Politică

Falimentul intreprinderilor intra in disputa dintre PSD si Basescu

23.04.2007, 18:01 16

Vicepresedintele PSD Dan Nica i-a acuzat ieri pe Vasile Blaga, Monica Macovei si Florian Coldea, ca, la solicitarea lui Traian Basescu, ar fi dispus verificarea hotararilor judecatoresti referitoare la falimentul unor agenti economici, din perioada 2000 - 2007. Blaga catalogheaza drept absurde afirmatiile liderului social-democrat precizand ca Traian Basescu nu a transmis niciodata cereri de verificare a unor hotarari judecatoresti si ca PSD incearca sa acrediteze ideea electorala ca seful statului a creat un stat politienesc.
Dan Nica a sustinut ieri ca Basescu le-a adresat cererea amintita celor trei in februarie, urmand ca verificarile sa fie dispuse din luna martie.
Avocatul Arian Stanescu, specialist in reconversie si lichidare de active, spune ca nu exista nicio problema daca institutiile statului - Politie, Parchet si chiar SRI - dispun verificari in cazuri de faliment. "Nu stiu daca s-au dispus aceste verificari, dar nu vad care este problema daca s-ar fi dispus. Exisa notiunea de faliment fraudulos (cand falimentezi pentru a-ti pacali creditorii), iar daca aceste suspiciuni exista trebuie facute controale, chiar si la agentii economici cu capital privat", spune avocatul.
Nu exista statistici privitoare la numarul falimentelor in Romania, dar la Registrul Comertului exista o baza de date cu firmele radiate. In 2004 au fost radiate din Registrul Comertului 22.749 de firme, in 2005 78.206, iar in 2006 169.662 de firme.
Potrivit lui Dan Nica, prin seful Politiei Dan Fatuloiu si prim-adjunctul SRI Florian Coldea, Blaga a transmis, pe cand era ministru de interne, ordine catre inspectoratele judetene de Politie si catre Directiile judetene de informatii ale SRI din intreaga tara, prin care au cerut sa dispuna masuri de verificare a tuturor hotararilor judecatoresti date de instante in perioada 2002 - 2007, uzand de "accesul direct al ofiterilor SRI si MAI la documentele de arhiva detinute de instantele de judecata". Dan Nica a prezentat doua adrese prin care erau solicitate astfel de verificari.
El a sustinut ca adrese similare au fost trimise de toate sectiile judetene ale SRI si de inspectoratele de Politie din intreaga tara, catre tribunalele judetene sau curtile de apel.
Nica i-a cerut premierului Tariceanu sa dispuna ministrilor de interne si de justitie investigarea modului in care au fost finalizate aceste solicitari si sa stabileasca persoanele care au beneficiat de concluziile acestora.
"Nu a existat o asemenea intalnire, in formatul prezentat de Dan Nica: eu, Monica Macovei si domnul Coldea. Iar domnul presedinte Traian Basescu nu
ne-a cerut niciodata nimic, din acest punct de vedere", a precizat, in replica, Vasile Blaga, fost ministru de interne si secretar general al PD.
El a completat ca "ministrul de interne nu lucreaza niciodata direct cu Inspectoratele judetene, ci cu Inspectoratul General al Politiei nationale", ceea ce dovedeste ca "este o absurditate toata declaratia lui Dan Nica".
Potrivit liderului democrat, PSD se afla acum in dificultate electorala, din care incearca sa scape avansand "tot felul de argumente" pentru a acredita ideea ca Traian Basescu ar fi creat un stat politienesc. "Nimic mai fals!", a afirmat Blaga.
El a completat: "PSD oricum nu va scapa: va lua bataie si la referendum, si la europarlamentare, si la toate alegerile de aici inainte, sa se invete minte".
"Nu exista niciun ordin la Interne, de felul asta. Si daca ar fi, care ar fi problema? ... Ei (la Interne - n.r.) au teme de verificat, cu lichidatori, probabil, cu de toate... Care ar fi problema? Poate are Nica vreo problema", a conchis fostul ministru de interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO