Politică

Echipa de tehnocrati - solutia fortata de opozitie dupa caderea Guvernului

Echipa de tehnocrati - solutia fortata de opozitie dupa caderea Guvernului

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Klaus Johannis, primarul Sibiului, Daniel Daianu, fost ministru de finante si Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, sunt numele vehiculate pentru a ocupa fotoliul de premier

11.10.2009, 23:25 49

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, LucianCroitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, KlausJohannis, primarul Sibiului, Daniel Daianu, fost ministru definante si fost europarlamentar PNL, si Florin Georgescu,prim-viceguvernatorul BNR, au fost tot atatea nume vehiculate inultimele doua zile pentru ocuparea functiei de premier tehnocrat,dupa asteptata cadere a Guvernului.

Motiunea de cenzura depusa de PNL si UDMR si sustinuta de PSDpoate aduce maine o premiera in politica romaneasca de duparevolutie, anume caderea Guvernului. Insa aseara era examinatachiar ipoteza demisiei Guvernului in cazul in care CurteaConstitutionala (sesizata de PD-L) va declara constitutionalamotiunea.

In situatia demiterii Executivului, Guvernul Boc va ramane infunctie pana ce ce va fi instalat un nou cabinet. Or, cel carepropune premierul este presedintele care in urma cu aproape doualuni, intrebat de ZF, a sustinut ca un guvern de tehnocrati nu esteo solutie, exemplificand ca un astfel de executiv a majorat inUngaria taxa pe valoarea adaugata. (Numai ca presedintele, intr-ointalnire cu oamenii de afaceri de saptamana trecuta, nu a exclusmajorarea TVA.) Si ieri, unul dintre influentii lideri ai PD-L,Radu Berceanu, s-a opus unei guvern de tehnocrati, intrebat fiinddespre o asemenea ipoteza intr-o emisiune la Pro TV.

Depinde doar de Palatul Cotroceni

Presedintele poate impinge o decizie privind instalarea unuiguvern tehnocratic dincolo de alegerile prezidentiale propunand,asa cum ii permite Constitutia, un om din PD-L ca prim-ministru sauchiar pe actualul sef al Executivului, Emil Boc.

Presedintele are 20 de zile la dispozitie sa propuna o persoanapentru a ocupa functia de prim-ministru in cazul caderiiGuvernului. Acea persoana are 10 zile la dispozitie pentru a veniin Parlament cu o echipa si un proiect de guvernare care suntsupuse votului Legislativului.

Dacaacest guvern propus nu trece de votul Legislativului, Guvernuldemis (Guvernul Boc II, in cazul in care va fi demis) continua saadministreze situatia curenta, iar procedura se reia. Asadar, alte20 de zile pentru presedinte pentru a propune un premier si altezece zile pentru premierul desemnat pentru a veni cu o echipa infata Parlamentului - adica o situatie impinsa pana la alegeri. Abiain aceasta situatie presedintele poate dizolva Parlamentul, lucrucare conduce la alegeri anticipate - dar o poate face doar dupaprezidentiale (sigur, daca nu le va pierde), pentru ca Legislativulnu poate fi dizolvat cu sase luni inainte de expirarea mandatuluisefului statului.

Legea fundamentala nu mai spune ce se intampla daca sefulstatului (oricare ar fi el) refuza sa dizolve Parlamentul.

Solutia care, constitutional, nu ofera o iesire ce sa nu poatafi interpretata poate fi rezolvata printr-o intelegere politica,anume un guvern de specialisti care sa gestioneze situatia pana inalegeri. Asa au aparut, in ultimele zile, mai multe nume care arputea sa ocupe fotoliul de premier. Mihai Tanasescu, care va ajungein aceasta saptamana la Bucuresti, este sustinut de PSD, LucianCroitoru este avut in vedere de PD-L, in vreme ce sefulliberalilor, Crin Antonescu, si-a declarat sprijinul pentu KlausJohannis, primarul Sibiului.

Independentul Sorin Oprescu care si-a lansat in tromba campaniacriticandu-l pe Traian Basescu sustine ca isi va alege un premiertehnocrat, daca va castiga, el nominalizandu-i pe Daniel Daianu siFlorin Georgescu.

Cert este ca, la aceasta vreme, doua partide care, de facto, aumajoritatea in Parlament, PSD si PNL, au anuntat ca doresc unpremier tehnocrat.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a afirmat ieri ca spera sa poataconstata, cu ocazia motiunii de cenzura de maine, existenta uneinoi majoritati in Parlament, care sa propuna un nou Executiv,format din "buni specialisti", pentru a pune capat "unui guvern siregim politic care au dezamagit".

PSD mizeaza pe bunavointa lui Basescu

PSD mizeaza pe o intelegere cu Traian Basescu si, pana la urma,pe bunavointa acestuia de a constata ca exista o noua majoritate inParlament (PSD-PNL). Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca,daca motiunea de cenzura va trece, PSD se va orienta spre PNL,pentru un Guvern de tehnocrati, iar daca seful statului il vanominaliza premier tot pe Emil Boc, PSD si PNL vor merge la TraianBasescu pentru a declara ca formeaza transparent o majoritate.

"Vom merge in principal catre PNL, al doilea partid mare dinopozitia actuala din Parlamentul Romaniei si le vom propune creareaunei majoritati in Parlament, pentru ca avem 54-55% din numarul devoturi din Parlament, in zona aceasta, care sa sustina un Guvern defoarte buni specialisti si care sa se ocupe de asigurarea unuiclimat corect al derularii alegerilor prezidentiale si care sa facao politica foarte corecta."

Nu trebuie uitat insa ca, in alegerile din 2004, Basescu aintors roata alegerilor castigate de PSD, care impreuna cu UDMR siPC puteau forma o majoritate parlamentara. Si a facut-o chiar invirtutea aceleiasi prevederi constitutionale care ii permite sapropuna Parlamentului numele premierului.

Geoana spune insa ca spera ca saptamana viitoare sa se dea sansaunui guvern de "buni specialisti", care "sa inceapa sa puna pepicioare un inceput de politica economica dramatic diferita" de ceaactuala.

Liberalii, reticenti fata de PSD

Liberalii nu vorbesc insa pe fata de crearea unei noi majoritatiin Parlament impreuna cu PSD.

"Domnul Geoana nu e purtator de cuvant la PNL. Cand o sa-langajam purtator de cuvant, o sa facem public acest anunt. Panaacum o saptamana a format o majoritate cu PD-L, dar apreciem faptulca domnul Geoana a anuntat ca sustine ideea ca sa fie un Guvern detehnocrati", a sustinut prim-vicepresedintele PNL LudovicOrban.

Intrebat cum comenteaza faptul ca Geoana anunta ca PSD si PNLvor merge la Basescu in cazul in care seful statului il va impunepe Boc premier si in fruntea unui nou eventual Guvern, Orban aspus, provocator, ca liderul PSD este obisnuit "sa se gudure" pelanga presedinte, in timp ce liberalii sunt obisnuiti sa lupte cuacesta.

"Domnul Geoana e obisnuit sa se gudure pe langa domnul Basescu.Noi nu, noi suntem obisnuiti sa luptam cu domnul Basescu. Evidentca vom merge la orice fel de consultare constitutionala legata deformarea noului Guvern si vom face publica oferta noastra depremier independent, pentru a rezolva criza politica provocata deTraian Basescu si Mircea Geoana", a conchis liderul PNL.

Berceanu: Prefer Guvern cu PSD

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu (desen), a afirmat laemisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata ieri, la Pro TV, ca ar preferao guvernare cu PSD dupa alegeri.

"Eu, personal, prefer cu PSD-ul. La ora actuala practic suntpatru partide, trei: PD-L, PSD si PNL, si o formatiune, UDMR. Oriceguvern, cel putin cat va fi Parlamenutl asta, cu aceasta structuravotata de romani anul trecut, orice Guvern se va face princombinarea acestor patru elemente. Nu exista altceva.(..) Vrandnevrand, aceasta structura din Parlament ne obliga sa ne gandim capana la urma oricare varianta poate fi luata in calcul dupadecembrie", a spus Berceanu.

In cazul in care Guvernul va fi demis, maine, la motiunea decenzura, ministrul transporturilor si agriculturii a spus capresedintele Traian Basescu va incerca sa caute o formula solida deguvernare. "Eu cred ca presedintele va incerca sa discute cupartidele, cat mai repede, o formula cat mai solida si maistabila", a mai spus el.

Radu Berceanu a afirmat ca membrii actualului Guvern "nu se tincu ghearele de scaune". El a mai spus ca solutia unui guvern detehnocrati nu este optima pentru ca aceasta structura nu ar fialtceva decat "o grupa de oameni care chipurile sunt ministri si cucare toti se joaca cum se joaca mata cu un ghemotoc de hartie: maida o laba din partea asta, o laba din partea cealalta.

Nu are nicio sustinere, nu are nimic. (..) Nimeni nu are nicioresponsabilitate decat ei, ceea ce nu cred ca ne trebuie in acestetrei luni in care eventual urmeaza sa croim toate lucrurile pentruanul viitor", a spus Radu Berceanu.

Ministrul transporturilor a mai spus la emisiunea de la Pro TVca Romania ar putea avea 2.000 de kilometri de autostrada peste 20de ani.

El a afirmat ca daca Guvernul va aloca in urmatorii trei anisuma de doua miliarde de euro anual, la sfarsitul acestei perioadear putea fi finalizati 500 de kilometri si inca 2-300 de kilometris-ar afla in lucru, "foarte aproape de gata". "Daca insa va pune,cum a fost anul asta, pentru autostrazi, vreo 500 de milioane deeuro, o sa fie pe sfert aceasta chestiune", a spus Berceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO