Politică

Demisie cu semne de intrebare la CNSAS

30.06.2004, 00:00 29

Reprezentantul PSD in Colegiul Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Mihai Gheorghe si-a inaintat demisia din institutie intr-un mod neasteptat.
Nu a anuntat Colegiul, iar pe parlamentari i-a instiintat de gestul sau intr-o nota trimisa Birourilor Permanente. In respectivul document, aflat ieri in mapele Biroului Permanent, Mihai Gheorghe solicita demisia incepand cu 14 iunie 2004, pe motiv ca nu vrea sa participe la "derapajul" institutiei". CNSAS este organismul care verifica, intre altele, relatiile cu fosta Securitate ale candidatilor la demnitati in stat - presedinte, parlamentari si altii.
Gheorghe a fost in aprilie protagonistul unui scandal in CNSAS. Colegiul l-a acuzat ca a cheltuit nejustificat banii institutiei pentru achizitionarea unor bunuri. A fost sesizata Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor, Curtea de Conturi si PNA. Gheorghe nu aminteste acest episod in demisia sa. Demersul Colegiului a ramas, deocamdata, fara urmari. Horia Roman Patapievici, membru al Colegiului, a declarat ieri ca nici una din institutiile sesizate nu a raspuns solicitarilor CNSAS, in afara Comisiei de abuzuri. Si aceasta a facut-o in doi peri, anuntand ca sesizarea a fost trimisa "organelor abilitate". Care organe fusesera deja sesizate de CNSAS.
Demisia lui Mihai Gheorghe s-ar putea sa aiba si o alta consecinta. Membrii CNSAS sunt desemnati de Parlament, nominal, dar, potrivit lui Horia Roman Parapievici, exista deputati care ar vrea sa se foloseasca de acest episod pentru a schimba intreg Colegiul. Adica, atunci cand se va pune problema unui inlocuitor pentru demisionar, intreaga lista cu membri ai Colegiului sa fie revizuita. Nu ar fi pentru prima data cand se incearca schimbarea Colegiului din care fac parte oameni incomozi pentru unii, cum sunt Horia Roman Parapievici, Andrei Plesu sau Mircea Dinescu. Debarcarea Colegiului a fost propusa si intr-un raport al senatorului PSD Ion Predescu, dupa scandalul de anul trecut, determinat de refuzul unora dintre membri CNSAS, de la PSD si PRM, de a se mai prezenta la sedinte. Unul dintre protagonisti era chiar Mihai Gheorghe. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO