Politică

Curtea Constitutionala obliga Guvernul sa dea bani pentru salarii si pensii

15.10.2008, 19:10 14

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri la Bruxelles ca este surprins de decizia Curtii Constitutionale in cazul majorarii salariilor profesorilor, deoarece o astfel de crestere nu poate fi sustinuta financiar si va genera o criza majora.

"Cu o astfel de masura va garantez ca nu vom face decat sa plonjam cu capul inainte intr-o criza majora care va distruge toate eforturile si performantele inregistrate de economie in ultimii noua ani. De aceea, ma simt obligat sa spun ca voi considera cu toata responsabilitatea aceste masuri decise de Parlament si nu voi lua in calcul decat ceea ce este in folosul economiei Romaniei si al cetatenilor, chiar daca o astfel de atitudine este din punct de vedere politic penalizanta, pentru ca probabil vor fi categorii profesionale, precum cei din educatie, care vor considera ca la proximele alegeri trebuie sa penalizeze Guvernul si partidul meu pentru o astfel de decizie", a spus Tariceanu.
Curtea a comunicat ieri ca cele doua acte normative sunt constitutionale in urma judecarii unor sesizari ale Guvernului potrivit carora aceste legi incalca Constitutia care cere ca, in momentul programarii unor cheltuieli bugetare, sa fie prevazute si sursele de finantare. Or, a spus Guvernul in sesizarea formulata la Curte, Parlamentul a decis majorarea salariilor profesorilor si a pensiilor pentru grupele de munca I si II fara sa prevada aceasta sursa.
Secretarul general al Guvernului Gabriel Berca a anuntat, citat de Mediafax, ca Executivul examineaza ipotezele blocarii acestor legi.
"Guvernul isi mentine pozitia de nesustinere economica a acestei legi de majorare salariala. Decizia apartine in acest moment Presedintiei care are posibilitatea sa promulge sau nu aceasta lege si ramane la latitudinea presedintelui sa se pronunte pe oportunitate. Guvernul va analiza cu foarte mare atentie decizia Curtii si vom vedea ce este de facut."
Presedintele are posibilitatea sa intoarca cele doua legi in Parlamant o singura data sau le poate trimite la promulgare. Este de remarcat ca, saptamana trecuta, seful statului a acuzat Guvernul si Parlamentul ca s-au intrecut in promisiuni salariale, contribuind in acest fel la devalorizarea leului care in acea vreme se apropiase de pragul de patru lei pentru un euro.
Premierul Tariceanu afirmase si el ca nu exista bani pentru aceste majorari salariale care, in opinia Finantelor, vor destabiliza economia. O suma de 300 mil. euro pentru anul acesta si de 1,5 mld. euro pentru anul viitor costa majorarea de 50% a salariilor cadrelor didactice, a sustinut ministrul finantelor Varujan Vosganian.
"O astfel de majorare ar provoca o prabusire a economiei romanesti. Majorarile nu sunt sustenabile", a afirmat saptamana trecuta premierul, o remarca asemanatoare fiind cuprinsa si in sesizarea catre Curtea Constitutionala. Premierul s-a declarat ieri surprins ca judecatorii nu au luat in calcul acest aspect. Numai ca aceasta institutie nu judeca daca Guvernul are sau nu bani, ci, strict, daca textul legilor este sau nu constitutional. Curtea nu si-a motivat ieri decizia.
Ce poate face acum Guvernul in cazul in care presedintele trimite textele celor doua legi la promulgare?
Orice pas de acum inainte va insemna un cost. Daca presedintele trimite textul inapoi Parlamentului el isi asuma un cost politic cel putin in fata celor peste 300.000 de profesori, dupa ce parlamentarii au votat in unanimitate (deci si reprezentantii PNL, cot la cot cu fostul ministru al educatiei Cristian Adomnitei si ce ai PD-L) majorarea salariilor profesorilor si cu o larga majoritate cresterea pensiilor. Daca le trimite la promulgare, costul politic ar putea fi al Guvernului liberal, in cazul in care acesta va incerca blocarea majorarii salariilor si a pensiilor, asa cum a lasat sa se inteleaga ieri Tariceanu.
Tariceanu intentioneaza sa se intalneasca maine la Palatul Victoria cu liderii partidelor parlamentare pentru consultari pe tema salarizarii personalului bugetar, potrivit unor surse politice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO