Politică

Emotii mari pentru curs si bursa daca pica guvernul Boc

11.10.2009, 23:10 17

Guvernul Boc 2 trece prin cea mai dificila perioada a sa inconditiile in care maine va trebui sa faca fata motiunii de cenzuraa PNL, UDMR si PSD.

Cursul leu/euro si Bursa de Valori vor fi influentate deincertitudinea politica majora.

Daca pica Guvernul presedintele are de ales intre a merge pe osolutie politica in continuare sau pe varianta unui guvern detehnocrati, solutie care a fost imbratisata ieri chiar de PSD.

Intre numele vehiculate pentru a ocupa fotoliul de premier, celputin pana la alegerile prezidentiale, se numara Mihai Tanasescu,reprezentantul Romaniei la FMI, Lucian Croitoru, consilierulguvernatorului BNR Mugur Isarescu, Klaus Johannis, primarulSibiului, Daniel Daianu, fost ministru de finante si fosteuroparlamentar PNL si Florin Georgescu, prim-viceguvernatorulBNR.

In ciuda dorintei opozitiei de a instala un premier si un guvernde tehnocrati, singurul care poate da solutia este presedinteleTraian Basescu, cel care, constitutional, propune Parlamentului opersoana pentru a ocupa fotoliul de prim-ministru, in cazul caderiiGuvernului.

Presedintele s-a pronuntat in urma cu doua luni impotriva unuiguvern de tehnocrati, iar ieri, unul dintre liderii PD-L, RaduBerceanu, a sustinut ca un astfel de guvern nu ar raspunde decatpentru sine si nu pentru ce se in-tampla in tara.

Caderea Cabinetului Boc II nu ar face decat sa accentuezepresiunile asupra leului, din cauza ca pentru investitorii strainitensiunile politice inseamna risc major ca acordul cu FMI saderaieze din cauza imposibilitatii indeplinirii angajamentelor demodificare a legislatiei salariilor si pensiilor pe care si le-aasumat Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO