Politică

Discutiile PNL - PSD ii pun pe jar pe democrat-liberali

17.09.2008, 17:08 15

Intelegerea vine la scurta vreme dupa ce lideri din PNL si PD-L au vorbit despre o refacere a Aliantei D.A. dupa alegerile din toamna. Pot fi discutiile de marti seara un prim pas catre o intelegere postelectorala intre formatiunea liberala si cea social-democrata?

"Mai degraba este un joc de imagine", sustine analistul Stelian Tanase, care spune ca cele doua partide dau impresia ca se sprijina pe carje unul de celalalt in incercarea de a-si atrage electoratul pensionarilor.

"PNL face majorarea pensiilor, PSD arata ca poate sa contribuie la majorarea lor, dar acest lucru nu inseamna nimic, pentru ca dupa alegeri va fi o alta poveste", a spus Tanase.

In aceeasi vreme insa, imaginea PD-L este cea a unui partid izolat, exclus de la masa discutiilor. De altfel, acest lucru s-a vazut ieri in plen, cand deputatii PSD au refuzat sa intoarca serviciul democratilor si nu au votat motiunea pe educatie a acestora, dupa ce, cu o seara inainte, PD-L a votat motiunea PSD. "Oricum PD-L s-a izolat singur in ultimii doi ani si constata acum ca este mai bine la nunta in doi decat sa participe singur, pentru ca au mizat gresit ca vor lua 50% la alegeri ca sa guverneze singuri", mai spune Tanase. El arata ca democrat-liberalii pot profita doar in masura in care insista cu mesajul deja conturat impotriva aliantei dintre PSD si PNL.

Liderii PNL si PSD s-au intalnit marti seara la palatul Victoria, dupa adoptarea de catre Parlament a doua motiuni simple pe tema agriculturii si a invatamantului. Premierul Tariceanu a anuntat dupa discutiile cu Mircea Geoana si Viorel Hrebenciuc ca Guvernul va sustine devansarea majorarii pensiilor de la 1 octombrie, in vreme ce social-democratii au promis ca nu vor mai initia nicio motiune de cenzura la adresa PNL. De asemenea, liderul PSD Mircea Geoana a promis liberalilor ca parlamentarii social-democrati nu vor mai initia nici motiuni simple.

Vicepresedintele PD-L, Gheorghe Flutur, a criticat intelegerea dintre PNL si PSD afirmand ca PSD si PNL "danseaza" pe tema motiunilor si a pensiilor.

"Dansul PSD-PNL se vede tot mai clar. Unii se fac ca pun motiuni si ca sunt in opozitie, altii se fac ca se supara pe aceste motiuni, dar totul este un joc cu partituri scrise in Kiseleff", a spus Flutur. El a apreciat ca motiunile anuntate de PSD sunt "o parodie de toamna" si un joc intre PSD si PNL, ceea ce dovedeste ca "cine voteaza PNL primeste PSD".

Flutur a spus ca PD-L a cerut ca majorarea pensiilor sa fie facuta inca din luna august, pentru ca majorarea pensiilor facuta anul trecut a fost afectata de cresterea preturilor.

"Scumpirile au venit atat de repede, incat pensionarii nu au mai simtit cresterea pensiilor", a mai spus vicepresedintele PD-L.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO