Politică

Dan Voiculescu asteapta OK-ul lui Basescu pentru a prelua functia de vicepremier

06.06.2006, 00:00 16

Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, a fost nominalizat ieri de colegii de partid pentru a-i succeda lui George Copos in functia de vicepremier.

Copos a demisionat la sfarsitul saptamanii trecute invocand faptul ca propunerea sa privind mentinerea in proiectul noului Cod fiscal a impozitului pe IMM-uri la 3% a fost respinsa de membrii cabinetului.

Voiculescu, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, a anuntat saptamana trecuta ca renunta la toate actiunile sale la holdingul Grivco in favoarea celor doua fiice, Camelia si Corina.

Potrivit propriilor declaratii, Grivco are o valoare de peste 350 mil euro, iar familia Voiculescu are o avere de peste 400 mil. euro. El este in prezent senator si presedinte de onoare al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Intre 1970 si 1982, Voiculescu a fost sef al Departamentului Comertului Exterior Vitrocim, iar intre 1982 si 1992 a coordonat proiectele internationale Crescent Commercial & Marime Limited Cyprus.

Aceste pozitii pe care le-a ocupat in aparatul de stat de dinainte de 1989

i-au adus lui Voiculescu acuzatii privind colaborarea cu Securitatea, el le-a negat insa intotdeauna. Voiculescu asteapta OK-ul premierului Calin Popescu Tariceanu si al presedintelui Traian Basescu pentru numirea sa in functia de ministru de stat pentru coordonarea mediului de afaceri si a intreprinderilor mici si mijlocii.

"Nu s-a intamplat nimic. Am fost doar nominalizat de partid pentru functia de vicepremier. Urmeaza ca premierul sa fie de acord, presedintele sa fie de acord", a spus ieri Dan Voiculescu.

Premierul a spus ieri ca nominalizarea corespunde necesitatii de consolidare a Coalitiei. "Am avut discutii incepand de saptamana trecuta. Pentru mine, nu este o surpriza aceasta numire si vine in linie cu ceea ce inseamna necesitatea de consolidare a actualei Coalitii si a formulei de guvernamant".

Daca pentru premier candidatura lui Voiculescu este necesara, nomina-lizarea sa ar putea fi intampinata cu reticenta la Palatul Cotroceni.

La inceputul anului trecut, la cateva saptamani de la preluarea puterii, seful statului a numit formatiunea lui Voiculescu "solutie imorala". In campania electorala din toamna lui 2004, PC (pe atunci se numea Partidul Umanist Roman) a mers in alianta cu PSD, iar Voiculescu a inclinat balanta in favoa-rea actualei coalitii dupa ce Basescu a castigat alegerile prezidentiale.

Pe de alta parte, nominalizarea lui Dan Voiculescu in functia de vicepremier compromite ideea de restructurare guvernamentala, au declarat ieri surse la varf din conducerea Partidului Democrat, formatiune care pledeaza pentru desfiintarea celor trei functii de ministri de stat fara portofolii.

PD a prezentat ieri propria versiune de restructurare, care ar trebui sa se faca pana la sfarsitul saptamanii viitoare, in conditiile in care liberalii au pus surdina discutiilor, anuntand ca prega-tirile pentru restructurare vor mai dura probabil inca doua saptamani.

Potrivit presedintelui Emil Boc, democratii vor propune colegilor din Alianta si din Coalitie eliminarea functiillor de ministri de stat si de ministri delegati. "Schema se bazeaza pe cele 15 ministere care exista in momentul de fata", a spus Boc.

Astfel, daca partidele Coalitiei vor accepta varianta democratilor, PNL va avea 7 ministere, PD - 5, UDMR - 2, iar PC - 1. "Orice amanare a discutiei pe tema restructurarii poate compromite acest demers", a sustinut Boc. Seful PD a aratat ca, "in paralel" cu demersurile de restructurare a ministrilor, "trebuie lucrate legile de modificare a diverselor agentii, in vederea comasarii sau a eliminarii paralelismelor", prin hotarari de guvern sau ordonante de urgenta. Boc a afirmat ca secretarul general al Guvernului nu trebuie sa mai aiba statut de membru al acestei institutii, ci sa aiba rang de secretar de stat.

De asemenea, ministrii delegati ale caror posturi vor fi restructurate vor avea si ei rang de secretar de stat, urmand sa fie in subordinea unor ministri cu portofoliu. Boc a mai spus ca numarul agentiilor guvernamentale trebuie redus cu "pana la o treime", ele urmand a fi comasate si subordonate ministerelor sau Guvernului, nu si Cancelariei premierului.

Boc a declarat ca Agentia Nationala Sanitar-Veterinara si Institutul National de Statistica trebuie sa fie independente, iar unica autoritate de reglementare care ar putea rezulta din comasarea actualelor autoritati pentru energie, pentru gaze si pentru servicii publice ar trebui sa fie subordonata direct Guvernului. El a mai precizat ca Autoritatea pentru Protectia Copilului si Oficiul Roman pentru Adoptii ar putea fi comasate si trecute in subordinea Ministerului Justitiei, iar Autoritatea Nationala pentru Persoa-nele cu Handicap poate trece la Minis-terul Muncii si Protectiei Sociale.

Tot ieri, conservatorii au anuntat comasarea a trei agentii din cadrul cancelariei primului-ministru. Agentia Nationala pentru IMM-uri, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si Directia Mediu de Afaceri din cadrul cancelariei primului-ministru vor fi reorganizate in Autoritatea Nationala pentru Dezvoltarea IMM si a Cooperatiei, condusa de presedintele ANIMMC, Ovidiu Chirovici. "Partenerii de coalitie s-au pus de acord si au hotarat comasarea celor trei entitati intr-una singura pentru a elimina paralelismele dintre acestea", a declarat ieri Chirovici. El a mentionat ca noua autoritate va avea un presedinte si trei vicepresedinti pe probleme de IMM, investitii si dezvoltare-politici strategice.

Potrivit liberalilor, pentru restructurare este nevoie de elaborarea catorva zeci de proiecte, acestea putand fi finalizate in circa doua saptamani. Dupa sedinta conducerii liberale de ieri, presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a explicat ca pe baza calendarului de integrare europeana si a programului de guvernare, se vor identifica acele structuri si posturi care urmeaza a fi desfiintate, infiintate sau comasate.

"Pana in acest moment, la nivelul Secretariatului General al Guvernului si al Cancelariei s-au identificat 20 de proiecte de legi si 60 de proiecte de guvern care trebuie elaborate in vederea asigurarii restructurarii, se lucreaza deja la aceste proiecte. In momentul in care vom avea proiectul restructurarii pregatit, prim-ministrul va convoca o sedinta a Coalitiei pentru a discuta restructurarea", a afirmat el. Olteanu a aratat ca orice infiintare, desfiintare sau comasare de structuri guvernamentale se face exclusiv prin lege.

doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO