustine ca un referendum este valabil doar daca la vot se prezinta jumatate plus unul din numarul celor inscrisi pe listele electorale, adica tot noua milioane de persoane, un lucru greu de realizat.
Anticipand o eventuala suspendare, Traian Basescu a tinut miercuri seara un discurs in care a luat de partea sa "poporul roman", acuzand totodata Parlamentul si Guvernul. Despre Guvern el a spus ca nu este decat "un consiliu de administratie" in slujba unui grup care isi urmareste propriile interese, ignorandu-le pe cele ale "poporului".
De-a lungul discursului sau de trei pagini, presedintele a folosit deseori formule de tipul "Dragi cetateni ai Romaniei", "Dragi romani", "Alaturi de dumneavoastra, cred intr-o Romanie a dreptatii", "Impreuna o vom face posibila (Romania dreptatii - n.n.)". Presedintele a acuzat, fara sa dea nume, "baroniada politica", a cerut modificarea Constitutiei, a contestat Parlamentul care a sustinut noua formula guvernamentala si s-a situat in opozitie totala fata de cei care au sustinut formula modificata a Cabinetului.
Analistul politic Stelian Tanase vede - dincolo de aspectele in care presedintele ar putea avea dreptate - cu un ochi critic discursul sefului statului. "Este un discurs pur electoral", "un discurs scris la furie, probabil cu gandul la ceea ce se intampla la Kiev (unde presedintele a dizolvat Parlamentul - n.n.). Constitutia noastra face bine ca nu permite asa ceva." El crede ca, chiar si in conditiile in care Curtea a spus ca seful statului nu trebuie suspendat, PSD va merge mai departe cu procedura, adica va supune votului Parlamentului suspendarea. Analistul afirma ca Basescu se pregateste pentru acea perioada de suspendare si apoi pentru referendum, gaseste intr-un fel fireasca incercarea sa de a-si creste cota de popularitate insa critica tonul presedintelui: "Mi se pare un lucru extrem de periculos o astfel de abordare, in care presedintele acuza Parlamentul. Ca intelectual eu pot gasi explicatii pentru un asemenea discurs, dar nu stiu ce pot gandi o parte dintre cei carora presedintele se adreseaza", spune Tanase. De asemenea, analistul spune ca vituperand coruptia si grupurile de interese, presedintele nu ar fi trebuit sa vorbeasca la modul general, ci sa vina cu exemple, daca le are.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO