Politică

Diaconescu: In Bucuresti temele de interes vor fi aprobate prin referendum

Diaconescu: In Bucuresti temele de interes vor fi aprobate prin referendum

Cristian Diaconescu, candidatul PSD la Primaria Generala: Nu-mi voi abandona identitatea pentru a strange voturi dintr-o zona care nu ma reprezinta.

05.05.2008, 18:03 19

Si-a creat de-a lungul vremii o imagine de om manierat si sustine ca nu-si va abandona discursul educat pentru a castiga voturi in plus in campania electorala. "Avem in politica romaneasca doua zone de abordare. Este in primul rand vorba despre un militantism populist gol de continut si in al doilea rand de un pragmatism mai putin doctrinar (care are nevoie si de stanga si de dreapta, in masura in care in Romania exista multa saracie). Dupa parerea mea aceasta ultima abordare este cea buna", sustine Diaconescu, care candideaza din partea unui partid care isi spune "singurul partid de stanga din Romania".
Si, spune Diaconescu mai departe: "Oamenii au nevoie de masuri concrete. Dar apar politicieni care vorbesc ca activistii comunisti cu o triumfatoare lipsa de decenta. Eu nu-mi voi abandona identitatea pentru a strange voturi dintr-o zona care nu ma reprezinta".
In ultimele zile liderii PSD au cerut bucurestenilor sa le acorde sansa de a castiga Primaria Generala pentru ca, spun ei, Capitala
s-a saturat de 18 ani de guvernare de dreapta. (Lucrurile nu stau chiar asa, pentru ca Traian Basescu a castigat doua mandate intr-o vreme in care fostul sau partid, PD, revendica doctrina de stanga.)
Dar de ce ar fi Cristian Diaconescu un primar general mai bun decat, sa spunem, actualul edil de dreapta, Adrian Videanu care nu mai candideaza?
"Cei de dreapta au in mod evident solutii repetitive. Ei si-au creat angajamente economice pe care trebuie sa le duca mai departe. Cei de stanga nu au acest balast, de aceea pot schimba viziunea despre administrarea Capitalei. Spre deosebire de Videanu voi face dovada ca aplic legea mai eficient. Pentru ca perceptia publica negativa despre Videanu este legata de neaplicarea legii", spune Diaconescu intr-un interviu pentru ZF.
Cum se administreaza o Capitala in opinia candidatului PSD?
Bucurestiul, aminteste Diaconescu, are o populatie de doua milioane de locuitori, egala cu cea a Sloveniei, care este condusa, fireste, de un guvern. "Din acest punct de vedere, si Bucurestiul ar trebui sa presupuna exercitatea unui act de guvernare."
Daca lucrurile stau asa, atunci primarul general ar trebui sa aiba puterea unui prim-ministru. Or, tocmai asta nu are in acest moment, pentru ca, in vremea guvernarii PSD, Adrian Nastase i-a redus prin lege drastic prerogativele lui Traian Basescu (puterea de decizie este in mana Consiliului General si a primariilor de sectoare), iar lucrurile au ramas de atunci asa. Cum va "guverna" Diaconescu fara putere? Si ce se va intampla, daca tara va fi condusa de un guvern care nu va dori sa modifice legislatia in sensul de mai sus? Cristian Diaconescu spune ca este adeptul descentralizarii (ceea ce presupune ca decizia sa se ia cat mai mult la nivel local), dar ca, in aceasta chestiune a atributiilor edilului-sef, se va adresa direct cetatenilor. Adica va organiza un referendum prin care populatia sa se exprime cu privire la sporirea sau nu a atributiilor primarului general. Daca referendumul reuseste, guvernul, oricare ar fi el, ar trebui sa urmeze decizia cetatenilor si sa modifice legislatia in sensul dorit de acestia. Nu este singura situatie care va fi supusa referendumul, spune Diaconescu. O alta ar fi cea a bugetelor. Doresc bucurestenii sa existe un singur buget al Capitalei sau sapte (Primaria Generala si sectoarele - n.n.), cum se intampla acum? Apoi: trebuie ca metroul sa fie administrat de Primarie sau sa ramana la Ministerul Transporturilor ca in prezent? O alta tema de referendum va cere ca soseaua de centura sa fie administrata de primarie, spune Diaconescu.
Care este planul candidatului PSD legat de Bucuresti, in cazul in care va castiga?
Diaconescu spune ca proiectele mari de infrastructura incepute in urma cu cativa ani vor continua, dar el va merge si pe proiecte mai mici. Bunaoara, spune el, liniile de metrou nu vor mai fi dublate de transportul comun de suprafata. Liniile de suprafata vor fi indreptate pe strazile mici. De asemenea, afirma el, aprovizionarea magazinelor se va face numai noaptea, lucru care va contribui intr-o masura la decongestionarea traficului. Trebuie discutata, de asemenea, afirma Diaconescu, situatia unor institutii din localitatile din jurul Bucurestiului care au sediul in oras. "Zilnic peste 60.000 de masini care nu sunt din Bucuresti intra in oras pentru a ajunge la nu stiu ce institutie din centru si ingreuneaza si mai mult traficul", sustine candidatul PSD. In privinta traficului, el mai spune ca va crea un coridor unic pentru masinile salvarii si, in masura in care e posibil, pentru transportul in comun. De asemenea, el afirma ca este o urgenta crearea unor pasaje subterane si supraterane astfel incat masinile care traverseaza orasul sa evite centrul.
Diaconescu mai afirma ca va cumpara autobuze scolare care sa-i transporte pe copii de la scoala acasa si invers.
O idee interesanta din programul lui Diaconescu este aceea a situatiei blocurilor din cartierele aglomerate. El spune ca va propune un proiect prin care "blocurile sa fie anvelopate pentru a nu mai pierde caldura", pe cheltuiala statului. Dar ce administratie centrala va da bani pentru a remedia o situatie reala, dar care, pana la urma, priveste o sfera privata? Diaconescu sustine ca va avea o relatie buna cu Consiliul General si primariile de sector indiferent de culoarea lor politica, dar si cu orice guvern, pentru ca marile proiecte din Bucuresti nu pot fi duse la capat fara ajutor de la centru.
Diaconescu promite ca, daca va ajunge primar general, va realiza un audit pentru a vedea daca Primaria Generala apara cu adevarat interesul public: "Trebuie vazut cu atentie, de exemplu, modul in care sunt preluate drepturile litigioase. Trebuie revazut modul in care sunt respectate planurile de urbanism. Nu avem nici acum un inventar al bunurilor de patrimoniu, nu exista o harta a retelei de apa, dar avem o directie la Primarie pentru controlul distributiei energiei electrice si nimeni nu stie ce face aceasta! Va trebui de asemenea sa intrebam toate firmele de salubritate de ce strang din oras doar 80% din gunoi si nu pe totul sau de ce Apa Nova, care a primit sanctiuni de 2 milioane de euro, nu este executata pentru ca nu plateste. Trebuie revazut cum este cheltuit fiecare banut, intreg bugetul Primariei (1,3 mld. euro - n.n.)".
In ceea ce priveste estetica orasului, candidatul PSD spune ca va urgenta reabilitatea centrului istoric ("aceasta poate insemna dezvoltarea unei retele hoteliere care sa aduca bani din taxe") si "recuperarea Podului Mogosoaia".
Care este primul lucru pe care il va face, daca va ajunge primar general? "Voi opri jocul cu bordurile", spune candidatul PSD.

De la diplomatie la administratie
Cristian Diaconescu (48 de ani) a absolvit Facultatea de Drept in 1983 si a urmat cursuri de pregatire ale Centrului pentru prevenirea Conflictelor in domeniul masurilor pentru cresterea increderii si securitatii in Europa. A fost judecator la Ilfov, intre 1983 si 1985, iar intre 1985 si 1989 a fost judecator la Judecatoria sectorului 4.
A devenit diplomat in 1995. Intre 2000 si 2004 a fost numit secretar de stat pentru afaceri bilaterale in MAE, iar intre martie 2004 si decembrie 2004 a fost ministrul justitiei. In noiembrie 2004 este ales senator PSD de Constanta.
Potrivit declaratiei sale de avere (neactualizata la Senat din 2006), detine impreuna cu sotia sa, Mariana, doua apartamente in Bucuresti si doua case de locuit. El mai detine un autoturism Ford si tablouri in valoare de 6.000 de euro. Este asociat la firma de avocatura Diaconescu, Fifea si Asociatii. Sotia sa, acum director adjunct la Asirom, a castigat in 2006, potrivit aceleiasi declaratii, aproximativ 80.000 de euro.

Ce promite
Daca va ajunge primar general va organiza referendumuri pentru consultarea populatiei in privinta atributiilor primarului general, a bugetelor Bucurestiului (sa fie unul singur sau sa fie sapte ca in prezent), a trecerii administrarii metroului si a soselei de centura la Primaria Generala.
Proiectele mari de infrastructura incepute vor merge mai departe, dar se va concentra si pe proiecte mai mici.
Liniile de metrou nu vor mai fi dublate de transportul comun de suprafata. Liniile de suprafata vor fi indreptate pe strazile mici.
Aprovizionarea magazinelor se va face numai noaptea, pentru a descongestiona traficul.
E o urgenta crearea unor pasaje subterane si supraterane.
Vor fi cumparate autobuze scolare care sa-i transporte pe copii de la scoala acasa si invers.
Va propune un proiect prin care blocurile sa fie anvelopate pe cheltuiala statului.
Va realiza un audit pentru a vedea daca Primaria Generala apara cu adevarat interesul public.
Va opri "jocul cu bordurile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO