Politică

Eugen Bejenariu, propus premier pentru cateva zile

22.12.2004, 00:00 30

Presedintele Traian Basescu a acceptat ca Eugen Bejinariu sa fie premier interimar pana la investirea unui nou guvern, a declarat liderul PSD Adrian Nastase ieri la Cotroceni, la finalul consultarilor cu seful statului. Nastase a renuntat ieri la sefia Guvernului pentru a merge ca presedinte al Camerei Deputatilor.
Presedintele are dreptul sa numeasca pe oricine ca prim ministru interimar, drept urmare solutia avansata de Nastase avea doar titlu de recomandare. Incepand de luni seara, cand a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor, Nastase avea la dispozitie 10 zile pentru a opta intre cele doua functii. Daca Nastase ar fi demisionat, intregul cabinet ar fi fost considerat demis.
Nastase a precizat ca una dintre cele doua teme discutate la intalnirea cu Traian Basescu, a carei durata a fost de 30 de minute, a fost situatia generata de decizia sa de a opta in cazul de incompatibilitate dintre functia de prim-ministru si cea de presedinte al Camerei Deputatilor.
Adrian Nastase a precizat ca l-a informat pe presedintele Basescu in legatura cu optiunea sa pentru functia de presedinte al Camerei si, pornind de la prevederile constitutionale care stabilesc ca premierul interimar trebuie desemnat dintre membrii actualei echipe guvernamentale, i-a propus numirea lui Eugen Bejinariu in acest post.
Potrivit liderului PSD, Traian Basescu a acceptat aceasta propunere.
Intrebat de ce nu a demisionat din functia de prim-ministru, ceea ce ar fi generat demisia intregului Cabinet, Nastase a spus ca un astfel de gest ar fi fost "o prostie", deoarece insemna declansarea mai devreme cu o saptamina a unei proceduri care oricum va avea loc.
El a mai spus ca demisia este generata de factori subiectivi, personali, in timp ce decizia sa a avut la baza o situatie obiectiva.
A doua tema a fost situatia generala privind desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru.
PSD a prezentat evaluarile sale in aceasta privinta si cele trei variante posibile in opinia acestui partid.
Adrian Nastase a precizat ca a subliniat in intalnirea cu Basescu faptul ca Uniunea PSD+PUR a obtinut rezultatul cel mai ridicat la alegerile din 28 noiembrie, confirmat la alegerea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor din randurile PSD, ceea ce a demonstrat ca nu exista o majoritate "in partea cealalta, in zona Aliantei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO